Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fekete lyukaknál mi az a...

A fekete lyukaknál mi az a doppler effektus?

Figyelt kérdés
Utána néztem de nem értettem. Valaki aki ért hozzá el tudná magyarázni paraszt üzemmódban? Köszi :D

2016. szept. 12. 01:02
1 2
 11/20 nontau ***** válasza:
Szeptember 22-én az MTA Konkoly Thege M. Kutató intézetében az összeolvadó fekete lyukakról előadás lesz, 30.-án pedig a Sánc utcában. Minden bizonnyal az ottani előadók kompetensek a fekete lyukak fizikájából. Lehet sokat tanulunk az előadásokon.
2016. szept. 21. 10:35
 12/20 nontau ***** válasza:
Nem szántam letolásnak de úgy gondoltam szarva közt a tőgyit kérdést vetett föl a kérdező. Szerencsére itt a net és tényleg hozzáférhetők az infók, adatok, tudományos eredmények. Továbbra is tartom magam álláspontomhoz, miszerint rossz a kérdés. Van jó kérdés is, sztem ez nem volt az.
2016. szept. 21. 10:39
 13/20 Mojjo ***** válasza:

@9: az elektroncsillagot már alaposan átbeszéltük. Azért találtad ki, mert a világon mindent félreértelmeztél a fekete lyukak, sőt, az elemi részecskék tulajdonságai kapcsán. Órákat öltem bele, hogy egyenként javítgassam ki a tucatnyi tévképzeted, de totál kidobott idő volt, úgy tűnik.

Bármerre nézel? Kedves barátom, te nem nézel semerre a világon. Annyi választ kaphatnál, hogy teherautóval sem tudnád elcipelni mind (és a válaszok jó részének a világon semmi köze Hawkinghoz). Persze, vannak kérdések, amikre nincs válasz, de így is akkora a fekete lyukakkal kapcsolatos tudásanyagunk, hogy annak teljes átnézése és megértése egy élet soha nem lankadó munkája - lehetne. Te viszont nem tanulsz, nem fejlődsz semerre, beleragadtál valami nagyon felszínes képbe, ráadásul még azt a felszínes képet sem érted, hanem valami totál sületlenség áll össze a fejedben belőle. Ha érdekel a téma tanulj, ha nem, akkor ne, de az kifejezetten káros, hogy terjeszted a hülyeségeket, tökmindegy, hányszor javítanak ki.

Mellesleg, ha tök agresszíven, másokat leoltva próbálod az emberekre ráerőltetni a tévképzeteidet, akkor ne csodálkozz, meg ne panaszkodj, hogy jajj, személyeskednek veled. Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten, tudod...

2016. szept. 21. 10:40
 14/20 Mojjo ***** válasza:
@12: de, tökéletes kérdés volt. Az nem a kérdés hibája, hogy te alapvető félreértésekbe ragadtál és képtelen vagy - sőt, jól láthatóan nem is akarsz - kikecmeregni belőlük.
2016. szept. 21. 10:42
 15/20 Mojjo ***** válasza:
@12: csak a játék kedvéért. Van egy fekete lyukunk, ami körül kialakul egy akkréciós korong, ami röntgensugárzást bocsát mi. A fekete lyuknak jelentős sajátmozgása van hozzánk képest - mondjuk közeledik felénk. Kérdés: fel fog-e lépni Doppler-effektus szerinted? Ha nem, miért nem, ha igen, akkor miért is volt rossz a kérdés?
2016. szept. 21. 13:04
 16/20 Wadmalac ***** válasza:

#15:

Plusz az akkréciós korong forgása miatt a felénk haladó oldal kékebb sugárzású, mint a távolodó.

:)

2016. szept. 21. 13:52
 17/20 Mojjo ***** válasza:
@16: való igaz, de ez már level2, és még a tutorialon sem vagyunk túl :D
2016. szept. 21. 13:58
 18/20 nontau ***** válasza:
Köszönöm a kedves válaszokat, oktató jellegű hozzászólásokat. Sajnálom, hogy a kérdezőtől elvettem a kérdés lényegét, én továbbra sem személyeskedek. A kérdésre nem tudom a választ, meghaladja képességeimet. Arra gondoltam mint kádencia, hogy feltételezek egy transzcendens személyt aki nem engedi, hogy megfejtsék gondolatait és lehet, hogy éppen a fekete lyukban "lakik" és nagyon szégyenlős, ezért vigyáz titkaira. Titkon azért remélem egyszer valaki megoldja a fekete lyukak fizikáját és az eljut a köztudatba oly módon ami egyszerű és érthető mezei emberek számára is.
2016. szept. 22. 10:03
 19/20 Mojjo ***** válasza:

@18: a válasz az, hogy fel fog lépni doppler-effektus, az én példámban speciel kékeltolódás formájában. Csak azért írtam a példát, hogy láthassuk: lehet olyan körülményeket teremteni, ahol egy gondolatmenetben megfér a fekete lyuk és a doppler.

Ami a közérthetően leírást illeti, ez egy pokolian nehéz téma. A fizika minél mélyebb, minél inkább olyan jelenségeket leíró részébe hatolunk, amiket a köznapi életben nem tudunk megfigyelni, ami nem égett belénk sem az evolúció, sem az egyedfejlődés során, annál inkább kénytelenek vagyunk a matematikára támaszkodni akkor is, ha csak mesélnénk az adott jelenségkörről, ugyanis annál kevésbé lesznek szavaink körülírni, mi is történik, annál pontatlanabbak és félreérthetőbbek lesznek a hasonlataink. A tudományos ismertterjesztés baromi nehéz terep, és a legjobb szakemberek által írt ismeretterjesztő művek is rendre tartalmaznak félreérthető részeket. Na nem azért, mert nem tudja a témát eléggé az író, hanem mert nem nagyon lehet már átadni konyhanyelven.

Ha meglesz a kvantumgravitációs elmélet, és még a mostaninál is jóval többet fogunk tudni a fekete lyukakról, attól tartok, még nehezebben, még pontatlanabbul és félreérthetőbben lesz csak leírható konyhanyelven, hétköznapi hasonlatolat használva.

2016. szept. 22. 10:26
 20/20 Wadmalac ***** válasza:

Ám legyen. Mert hogy ki, mi ücsörög az eseményhorizonton belül, az ugyan hipotézisek területe, de azért ami azon kívül van, az azért nem titok és bizony az a terület is a fekete lyukhoz tartozik.

Összegezve, a kérdés nem volt hülyeség, a válaszok se, kérdés megválaszolva.

2016. szept. 22. 10:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!