Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor fog az emberiség átérni...

Prométeum kérdése:

Mikor fog az emberiség átérni az atom erőmű-vekröl az alternatív erőmüvekre teljesmértékben?

Figyelt kérdés
Volnànak és vannak más lehetőségek, szél, vìz, nap, hő stb erőmüvek. A fuzios eröműhöz még kell kb 50-60 év vagy még hosszab idő hogy elterjedjen a vilàgon.

#víz #Nap #szél #erőmű #Atom erömű
2016. júl. 31. 12:30
1 2 3
 11/21 EagleHUN ***** válasza:

Bocs 9-es de továbbra is 10-essel értek egyet!

És az elsődleges szempont a takarékosság kell hogy legyen, nehogy már a magas fogyasztáshoz méretezzük a megújuló (zöld) rendszereinket.

Tehát először, szigetelés, ledlámpák, hatékony hűtők, ledes háttérvilágítású LCD TV-k és monitorok, "lég" kondicionáló rendszerek földhősre cserélése stb...

Ha ez mind már megvan, felmérhetjük az igényeket és méretezhetünk hozzá egy több lábon megújuló forrásból álló energiatermelő rendszert amit mondjuk stabilizál és kiegyenlít 1 fúziós reaktor (vagy atom).

Amúgy 9-es amit leírtál MW értékeket az piciny töredéke a Magyar fogyasztásnak, és még a fűtést és egyéb fosszilis felhasználás kiváltása benne sincs! Ha benne lenne és atom nélkül próbálnád megoldani akkor a mai napelem, szélturbina, geotermikus, vízerőmű, biomassza stb kapacitást több 1000 szeresére ha nem 10 ezer szeresére kellene növelni Magyarországon. (Magyarországon árapály nem játszik!)

Könnyen belátható hogy nincs annyi szabad termőterület, erdő és háztető ahol mindez elhelyezhető lenne!

Majd megkeresem valahol láttam már de kiszámoltak pl ilyeneket hogy csak napelemmel hány Magyarországnyi terület kellene Magyarország energia ellátására...

Ennyi, lehetetlen...

Némi adat mennyi energiáról is van szó:

[link]

[link]

[link]

2016. aug. 2. 14:53
 12/21 harminezer oxigén ***** válasza:

Hali.

9-es vagyok.

Tudom hogy Magyarországon nincs ár-apály, tengeráramlat, se hullám energia, ezek csak példák voltak a megújuló energiára és globális értékeket írtam a felsorolásban.

Az energia kérdésében az is nagy gond hogy, nem globális szinten gondolkozunk, hanem nemzeti szinten. Pl a Szahara 1-2%-ára telepített napelem farm/ naperőmű rendszer a föld teljes energiaigényét fedezné [link]

10-esnek válasz. igen van néhány szélerőmű és néha állnak még nagy szélben is, ez azért van mert, az elektromos energiát nem nagyon lehet tárolni, szóval annyit kell mindig termelni amennyit épp felhasználunk, és azért állnak a szélkerekek mert, épp nincs rájuk szükség és mert, ezek könnyebb lekapcsolni mint Paksot. A Paks teljesítményű erőműveket (tök mindegy hogy atom vagy akármi) nevezik bázis erőműveknek, ezek gyakorlatilag 7/24 mennek mert, nem 2 perc kikapcsolni őket, a szélerőművet, naperőművet kb, ennyi se.

2016. aug. 2. 20:41
 13/21 anonim ***** válasza:

Még pár dolgot hozzátennék:

@EagleHUN

A vertikális szélerőművek fejlesztését tudtommal már hanyagolják egy ideje. Kevésbé hatékonya, viszont valószínűleg több az anyag költség (súly, csapágyazás, stb.) Sőt, ez nem tudom mnennyire probléma, de volt egy magyar kamu-szélerőműves, akinek rövid időn belül ledöntöttek mindkét turbináját a szél az ócska tervezés és a nagy kapaszkodófelület miatt.

Geotermikus itthon is drága, hiába vagyunk termál-nagyhatalom. Vízierőmű teljes mértékben felejtős.

Biomassza és biogáz ígéretes, bár én ezeket inkább lokális forrásként képzelem el (pár száz/ezer emberre). A biomassza annyiban előnyösebb, mint pl a tőze/lignit, hogy valamilyen formában egyébként is a levegőbe rohadnának az üvegház-gázai (takarmány/trágya/magára hagyás), és a fűtőértéke is minimálisan jobb.

Napkollektor kicsit macerás, de olcsó és megérheti hosszú távon. Napelemes rendszerek jelenleg nagyon drágák, én inkább szigetelésre és jobb autóra költeném ezt a pénzt. Majd 10 év múlva meglátjuk, hátha lesznek jobb panelek és állami támogatás.

