A fekete lyukaknál mi az a doppler effektus?
Ugyanaz, mint amitől a szembe jövő kocsi hangját magasabbnak hallod, mint a távolodónak.
A közelítő testtől induló hullámnak magasabb a frekvenciája, mint a távolodónak, ez a fénnyel is megtörténik. Gondolom az univerzum tágulása körüli témákból ismerős a vöröseltolódás kifejezés.
Én ezt a jelenséget a fekete lyukakkal együtt említve még nem hallottam, de a tértorzulások és sebességkülönbségek révén ott is jelen kel lennie.
A fekete lyukak kapcsán én sem hallottam még ezt a kifejezést.
A fekete lyukak (és minden jelentős gravitációval rendelkező objektum) esetében a gravitációs vöröseltolódás lehet megemlítendő. A nagy gravitációjú objektumokhoz közelítve a kibocsátott fény frekvenciája egyre kisebb, a hullámhossza nő. De ennek semmi köze a dopplerhez.
Egyébként az univerzum tágulása miatt tapasztalható vöröseltolódásnak sincs semmi köze a dopplerhez, az meg ugyanis a kozmológiai vöröseltolódás.
Mind a gravitációs, mind a kozmológiai vöröseltolódás az áltrelből következik, a doppler viszont tökmás. Doppler a térbeli mozgásokkor lép fel.
Én sem teljesne értem, minek a kérdezőnek leszedni a fejét, mikor a kérdését meg lehetett válaszolni.
De lehet, hogy mi vagyunk a hunyók, hogy nem találtuk értelmetlennek a kérdést. :D
@7: az ugye megvan, hogy a fekete lyukakkal összefüggésbe hozható jelenségek (pl az említett gravitációs vöröseltolódás, vagy a Hawking-sugárzás, vagy jetek) nem a fekete lyuk eseményhorizontján belül keletkeznek? Bőven van értelme róluk beszélni.
Nem mellesleg a fekete lyukak határának alatt általában az eseményhorizontot (Kerr fekete lyukakat inkább az ergoszférát) tartjuk, amin belül még bőven használható minden fizikai törvényünk. Schwarzschild fekete lyukaknál egyetlen egy pont az eseményhorizonton belül, ahol nem működnek a fizikai modelleink. Érted, egyetlen pont. Kerr fekete lyukaknál egy gyűrűszerű rész. Ezeken kívül szépen le tudjuk írni az eseményhorizonton belüli fizikát is. Nem értem, miért oltogatsz másokat nagy hangon, ha valójában alig vagy képben. Vagy inkább semennyire.
"Szerintem a fekete lyuk nem más mint elektron csillag."
Hát ez már biztosan nem igaz.
De ha már szóba került a személyeskedés, a kérdező és egyben a válaszok lepirítása is annak minősíthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!