A csapvíz forralása mit változtat a vizen?
Az állandó keménység nő a párolgás miatt, de a változó keménység csökken, miközben a pH nő a vízben oldott CO2 távozása miatt.
Amennyiben az a víz klórozott, a klórtartalom is csökken.
A forralás minőséget rontani nem fog.
A forralással változó keménység valóban csökken, mert a hidrokarbonátok elbomlanak. És ezáltal a víz összes keménysége is csökken. De ehhez ki kell szűrni, vagy le kell ülepíteni a kicsapódott részt és a tisztáját leönteni.
A pH amiatt nem változik jelentősen, mert az eltávózó CO2 (ami savanyítja) és az elbomló Ca- vagy Mg-hidrokarbonátok (amik lúgosítják) a vizet ellentétes hatású folyamatok.
A forralással az oldott gázok (oxigén, nitrogén, klór, széndioxid, stb) eltávoznak a vízből.
Legalább 10 perces forralás a mikroorganizmusok 98-99%-át is elpusztítja, csak a spórás bacik élik túl ezt a hőfokot.
[Ez a 10 perc a változó keménység kicsapásához is elegendő]
Ha a víz nagyon lágy, akkor a pH-ja szobahőfokon az oldott CO2 miatt 5 alatti. Ennek a víznek a pH-ja a forralás hatására eltávozó CO2 miatt 7-hez közeli értékre áll be. [De ahogy hűl, fokozatosan oldódik be a CO2, ha nyitott a rendszer.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!