Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a fény egyik közegből a...

Ha a fény egyik közegből a másikba lép, akkor miért a hullámhossza változik meg, és nem a frekvenciája?

Figyelt kérdés
nem értem, hogy miért nem változik meg ez által a frekvenciája, valaki elmagyarázná?

2016. szept. 17. 12:06
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
29%

c=λ*ν, ahol c a közegbeli!!! fénysebesség.

Ha c változik a közeg miatt akkor a lambda is változik de a ν nem változik.

A foton energia E=h*ν, és az energia megmaradás miatt a ν nem változhat csak úgy ha a foton közeget vált.

Gyakori hiba hogy ebben a tekintetben homály van az emberekben.

2016. szept. 17. 18:55
 12/13 anonim ***** válasza:
62%
#8-as! Ez nem igaz, ha a közeghatáron felületi töltés van, akkor D-nek ugrása van!
2018. szept. 28. 08:48
 13/13 anonim ***** válasza:
14%

Ma 08:48, igen, mint ahogy B-nek, E-nek és H-nak is ugrása van, ezért van fénytörés, illetve változik meg a fény hullámhossza, ahogy egyik közegből átmegy a másikba. Csak hogyha figyelmesen olvastad volna a hozzászólást (amire volt 2 éved – meg a válaszok pontozóinak is – nem mintha nagyon be akarnék szólni, de azért egy kicsit igen), akkor észrevetted volna, hogy ott az E, B, D, H „bizonyos komponensei”-t említem, és külön odaírtam, hogy a D esetén ez a közeghatárra merőleges komponens. Például itt le is van vezetve a Maxwell-egyenletekből:

[link]

(Ide tudnám másolni a levezetést, de sajnos nincs rátok végtelen sok időm.)

Ugye fény terjedésénél ezek együtt változnak, és mivel minden pillanatban ugyanúgy teljesülnek a közeghatáron a Maxwell-egyenletek, ezért a közeghatár két oldalán is ugyanolyan frekvenciával kell rezegjen a fény (mivel a megfelelő komponensek folytonosan mennek át), és ezért nem változik meg a hullám frekvenciája.

2018. szept. 28. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!