Tegnap ugye egész nap esett az eső. Reggel vártam a peronon a vonatot, esernyővel a kezemben. Amikor a fejemhez ért véletlenül az esernyő fém része (merevítő), elkezdett bizseregni a fejbőröm. Biztos vagyok benne, hogy megrázott.
Este is sikerült reprodukálnom.
A párás levegőn átjut valamekkora áram a vasúti felsővezetékekből? Vagy mi áll a jelenség mögött?
Hazafelé kipróbáltam különböző villanyoszlopok alatt is, de nem sikerült reprodukálni így. (Van magasabb feszültségű, csupasz vezeték is felénk, ami trafókhoz vezet, de azokkal sem.)
2016. aug. 23. 09:10
1/7 anonim válasza:
Lehet, hogy a vihar miatt volt.
2016. aug. 23. 11:00
2/7 A kérdező kommentje:
Nem villámlott, messzebb sem, csak esett az eső.
2016. aug. 23. 11:31
3/7 anonim válasza:
Nem kell hozzá villám. A viharban komoly töltésmegosztás van villám nélkül is. Mondjuk bármikor lecsaphatott volna, az igaz.
2016. aug. 23. 12:08
4/7 anonim válasza:
Majdnem biztos vagyok benne, hogy érzéki csalódásod volt. Nem jut eszembe semmilyen fizikai jelenség, ami magyarázná a jelenséget, mindazonáltal eszembe jut egy anatómiai... Ha egy idegköteget megnyomsz, olyan érzés, mintha elektromos áram rázná. (ilyen nálam a könyökömnél szokott lenni). Olyan is van, hogy a hideget téveszti össze az ember a rázással. Volt, hogy hozzá értem valami hideghez, de mind a hozzáérés mind a hőmérséklet váratlan élmény volt, és úgy éreztem h eléggé megrázott.. Szerintem nálad is ez lehetett.. A fejbőrödet védi a hajad, melegben van... Az esernyő fémje könnyedén lehűl, és tegnap 16 fok volt.. Ha váratlanul ért először a fejedhez, érzékelhetted (tévesen) áramrázásnak, míg szándékos hozzáérintésnél felkészülsz az érzésre... De az is lehet, h pont egy kisebb ideget érintettél amikor bizsergett a fejbőröd az esernyőtől.
2016. aug. 23. 12:36
5/7 anonim válasza:
Állítólag a vonatot hajtó magasfeszültségű kábelek okozták az elektromos erőtér hatásával. Régebben én is feltettem ugyanezt a kérdést, mire azt válaszolták, hogy ilyen nem létezik. Nincs semmilyen elektromos erőtér, ami feltöltené az esernyőmet. Azt is mondták, hogy nincs olyan, hogy egy ember rosszul lesz tőle, stb.
2016. aug. 23. 15:01
6/7 anonim válasza:
Nem kell hozzá a párás levegő sem, a deszt. víz (pára, eső) amúgy sem vezeti az áramot. A vasút 25 kV-ról üzemel, ennek azért van némi indukciója ilyen közelről. Tapasztaltam én is többször.
2016. aug. 23. 16:57
7/7 A kérdező kommentje:
A viharos elmélettel az a gond, hogy csak a vasúti felsővezeték alatt tapasztaltam, az utcán/járdán NEM. De ezt fent is leírtam.
Az érzéki csalódásra szintén jó cáfolat ez szerintem. Továbbá azt is leírtam fent, hogy reprodukálható volt, és csak a vasúti felsővezetéknél, sehol máshol NEM.
Az utolsó két válaszolónak köszönöm a válaszát!
A feszültséget nem tudtam, bár utánanézhettem volna. Azon kívül még a távolságra gyanakodtam: alacsonyabban vannak, mint a villanyoszlopokon lévő vezetékek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!