A pozitív egész számok hány százalékának van pontosan 8 osztója?
Megkockáztatom, hogy a végtelenhez tartva ez a szám gyakorlatilag azonos lesz minden meghatározott darab osztójú számra, szerintem nyugodtan veheted ugyanazt az értéket, ami a prímek százalékaránya.
(nem esküdnék meg rá, de gyanítom, hogy az első válasz szerint ez is nullához tart).
Az x-nél kisebb prímszámok száma meglehetősen pontos megközelítéssel x/ln(x) -nek adódik. Tehát a prímszámok aránya x-ig (x/ln(x)) / x = 1/ln(x). Ebből ugye lim[x→∞] 1/ln(x) = 0. Ergo Wadmalac ezen megállapítása helyesnek tűnik, a lepontozása meg indokolatlannak.
A 8-al való oszthatóság, mint feltétel véges számú prímtényező kombinációját jelenti, és itt mindegy is, hogy valódi osztókról van szó, vagy a szám önmaga és az 1 is osztónak számít-e, de a prímszámok arányának valamilyen szorzata, hatványa lesz ez a szám, valószínű kellően nagy x-ig kevesebb pontosan 8 osztóval rendelkező szám van, mint ahány prímszám, így logikusan lehet sejteni, hogy a végtelen számhoz közelítve x-et ez 0% felé konvergál.
Pontosabban is lehetne számolni bizonyára, de részben szerintem felesleges, részben ehhez tudni kellene, hogy itt valódi osztókról van-e szó.
Az összes pozitív osztóról van szó, 1 és önmaga is.
Pl.: 3 különböző prím szorzata, vagy egy prím köbe egy másik prímmel szorozva.
Egy nagy n-ig milyen képlettel lehetne közelíteni?
~ pi(n)/(2*3) + pi(n)/(2*5) + pi(n)/(3*5) + pi(n)/(2*7) + pi(n)/(3*5) + pi(n)/(3*7) + pi(n)/(2*11) + ...
... pi(n)/(2^3) + pi(n)/(3^3) + pi(n)/(5^3) + ... = ?
Ha jól számoltam:
10^4-ig 2114 db
10^6-ig 224427 db
10^8-ig 21.9m db
10^10-ig 2.09mrd db 8-osztós szám van,
10^15 körül pár ezer vél.szám: 18-19%
tehát sokkal több mint prím, és az arányuk (~1/5) alig látszik csökkenni, nem úgy mint a prímeké...
... és sokkal több, mint gondoljátok. :D
OFF: Nem én pontoztam le, nem is tudom mi a helyes válasz :(
Hmmm… Meglehet igazad van.
Vegyük sorra a prímtényezős alakokat. Ha valaminek pontosan 8 osztója van, akkor pontosan 6 valódi osztója van (hiszen önmaga és az 1 nem valódi osztó):
Nézzük, ha a prímtényezős alakban csak első hatványú prímek szerepelnek:
a → 0 valódi osztó (prímszámról van szó)
ab → 2 valódi osztó (a, b)
abc → 6 valódi osztó (a, b, c, ab, ac, bc)
minden más 6-nál több valódi osztót ad
Nézzük mi a helyzet, ha legalább egy prímtényező második hatványon szerepel:
a² → 1 valódi osztó (a)
a²b → 4 valódi osztó (a, b, a², ab)
a²bc → 10 valódi osztó (a,b,c,a²,ab,ac,bc,a²b,a²c,abc)
a²b² → 7 valódi osztó (a,b,a²,ab,b²,a²b,ab²)
Nézzük a harmadik hatvány esetét:
a³ → 2 valódi osztó (a,a²)
a³b → 6 valódi osztó (a,b,a²,ab,a³,a²b)
Még egy eset maradt:
a⁷ → 6 valódi osztó (a,a²,a³,a⁴,a⁵,a⁶)
Tehát 6 valódi osztóval, azaz pontosan 8 osztóval rendelkező formációk: abc, a³b, a⁷.
Valahogy azt kellene kiszámolni – most sajnos nincs rá több időm –, hogy egy adott n-ig hány prímszám van (ez egyszerű). Ezek hányféleképpen kombinálhatók egy adott formációban. Ez is egyszerű. Ebből hány ad n-nél nagyobb eredményt. Itt még gondolkodnom kell. a⁷ esetén a dolog triviális, de a másik két formációnál át kellene gondolnom. Ebből lehetne egy konkrét valószínűségi képletet számolni, és azt megnézni, hogy ez hova konvergál, ha n végtelen felé tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!