Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mondjuk, hogy a Föld...

Miért mondjuk, hogy a Föld kering a Nap körül, amikor viszonyítás kérdése az egész?

Figyelt kérdés
Szerintem a Nap kering a Föld körül egy kb 147-152 millió km sugarú "spirál alakú" pályán.
2016. júl. 31. 18:06
 1/10 EagleHUN ***** válasza:
75%

Tudom hogy a nap kering a galaxisunk középpontja körül, mert az jóval nagyobb tömegű mint a nap, és tudom hogy a föld kering a nap körül, ugyanezért. És így a föld halad a galaxisban spirális pályán! Ez nem viszonyítás kérdése.

Erősebb kutya "b****k" elven működik!

De még ha a Földet is veszed viszonyítási alapul és "visszafelé" nézed meg akkor a nap nem sprirális pályán haladna a föld körül! Egész más pályát "írna" le és nem spirált Föld viszonyítási alappal!

2016. júl. 31. 18:18
 2/10 anonim ***** válasza:
69%
Fel lehet írni olyan koordináta-rendszert, ahol a Nap kering a Föld körül, csak iszonyatosan bonyolult pályákat kell belekalkulálni, iszonyatosan bonyolult számításokkal. A jelenlegi modell a legegyszerűbb, ezért alkalmazzuk. És ne feledd, a többi bolygó, plusz a holdak pályáját is fel kell írni.
2016. júl. 31. 18:26
 3/10 anonim ***** válasza:
36%
Nincs igazad. Akárhonnan is nézed, a Nap a középpontban van, és kvázi egy helyben áll, míg a Föld egy elliptikus pályán mozog. Én értem, mit akarsz mondani: azt, hogy ha két test egymáshoz képest elmozdul, akkor viszonyítás kérdése, hogy melyik mozog a másikhoz képest. Csakhogy esetünkben a Föld a Nap felől nézve elliptikus pályán mozog, a Nap a Föld felől nézve pedig egy helyben van, miközben minden más forog. Amikor a vidámparkban a beülsz a körhintába, akkor te keringsz a tengelye körül. Ha a tengely felől nézed, akkor körbe-körbe forognak a hinták. Ha a hinták felől nézed, akkor a világ halad el melletted, miközben a tengely egy helyben látszik lenni.
2016. júl. 31. 18:31
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
"a Nap a középpontban van, és kvázi egy helyben áll, míg a Föld egy elliptikus pályán mozog" - ez nem igaz. A Nap kering a galaxis középpontja körül. Emiatt a Föld nem körkörös vagy elliptikus, hanem cikloisos pályán kering a Nap körül. Ráadásul mivel a Föld és a Hold is keringenek egymás körül, a pálya duplán cikloisos, minden egyes Nap körül megtett fordulat alatt 13 kis "virágszirmot" ír le a Föld. Ugyanígy a Föld se egyoldalúan a Nap körül kering, hanem egymás körül keringenek, csak nem olyan mértékben, mint a Holddal, mert a Nap 300 ezerszer olyan nehéz, mint a Föld, tehát csak egy picit "táncol" a Föld gravitációja miatt. (Egyébként az exobolygókat is így találják meg, mert ha csak egy picit is táncol egy csillag egy körülötte keringő bolygó miatt, akkor a spektruma is szinuszosan csúszkál a doppler-effektus miatt.)
2016. júl. 31. 19:14
 5/10 anonim ***** válasza:
76%

Butaság.

KÖZÖS tömegközéppont körül keringenek mindketten, ami a Nap belsejében van. Kész.

2016. júl. 31. 19:30
 6/10 anonim ***** válasza:
60%

"a Nap a középpontban van, és kvázi egy helyben áll, míg a Föld egy elliptikus pályán mozog" - ez nem igaz. A Nap kering a galaxis középpontja körül. Emiatt a Föld nem körkörös vagy elliptikus, hanem cikloisos pályán kering a Nap körül."

Ajj, annyira tudtam, hogy valaki ebbe is bele fog kötni! Nem bírtad volna kihagyni, igaz? JÓ, oké, tudom, meg közben az univerzum is tágul, meg a galaxisok is elmozdulnak egymáshoz képest. Kár, hogy kihagytad, hogy a többi naprendszerbeli bolygó gravitációja is befolyásolja ezeket a keringési pályákat, az még csak a rendkívül releváns információ a kérdésünk szempontjából.

Ezek most senkit nem érdekelnek, mert a kérdező azt gondolja, hogy az a tény, amit úgy mondunk leegyszerűsítve, hogy a Föld kering elliptikus pályán a Nap körül, az ugyanúgy viszonyítás kérdése, mint az, hogy a vonat halad el az állomás mellett vagy az állomás a vonat mellett, attól függően, hogy honnan nézzük. Az elmozdulás ugyan relatív, de ettől függetlenül az egyik kering a másik körül. Ha a Földön lecövekelnénk és nem lenne légkör, akkor nem azt látnánk, hogy a Nap egy pályát ír le, mint ahogy a körhintán ülő kisgyerek se azt látja, hogy a körhinta kezelője középen egy pályát írna le, mivel ő maga kering körülötte. Erről szólt a kérdés, a kérdező most nem arra volt kíváncsi, hogy van-e a Földnek meg a Napnak közös tömegközéppontja a Napon belül.

2016. júl. 31. 20:08
 7/10 Vree ***** válasza:
74%

Valamennyire igazad van. :)

De közelítsd meg így. Ha egy ember kint van az űrben és visszaszívja a Föld gravitációja, természetesen oda-vissza működik a dolog: ő is szívja magához a Földet. Csakhogy a kettejük tömege között akkora óriási eltérés van, hogy amennyit a Föld elmozdul az ő tömege miatt, az szinte semmi, míg az ő elmozdulása a Föld miatt jelentős.

