Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A pozitív egész számok hány...

A pozitív egész számok hány százalékának van pontosan 8 osztója?

Figyelt kérdés

2016. szept. 8. 01:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
24%
Ha n->végtelen, akkor a valószínűség a 0-hoz fog tartani. Nagy vonalakban így lehet becsülni; ha feltesszük, hogy n darab ilyen szám van, az biztos, hogy ehhez a mennyiséghez legalább n^2-ig el kell menni (alsó becslés). Ezek hányadosa 1\n, ez pedig 0-hoz tart, ha n->végtelen.
2016. szept. 8. 01:42
 2/12 Wadmalac ***** válasza:
73%

Megkockáztatom, hogy a végtelenhez tartva ez a szám gyakorlatilag azonos lesz minden meghatározott darab osztójú számra, szerintem nyugodtan veheted ugyanazt az értéket, ami a prímek százalékaránya.

(nem esküdnék meg rá, de gyanítom, hogy az első válasz szerint ez is nullához tart).

2016. szept. 8. 07:19
 3/12 anonim válasza:
0%
2016. szept. 8. 09:00
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Nincs értelme a kérdésednek.
2016. szept. 8. 11:14
 5/12 2*Sü ***** válasza:
52%

Az x-nél kisebb prímszámok száma meglehetősen pontos megközelítéssel x/ln(x) -nek adódik. Tehát a prímszámok aránya x-ig (x/ln(x)) / x = 1/ln(x). Ebből ugye lim[x→∞] 1/ln(x) = 0. Ergo Wadmalac ezen megállapítása helyesnek tűnik, a lepontozása meg indokolatlannak.

A 8-al való oszthatóság, mint feltétel véges számú prímtényező kombinációját jelenti, és itt mindegy is, hogy valódi osztókról van szó, vagy a szám önmaga és az 1 is osztónak számít-e, de a prímszámok arányának valamilyen szorzata, hatványa lesz ez a szám, valószínű kellően nagy x-ig kevesebb pontosan 8 osztóval rendelkező szám van, mint ahány prímszám, így logikusan lehet sejteni, hogy a végtelen számhoz közelítve x-et ez 0% felé konvergál.

Pontosabban is lehetne számolni bizonyára, de részben szerintem felesleges, részben ehhez tudni kellene, hogy itt valódi osztókról van-e szó.

2016. szept. 8. 11:19
 6/12 Wadmalac ***** válasza:
50%
Örülök, hogy kaptam némi megerősítést a sejtésemre. Mert ez nem volt több, sajnos, mint sejtés, ha volna most időm utánaszámolni, is könnyen lehet, hogy reménytelenül belebonyolódnék a bizonyításba.
2016. szept. 8. 13:10
 7/12 A kérdező kommentje:

Az összes pozitív osztóról van szó, 1 és önmaga is.

Pl.: 3 különböző prím szorzata, vagy egy prím köbe egy másik prímmel szorozva.

Egy nagy n-ig milyen képlettel lehetne közelíteni?

~ pi(n)/(2*3) + pi(n)/(2*5) + pi(n)/(3*5) + pi(n)/(2*7) + pi(n)/(3*5) + pi(n)/(3*7) + pi(n)/(2*11) + ...

... pi(n)/(2^3) + pi(n)/(3^3) + pi(n)/(5^3) + ... = ?

2016. szept. 8. 15:36
 8/12 A kérdező kommentje:
Rosszul zárójeleztem, pi(n/(2*3))-ről stb. van szó.
2016. szept. 8. 15:42
 9/12 A kérdező kommentje:

Ha jól számoltam:

10^4-ig 2114 db

10^6-ig 224427 db

10^8-ig 21.9m db

10^10-ig 2.09mrd db 8-osztós szám van,

10^15 körül pár ezer vél.szám: 18-19%

tehát sokkal több mint prím, és az arányuk (~1/5) alig látszik csökkenni, nem úgy mint a prímeké...

... és sokkal több, mint gondoljátok. :D

OFF: Nem én pontoztam le, nem is tudom mi a helyes válasz :(

2016. szept. 15. 11:36
 10/12 2*Sü ***** válasza:
68%

Hmmm… Meglehet igazad van.

Vegyük sorra a prímtényezős alakokat. Ha valaminek pontosan 8 osztója van, akkor pontosan 6 valódi osztója van (hiszen önmaga és az 1 nem valódi osztó):

Nézzük, ha a prímtényezős alakban csak első hatványú prímek szerepelnek:

a → 0 valódi osztó (prímszámról van szó)

ab → 2 valódi osztó (a, b)

abc → 6 valódi osztó (a, b, c, ab, ac, bc)

minden más 6-nál több valódi osztót ad

Nézzük mi a helyzet, ha legalább egy prímtényező második hatványon szerepel:

a² → 1 valódi osztó (a)

a²b → 4 valódi osztó (a, b, a², ab)

a²bc → 10 valódi osztó (a,b,c,a²,ab,ac,bc,a²b,a²c,abc)

a²b² → 7 valódi osztó (a,b,a²,ab,b²,a²b,ab²)

Nézzük a harmadik hatvány esetét:

a³ → 2 valódi osztó (a,a²)

a³b → 6 valódi osztó (a,b,a²,ab,a³,a²b)

Még egy eset maradt:

a⁷ → 6 valódi osztó (a,a²,a³,a⁴,a⁵,a⁶)

Tehát 6 valódi osztóval, azaz pontosan 8 osztóval rendelkező formációk: abc, a³b, a⁷.

Valahogy azt kellene kiszámolni – most sajnos nincs rá több időm –, hogy egy adott n-ig hány prímszám van (ez egyszerű). Ezek hányféleképpen kombinálhatók egy adott formációban. Ez is egyszerű. Ebből hány ad n-nél nagyobb eredményt. Itt még gondolkodnom kell. a⁷ esetén a dolog triviális, de a másik két formációnál át kellene gondolnom. Ebből lehetne egy konkrét valószínűségi képletet számolni, és azt megnézni, hogy ez hova konvergál, ha n végtelen felé tart.

2016. szept. 15. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!