Valaki megfejtené nekem ezt?
Én tudom, hogy hány éves vagy.Ha te annyi idős leszel, mint msot én vagyok akkor éveink száma összesen 90 lesz, de most még kétszer annyi idős vagyok mint, te voltál akkor amikor én annyi voltam, mint te most.
Ki tudod-e találni hány éves vagyok én?
Ez nekem kicsit boynolult, előre is köszi a válaszokat.:D
nem 60, 40.
Elég bonyolult, de végül rájöttem.
Most 40 vagyok, tehát kétszer annyi, mint te voltál akkor, amikor én annyi voltam mint te.
A másik ember 30 éves.
Amikor az első 30 volt, a második 20 volt, tehát teljesül, hogy most az első 2x annyi idős.
Ezen kívül mire a második 40 éves lesz, addigra az első 50, ezeknek az összege 90.
Ez a végeredmény.
Én 40 éves vagyok, te 30 :) Nagyon érdekes fejtörő, köszönöm a lehetőséget a gondolkodásra, tetszett :)
Utolsó válaszolonak szívesen.:D Amugy hány évesek vagytok?
Csak azért kérdezem mert az én matektanárom nem tudta megoldani.:)
Nem nehéz, biológusként én is le tudom vezetni. A matektanár vagy nem akart szarozni vele, vagy alkalmatlan.
Én vagyok X éves, te vagy X-N éves.
„Ha te annyi idős leszel, mint msot én vagyok akkor éveink száma összesen 90 lesz”
Lefordítom matekra:
Mikor leszel annyi idős? N év múlva. Hány éves leszel akkor? X-N+N = X. Én pedig X+N leszek. Vagyis az akkori életkoraink összege: X+X+N = 90
„te voltál akkor amikor én annyi voltam, mint te most.”
Mennyi voltam én akkor? A te mostani életkorod: X-N. Mennyi idővel ezelőtt volt? N éve. Mennyi voltál te akkor? X-N-N. Mit tudunk erről?
„de most még kétszer annyi idős vagyok mint,”
Vagyis az én jelenlegi (X) életkorom kétszerese a te N évvel ezelőtti életkorodnak.
X = 2*(X-N-N)
Tegyük mellé a másik egyenletet:
X+X+N = 90
Rendezzük át N-re:
N = 90-2X
Tegyük be a másikba:
X = 2*(X-2(90-2X))
X = 2X-360+8X
9X = 360
X = 40
Mivel X+X+N = 90, ezért N = 10, azaz ennyi a korkülönbség.
Igazából csak 28 vagyok. :)
:) Nosztalgiázok egy picit. Ugyanis elég régóta, ha van egy relatíve bonyolultabb feladvány, vagy látszólag nem összefüggő adatokból kell valamit kiszámolni, félig viccesen megkérdik a végén: hány éves a kapitány?
Azt már kevesebben tudják, hogy ennek az eredete az ebben a kérdésben taglalt feladvány eredetijéből származik. Ami így hangzik:
A hajó és a kapitány együtt 70 évesek. A hajó most kétszer annyi idős, mint amikor a kapitány volt annyi idős, mint amikor a hajó volt annyi, mint a kapitány most. Hány éves a hajó, és hány éves a kapitány? ...
:)))
maci
19:52 vagyok, 16 éves :)
egy matektanár nem tudta megoldani? grat :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!