Amikor bármilyen két égitestet nézünk, akkor igazából csak egyszerűsítünk, mikor azt mondjuk, hogy egyik a másik körül kering; valójában úgy lenne helyes, hogy mindkettő a kettejük közös tömegközéppontja körül kering.

A Naprendszer össztömegének a túlnyomó része a Napban van.

Tehát ha a Nap-Föld közös tömegközéppontot keressük, akkor hova kerülne?

Hol lenne a tömegközéppont?

Kb. itt:

[link]

Összességében igazad van, bármelyik pontot kijelölhetnén a világűrben viszonyítási pontnak. Mindenesetre az az általánosan elfogadott elv, hogy a nagyobb tömegű test mindig az elsődleges.

2016. júl. 31. 21:22
 8/10 dellfil ***** válasza:

A kérdésedből arra következtetek, hogy láttad ezt a két videót: :DDD

https://www.youtube.com/watch?v=3DrUbJbuDFs

https://www.youtube.com/watch?v=AR1ni-VwzbM

És el is hitted a címét.

Egyébként a filmben a mozgások ÖSSZETETTSÉGÉNEK megjelenítése korrekt, azzal a megszorítással, hogy az arányok roppant erősen torzítottak! Mind a méretarányok, mind a mozgássebesség arányok.

Nyilván torzítani kell, hiszen ha nem, akkor ki sem fér a képernyőre, vagy ha kiférne, akkor még a Napot is kisebbnek kellene ábrázolni egy pixelnél. És amúgy se lenne 84 évünk "végig nézni" egy keringési periódusát az Uránusznak! :DDD (De még a Merkúr 88 napos keringési ideje is sok lenne. :) Nyilván erősen fel kell gyorsítani az eseményeket. Ráadásul úgy, hogy a bolygók egymáshoz való ciklusai is nagyon torzítottak! Nyilvánvaló, mert különben nem lenne szemléletes a kép.

Ámde akárhogy is nézzük belekeverni - ebben a kontextusban - a mikrofizikai jelenségeket, az egy ordas hazug baromság. És passz. (Mert a "film" megteszi! :D)

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

[link]

Még annyit, hogy érdemes elolvasgatni a kisfilmek kommentárjait is. Azért elég sokan jól látják, micsoda "bullshit" a film.

dellfil

2016. aug. 1. 12:43
 9/10 dellfil ***** válasza:

Off: Felülbírálom magam. :D

"Azért elég sokan jól látják, micsoda "bullshit" a film."

Nos ez a kijelentésem erős túlzás. Az mondatta velem, hogy csak néhány - viszonylag értelmes - hozzászólásba olvastam bele. Nos "csillagászatilag" elég nagy a sötétség. Az "átlagember" fejében. Nem csoda, a világon mindenütt így van, így volt és így is lesz. :)

Egyébként nem is várható el, hogy mindenki - legalább amatőr szinten - ismerje a csillagászatot. Persze a fizika valamelyes tudása elengedhetetlen. De általában elszomorítóan keveset tudunk mi átlagemberek még az úgynevezett "klasszikus" (newtoni) fizikáról is. (És azt is rosszul. :D)

Amúgy meg én sem vagyok "acélos" a szakcsillagászati témák nagy részében, a fizika, matematika sem az erősségem. Csak erősen "érdeklődő" szinten űzöm az ipart. Arra törekedve, hogy tájékozott legyek és a nagy baromságokat azért felismerjem.

dellfil

2016. aug. 1. 14:12
 10/10 A kérdező kommentje:

dellfil!

Igen, láttam ezt a filmet, de a kérdésem nem erről szól. Talán a 2-es válaszoló értette meg egyedül, hogy mi is a kérdésem.

A mozgás viszonylagos. Attól függ, hogy mit tekintünk fix, mozdulatlannak. Ha ezt nem definiáljuk, akkor nincs értelme mozgásról beszélni. Miért a Föld forog a tengelye, illetve a Nap körül? Ha a Földön kijelölök 3 egymásra merőleges vektort, és azt mondom, hogy ez a koordináta-rendszerem, akkor mondhatom azt, hogy ebben a koordináta-rendszerben a föld nem mozog, és a többi égitest mozgásának egyenletét ebben a koordináta-rendszerben írom fel. "Kicsit" bonyolultabbak lesznek a képletek, mert nem a Föld fog ellipszis pályán mozognia Nap körül, hanem a Nap fog keringeni a Föld körül egy körgyűrűben (ahogy nő a Föld és Nap közötti távolság, egyre nagyobb "köröket" fog megtenni a Nap, ahogy csökken a távolság, egyre kisebbeket).

Ha szilárd lenne a Nap felszíne, és ott jelölnék ki egy koordináta rendszert, és onnan néznénk a mozgásokat, akkor a Nap tengelye körüli forgása miatt ráadásul nem is ellipszis pályán mozogna a Föld a Naphoz képest.

Minden viszonyítás kérdése, hogy mit tekintünk fixnek, mozdulatlannak. Miért ne mondhatnám, hogy a Föld a világegyetem közepe, és ez nem mozdul, hanem minden más ehhez képest mozog? Én úgy látom, hogy a Nap keleten felkel, nyugaton lenyugszik. Az én szemszögemből a Nap kering a Föld körül. És fel lehetne írni az összes fizikai képletet ennek megfelelően. Egy "kicsit" bonyolultabbak lennének a képletek, de helyesek lennének. A képletek egyszerűségét leszámítva csak filozófiai kérdés, hogy mihez viszonyítunk.

2016. aug. 1. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!