Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi d/dx i[x]?

Mennyi d/dx i[x]?

Figyelt kérdés

Jelölje i[x] az x. bázisegységet (vektort).

Pl.:

i[0]=1 := jobbra

i[1] := előre

i[2] := felfelé

A kérdés: mennyi d/dx i[x]?

2016. szept. 24. 13:29
1 2 3
 21/28 dq ***** válasza:

> Miből gondolod, hogy a grafikon pontjai diszkrétek?

Ezt a kérdést úgy tudjuk eldönteni, hogy megpróbáljuk deriválni a függvényünket.

Itt élesen külön kéne választanunk, hogy miről beszélünk. Amit a feladatban megadtál, az olybá tűnik, mintha csak 0, 1, .. n-ben lenne értelmezve.

Annak a képe R^n-ben diszkrét.

Ha kiterjeszted úgy, hogy máshol is értelmezve legyen, akkor nem lesz diszkrét, viszont több kiterjesztés is van, más-más függvényértékekkel, más-más deriváltakkal.

> Erre gondolsz?: 1/i[x] = -i[x]

> Mit írtam el? (Lehet, hogy vmit tényleg elírtam...)

i[x] egy vektor, nem tudsz vele leosztani, pláne nem a mínusz egyszeresét kapod. Eleve, ha skalárszorzod mindkét oldalt i[x]-szel, akkor 1=-1 -et kapsz

(ezt a bizonyítást ne vedd komolyan, nincs se füle se farka)

> Vhogy úgy lehetne definiálni a bázisegységeket, hogy egység hosszúságú* a többire merőleges vektor.

...

R^n-ben nem léteznek ilyen vektorok. Kérték mások is: próbáld meg kicsit konkretizálni a függvényedet. Mondjuk hogy honnan hova képez. Z-ből? R-ből? R^n-be? R^Z-be? R^R-be?

2016. okt. 2. 12:55
 22/28 A kérdező kommentje:

y = i[x] : R -> F, ahol F egy megfelelően bő számhalmaz (még R^végtelen-nél is bővebb, hiszen R^végtelenben csak egész szám indexű bázisegységek vannak, de nekünk valós szám indexű bázisegységekre van szükségünk)

>i[x] egy vektor, nem tudsz vele leosztani ...

Én itt a vektort olyan bázisegységekre értem, mint komplex számok, kvaterniók, októniók, szedeniók ... sat. számhalmazaiban vannak (google). És ezekkel a számokkal határozottan tudok osztani. a/b = ab^-1, ahol b^-1 = konjugált(b) / |b|^2.

>R^n-ben nem léteznek ilyen vektorok.

Tényleg nem, ezért vezessük be az F számhalmazt, aminek a bázisegységeit a következő halmaz tartalmazza:

{ i[x] | x eleme R-nek }

Tessék, megadtam az értelmezési tartományt és az érték készletet is.

2016. okt. 2. 13:06
 23/28 A kérdező kommentje:
És még annyi, hogy i[x]*i[y] = -i[x]*i[y], ha 0 nem= x nem= y nem= 0.
2016. okt. 2. 13:08
 24/28 A kérdező kommentje:
Bocsánat, fordítva: i[x]i[y] = -i[y]i[x].
2016. okt. 2. 13:08
 25/28 dq ***** válasza:

Huh.

A deriválás kifejezésben van osztás, az meg a számhalmazodtól függ.

Hogyan osztod el F két elemét?

(be kell hogy valljam, nem ismerem a komplex számokon túlmenő számhalmazokat, a rajtuk való analízist pláne. Szóval vak vezet világtalant esete lenne)

2016. okt. 2. 13:17
 26/28 A kérdező kommentje:
Ugyanúgy osztok, mint a szűkebb dimenziókban: inverzzel szorzok. Az inverz pedig: a szám konjugáltja osztva a hosszának a négyzetével.
2016. okt. 2. 13:26
 27/28 dq ***** válasza:

[link]

e szerint a tudomány már 4 dimenzióban megáll, a kvaterniók körében már az x^2 sem deriválható :(

[link]

e szerint meg például a szorzás asszociativitását is igen kis dimenzióban elveszted.

Ne vedd sértésnek, de én előbb F tanulmányozását javaslom, mint hogy rögtön belederiválj. (persze nem tudom, hogy mihez kell neked)

Többek között kell rajta topológia meg kellenek műveletek.

(amely műveleted nem lehet asszociatív, ha azt akarod hogy F-edet leszűkítve a 8 dimenziós ilyen teret kapd vissza)

2016. okt. 2. 13:48
 28/28 A kérdező kommentje:

Ugye i[x]^2 = -1, mindkét oldalt deriválva:

2i[x]i'[x] = 0, ami csak úgy lehetséges, hogy i'[x] = 0.

Viszont ez ellentmondáshoz vezet, ugyanis Taylor-sorba fejtve:

i[x] = i[0]+i'[0]+...=1

Hol itt a hiba? Esetleg i[x]^2 nem mindig pont -1? (x=0-nál biztos nem.)

2017. jan. 31. 14:17
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!