Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi időt jelent az "emberem...

Mennyi időt jelent az "emberemlékezet óta" kifejezés?

Figyelt kérdés
2016. aug. 22. 10:13
 1/7 anonim ***** válasza:
30%
Kb 6000 év
2016. aug. 22. 10:22
 2/7 Mojjo ***** válasza:
100%
Pont annyit, mint az "ősidők óta". Konkrét, pöccre megmondható értéke nincs, de nem is egzakt mérőszámként szokás ezt a szófordulatot alkalmazni, hanem irodalmi igényű verziójaként a "ku.va régóta" kifejezésnek.
2016. aug. 22. 10:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Sok időt. Ezzel a kifejezéssel nem egy régmúlt pillanatot akarunk meghatározni, hanem azt kívánjuk jelezni, hogy a szokásos "múlthoz" képest jóval nagyobb. Például használják így is: emberemlékezet óta nem láttalak. Értsd: eddig gyakran találkoztunk, de ehhez képest sokkal hosszabb ideje nem láttuk egymást.
2016. aug. 22. 11:29
 4/7 Vree ***** válasza:
100%

Ha szó szerinti értelmét vesszük (és itt hasonlítom más nyelvek tükörszavaival mint az angol "in living memory" (élő/eleven emlékezetben)), akkor azt jelentené: amire még a most élő legöregebb ember, aki látta, emlékszik.

De persze el lehetne róla vitatkozni, hogy az "ember" most az összes élő embert jelenti-e, a holtakat is, csak egy embert satöbbi satöbbi...

Akárhogy is, ahogy mondták ez nem egy egzakt idő mint a "másodperc", csak egy szóvirág.

2016. aug. 23. 07:16
 5/7 anonim ***** válasza:
74%

Ahogy az előttem szólók is írták, jobbára egy nagyon ritkán, vagy nagyon régen bekövetkezett eseményre, cselekvésre utal, aminek meghatározhatatlan a gyakorisága, vagy annyira ritka, hogy vélhetően már nincs élő ember a földön aki emlékezne hasonlóra.

Bár nagyban függ az értelmezése a szöveg környezettől is.

Bár szerény véleményem szerint amikor a közelmúlt történéseire használja valaki, akkor tévesen, vagy túlzással élve használja, hiszen jól belegondolunk olyasmit fejez ki a szó fordulat, hogy a bekövetkezett/bekövetkező cselekményhez/eseményhez hasonló még nem történt mióta az ember lemászott a fáról és ráébredt önön valójára.

Igazából szerintem egy teljesen egyedi, még soha a jelenlegi formájában bekövetkező történésre utal.

Ami az angol "élő emlékezet" kifejezést illeti, szerintem túl sok párhuzam nem vonható a kettő közt, mivel a magyar nyelvben az élő emlékezet arra utal hogy a ma élők emlékezetében, írott irodalmában vagy történelmében hasonlóra volt már példa.

Egy időben a múltban pontosan nem behatárolható történés megismétlődésének egyediségére, ritkaságára, lehetetlenségére utal szerintem.

2016. aug. 27. 08:23
 6/7 anonim válasza:

Ember emlékezet óta, konkrétan azt jelenti, hogy mindig is így volt .

pl: Ember emlékezet óta kitöröljük a fenekünket nagy dolog után.

TEhát nincsen rá semmilyen magyarázat, vagy leírás, hogy miért csináljuk úgy, hanem így csináljuk és kész. Tehát kár vitatni , fitogtatni, hogy mi értelme van.

2016. aug. 27. 10:28
 7/7 anonim ***** válasza:
Én ezt a kifejezést úgy értelmezem, hogy "azóta, mióta feljegyzik az eseményeket", vagyis amióta az emberek írnak és írott emlékeket hagynak. Ez valóban cca 6000 év.
2016. aug. 30. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!