Elmagyarázná valaki tömören a pasteur-effektus lényegét?
Ennyit tudok:mivel az anaerob lebontás alacsonyabb hatásfokú, a sejtek amennyiben lehetőségük van rá-az aerob utat választják.
Megtanulhatom ezt a fogalmat, de a lényegét nem értem meg.Próbálatm Google-ön rákeresni, de nem találtam olyan leírást, amit egy 11.-es megért.Az is jó, ha esetleg tudtok valamilyen videót linkelni, vagy akármit.
Az a lényege, hogy oxigén jelenlétében az élőlények (ha képesek rá) biológiai oxidációval bontják le a tápanyagot, mert így sokkal több energia szabadul fel (>30 ATP/glükóz), mint erjedésnél (2 ATP/glükóz). Oxigén hiányában (ha nem obligát aerob fajról van szó) marad az erjedés, mint lebontó folyamat.
Pasteur azt figyelte meg, hogy oxigén jelenlétében gyorsabban növekednek az élesztők, de lassabb az etanol termelésük, mint oxigén hiányában. Ez azzal magyarázható, hogy ha van oxigén, főleg biológiai oxidációt végeznek, aminek viszont nincs (számunkra) hasznos terméke. Oxigén hiányában erjedés megy végbe, kellemes végtermékként etanollal (és persze szén-dioxiddal).
(Mellesleg: ha már a Google-t nagy betűvel írod, megtehetnéd Pasteur nevével is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!