Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A csapvíz forralása mit...

A csapvíz forralása mit változtat a vizen?

Figyelt kérdés
A keménysége, ph-ja a forralás időtartamától függően hogyan változik?

2016. okt. 4. 00:02
 1/9 anonim ***** válasza:
22%
A keménysége biztosan nő, hiszen csak víz távozik az edényből, az oldott anyagok benne maradnak, sűrűsödik. Az élő organizmusok megritkulnak benne. A pH-t nem tudom, de nem változik jelentősen szerintem.
2016. okt. 4. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az állandó keménység nő a párolgás miatt, de a változó keménység csökken, miközben a pH nő a vízben oldott CO2 távozása miatt.

[link]

2016. okt. 4. 02:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
Igaz azt külön nem kérdezted, de hátha az is érdekes, hogy a vízben lévő mikroorganizmusok pedig elpusztulnak, szóval a forralás egy jó fertőtlenítő módszer is.
2016. okt. 4. 02:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Wadmalac ***** válasza:
79%

Amennyiben az a víz klórozott, a klórtartalom is csökken.


A forralás minőséget rontani nem fog.

2016. okt. 4. 07:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Salx Narval ***** válasza:
Forraláskor a víz némileg lágyul mivel kicsapódnak belőle a változó keménységet okozó kalcium és magnézium karbonátok. A pH érték számot tevően nem változik.
2016. okt. 4. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Most akkor lágyul vagy keményedik, ha mondjuk az asvanyi tartalma 300 mg\l ? Koszi az eddigi valaszokat
2016. okt. 4. 08:11
 7/9 aperitif ***** válasza:
A változó keménység csökken, az állandó nem változik, így az összkeménység is csökken.
2016. okt. 4. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

A forralással változó keménység valóban csökken, mert a hidrokarbonátok elbomlanak. És ezáltal a víz összes keménysége is csökken. De ehhez ki kell szűrni, vagy le kell ülepíteni a kicsapódott részt és a tisztáját leönteni.

A pH amiatt nem változik jelentősen, mert az eltávózó CO2 (ami savanyítja) és az elbomló Ca- vagy Mg-hidrokarbonátok (amik lúgosítják) a vizet ellentétes hatású folyamatok.

A forralással az oldott gázok (oxigén, nitrogén, klór, széndioxid, stb) eltávoznak a vízből.

Legalább 10 perces forralás a mikroorganizmusok 98-99%-át is elpusztítja, csak a spórás bacik élik túl ezt a hőfokot.

[Ez a 10 perc a változó keménység kicsapásához is elegendő]


Ha a víz nagyon lágy, akkor a pH-ja szobahőfokon az oldott CO2 miatt 5 alatti. Ennek a víznek a pH-ja a forralás hatására eltávozó CO2 miatt 7-hez közeli értékre áll be. [De ahogy hűl, fokozatosan oldódik be a CO2, ha nyitott a rendszer.]

2016. okt. 4. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Salx Narval ***** válasza:
Mindenképp lágyul. Az a gond az általad megadott értékkel, hogy össz keménységet jelöl kb: 300mg/l kb: 30nK. Tudni kellene, hogy ebben milyen arányú a változó és az állandó keménységet okozó aionok aránya (hidrogén karbonát és szulfátion, stb) Forralással, mint már megbeszéltük csak a váltóz keménységet okozó anyagok csapódnak ki, ha ezek aránya magas a vízben akkor jelentős a csökkenés, ha kevés akkor nyilván a lágyítás i s kisebb mértékű. Pl a mi vizünk 13-14 nK ez kb 140mg/l 5-6 nK-ra levihető forralással. Az olyan vizek ahol az össz keménység nagy részét a hidrogén karbonátok adják majdnem teljesen lelágyítja. Ezért kellene tudni legalább a HCO3 és az SO4 arányát a 300mg/l 30nK vízben.
2016. okt. 5. 01:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!