Miért olyan nagyok a nemesgáz atomok?
A fluor 64 pm a Neon 160 pm. Pedig elvileg balról jobbra csökken a méret, ez miért nő meg hirtelen még a periódus első eleménél is nagyobbra (Li 155pm)?
A fluor, klór, bróm ionja miért kisebbek a nemesgázok atomjainál és a jódé miért nem? Én azt várnám hogy nagyobb lesz, merthogy kisebb magtöltés hat az ionok esetében, így az elektronok taszítják egymást inkább.
Az alap kérdést még mindíg nem válaszolták meg... engem is érdekelne!
Miért olyan nagy az eltérés, miért nagyobb az adott periódus halogén atom sugara és a nemesgázatom sugara között? Elvileg csökkenni kéne, és az is lenne (talán) logikus, mert ugye egy stabil-zárt- elektron szerkezet jön létre.
21:22: Bazeg ha hibás az alap feltevés akkor hogyan magyarázzam el a miértet? Ezesetben nem létezik miért.
Olyan, mintha ezt kérdezném: te miért jöttél a Marsról?
Valóban a kérdés a miért volt, az első két válaszoló nem mondott hülyeséget, de nem ez volt a kérdés, amit mondtatok én is tudom.
Kedves 23 08 Igen az atomokat atomsugárral jellemezzük amit pm ben mérünk. Az adatokat pedig a függvénytáblázatomban és annak periódusosrendszerében olvastam és nem hiszem hogy kimerték volna úgy adni hogy hülyeségek vannak benne. Megnéztem a wikit, tény hogy tökre mást ír. Akkor legalább azt megtudod mondani hogy miért tér el ennyire a két adat?
Hogy elhidd felraktam a saját perrendszerem, itt megtudod nézni hogy honnan szedtem az adatokat
A négyjegyűm pedig az újabb fajta nemzetis, ha esetleg neked is meg van.
Továbbá abban biztos vagyok hogy a kloridion nem nagyobb mint az argon, akár megmondom az adatait akár nem, mert ezt egyetemi könyveim írják.
De azért köszönöm az értékes hozzászólást, ha egy tanácsot megfogadsz legközelebb nézz utána jobban mielőtt hülyézel.
"Kedves" kérdező: A rendszered valószínűleg a van der Waals-távolságot adta meg... Legközelebb nézz utána.
P.S.: Nem hülyéztem.
Ismét a "hülyéző vagyok":
1.: Senki sem mondta, hogy az Ar-atom nagyobb a kloridionnál, csak és kizárólag te. Mindenki más épp az ellenkezőjét mondta, mégha konkrétan nem is fejtette ki.
2.: Ha tényleg megnézted volna a wikipediát, akkor rögtön az atomsugár címszónál láthattad volna, hogy a tendenciák a nemesgázatomokra nem használhatók (az atomméret a periódusok, és a főcsoportszám növekedésével nagyobbodik).
3.: Ha kicsit tovább olvastál volna neten (is) akkor azt is látod, hogy NEM nagyobbak (megnézted a nemesgázatomok wikipedialapját? Kétlem... Ott mind a mért, mind a számított értékek fent vannak, és egyértelműen kisebbek a halogénelemek atomsugarainál.
4.: Továbbra sem hülyézek. Szimplán infantilis, türelmetlen és figyelmetlen vagy. Imádom amikor az elsőéves egyetemisták azt hiszik magukról, hogy amikor bekerültek akkor már mekkora arcok. (Nem akarom megbántani a többi BME-st, [NAGY(!) tisztelet a kivételnek, mert a vezető rétegük igen tiszteletreméltó tudással rendelkezik] de gondolom te is az vagy, ezért vagy ennyire elragadtatva magadtól). Én is elsőéves vagyok a PE-n, de ha kérdezek valamit azt nem ilyen arrogánsan teszem. Kérem, tiszteljük egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!