Kémiailag mit jelent az oldódás? Ha valami oldódik vagy nem oldódik, az mit jelent az atomok/molekulák szintjén?
Maga az oldódás kémiai kölcsönhatás nélkül megy végbe, tehát nincs kémiai reakció, átalakulás. Az anyagok egyszerűen elkeverednek egymással molekuláris szinten.
Például, ha egy pohár vízbe raksz egy kávéskanálnyi konyhasót, és azt jól elkevered, akkor a só tökéletesen el fog oldódni a vízben rövidesen. Ezt azt jelenti, hogy a víznek bármely része ugyanannyi NaCl molekulát fog tartalmazni. De a lényeg, hogy a keverékben továbbra is H2O és NaCl lesz, ahogy eredetileg is volt, csak egyenletes lesz az eloszlás.
"Rabbi, mitől lesz édes a tea, a cukortól, vagy a keveréstől? Gyermekem,hogyan kérdezhetsz ilyen butaságot, hát mindenki tudja, hogy a keveréstől. De akkor minek bele a cukor? Hát hogy tudd, meddig kell keverni..." Kicsit nézzetek utána az oldódásnak, mert vannak bizonytalanságok. Mikor belenéztem a gyermekem környezetismeret könyvébe, rájöttem, hogy az oktatás az oka. Szerintem vizsgáljátok meg az alábbi folyamatokat:
(1) cukor + víz
(2) konyhasó + víz
(3) cink + sósav
(4) réz + salétromsa
Mindegyik folyamat végeredménye oldat lesz. Még valami, két folyadékot elegyíteni szoktunk...
legjobban a választ a kérdésedre a fizikai-kémia adja
egyensúly akkor van, amikor az entrópi (ami ha tetszik a renddezetlenség mértéke) maximális értéket vesz fel. Az entrópia növekedése kedvező, az hajtja a folyamatot.
Vagy meglehet közelíteni a kémiai potenciál oldaláról is.
kedvező, ha két rendszer között a potenciálkülönbség nulla (kém. pot. minimum). A tiszta anyagoké nem az, ezért keverednek.
Én nem értem a kérdésed.
Mi az hogy nem atomi szinten? Vegyünk egy anyagot: NaCl. Kősó. Ez egy ionkötésű vegyület. Oldódik vízben. Oka: A NaCl kristályrácsa ionrács: vagyis szilárdhalmazaiban ionrácsban kristályosodik. Ha beleraksz egy kanál sót egy pohár vízbe, akor a következő történik: Első részben a rács felszakad, és kiszabadul a NaCl. A víz molekulái akcióba lendülnek és ellentétes töltésekkel körülveszik az ionokat. Azonban már nem NaCl-t vesznek körbe, hanem Na+ ionokat és Cl- ionokat. Így hidratált ionok keletkeznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!