Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány értékes jegyig kell...

Hány értékes jegyig kell vizsgálni ezt: 7,9109/3? Mi a végeredmény?

Figyelt kérdés

2016. szept. 22. 18:20
 1/4 GLadislaus ***** válasza:

Mit kell rajta vizsgálni? Hány jegyre kerekítjük?

Ha a 7,9109 valami mérési eredmény vagy feltételezzük, hogy eleve kerekített érték, akkor ennél pontosabban nincs értelme megadni. 7,9109/3=2,6370

2016. szept. 22. 18:51
 2/4 anonim ***** válasza:

A kerekítés mindig problémás. Adott környezetben mindig szabályozzák. Több helyen is el lehet csúszni. Páldául, ha több műveletet írsz be egymás után a számológépbe és a végén kerekíted, más eredményt kapsz mintha műveletenként kerekítenéd.

17,4+17,4= 34,8 kerekítve: 35

Kerekítve: 17+17=34

A másik szabály, hogy csak annyi értékes jegyet adunk eredményül amennyi a kiindulási adatokban van. Ekkor a 7,9109/3= 3

hiszen a "3" csak egy értékes jegy. De a 7,9109/3,0000 = 2,6370

A munkahelyem sokat szívunk ezekkel a problémákkal... :)

2016. szept. 22. 19:13
 3/4 A kérdező kommentje:
Én is 5 értékes jegyig számoltam, ezt tartottam jogosnak, de van olyan szabály h ha 2 számot osztassz a végeredménynek annyi értékes jegynek kell lennie, amennyi a 2 szám közül a kevesebb
2016. szept. 22. 19:39
 4/4 anonim ***** válasza:

Jól tetted.

Bizonyos esetekben a konstansok nem számítanak a végeredmény értékes jegyeinek számába.

Például ha 5 nap, 1 hét vagy 3 teherautó értékeket a számításoknál használjuk, a végeredmény megadásánál nem

kell figyelembe venni a konstansok által képviselt értékes jegyek számát.

Látatlanban erről lehet szó. Alig hihető, hogy a "3", 1 értékes jegyű mérési eredmény.

Ha kisebb pontosságú mérés, akkor annak korábban ki kell derülnie, pl. 3.0, vagy 3+-0,5.

2016. szept. 22. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!