Szélerőműveket támogatom. Kisalföldön van sok, máshol még nem nagyon láttam nagyban. Az is elég drága. Úgy érné meg, mint a dánoknál - itthon gyártanának (mondjuk meglévő licensz alapján, hogy ne a nulláról kezdjék), fuvaroznák. Dániában nagyon olcsó az áram nettóban, csakhát az is egy ilyen adóztassunk szét mindent ország (bár lehet a zöld erőművek miatt is olyan sok rá a különadó). Minden esetre követendő példa. Ők kihasználták a fő természeti adottságukat, és lassan 50%-os arányál tartanak.

Ja, és még annyit, hogy 2020 után minden lakóházat passzív házként kell megépíteni. Ez annyiban is érdekes lesz, hogy hogyan tudják betarttatni, Most januárban, majd kora tavasszal volt egy törvénymódosítás, amivel kicsit nagyobb szabadságot adtak az építtetőknek.

2016. aug. 2. 22:16
 14/21 vfrtom ***** válasza:
Értem , és a szaharából, hogy hozod el az áramot? Ez kezd ingyenenergia szintre lemenni, az álmodozás. Az áramot szállítani kell, a napelemeket karbantartani, tisztítani kell, egy homokvihar, és áshatod ki a 10 méteres homok alól, ha van még mit. NEM TUDOD (más sem) megoldani az energia igényt zölden. Az atomerőműben nem tudom mit akarsz leállítani, de azok szabályozhatóak, tudod nem a reaktor ad áramot, hanem a 2.körben a turbinák, azok meg szabályozhatók.
2016. aug. 4. 06:19
 15/21 anonim ***** válasza:
A Szahara és a nyócker közötti távolság 3-3500 km. 2500 km-es távvezeték már van.
2016. aug. 4. 07:46
 16/21 harminezer oxigén ***** válasza:

#vfrtom

9-es vagyok

A Szahara csak egy példa volt, ha a föld minden régiójában kihasználnák az ott megtalálható megújuló forrásokat akkor nem igen kellene fosszilis hordozókat tüzelnünk.

2016. aug. 4. 09:06
 17/21 anonim ***** válasza:

Tényleg szép nagyot álmodni, de az a helyzet hogy az exponenciálisan fejlődő technológiánkhoz képest a gazdaságunk jó esetben is csak lineárisan fejlődik.

Világszerte elérni a 40% megújulmegújulót brutál sok pénz, és ezekhez természeti adottságok és karbantartás is kell.

2016. aug. 13. 01:06
 18/21 EagleHUN ***** válasza:

"Geotermikus itthon is drága, hiába vagyunk termál-nagyhatalom."

Így van lenne itt még hova fejlődnünk! Igazán nem támogatja a kormány de miért nem?

"Vízierőmű teljes mértékben felejtős."

Ez nem így van! Átfolyós vízi erőműveknek (ahol nincs tározó!) lenne helye Magyarországon is!

Persze nem a Dunakanyarban, és nem úgy telepakolva a Dunát mint Ausztria.

Szinte biztos hogy Paksnál lesz is ilyen, és még arrafelé elférne 2-3 db!

2016. aug. 13. 12:31
 19/21 EagleHUN ***** válasza:

A Szaharában valóban sok az Energia.

Semmiképpen nem napelemekkel vagy szélturbinákkal kiaknázható!

Mindkettőt károsítja a homok és tisztítani kell!

Pont ezért lenne jó oda a Napkémény erőmű!

Egyenletesebben termel mivel hőt tárolhat (Pl sóban) és így a hőkülönbség fenn áll éjjel is. Ez az egyetlen naperőmű típus ami éjjel is működni képes.

Mivel szélturbinák sorakoznak a kéményben olcsóbb fenn tartani és hatékonyabb is mint a napelem!

A kémény lezárható nem csak karbantartáshoz, hanem szabályozáshoz is! Vagyis tud nem termelni, miközben hőt halmoz fel!

Ausztrálok építenek egyet a sivatagban 7km átmérőjű üvegház, 500m magas kéménnyel! USA is épít ilyet.

Ebben a méretben már atomerőművet vált ki!!!

A Spanyoloknál volt kísérleti típus sajnos ledöntötte a szél, de pont ezért "kísérleti" hogy hogyan kell jóra tervezni!

2016. aug. 13. 12:38
 20/21 EagleHUN ***** válasza:

És igen az Energia Szállítás és tárolás problémás kérdés.

A Szaharából nagyfeszültségű tenger alatti kábelen 700 ezer 1 millió volton megoldható már ma is. (USA-ban van ilyen gerinc hálózat!)

De elgondolkodhatunk azon is hogy ott a Szahara szélén napenergia segítségével üvegházakban tengervizet párolunk be! Majd a kapott édesvizet bontjuk a megtermelt elektromossággal! És tengeralatti sűrített hidrogén vezetéken juttatjuk Európába el!

Aztán itt hogy Hidrogént tankolunk, vagy egy nagy "Üzemanyagcellás" erőmű alakítja vissza nekünk elektromossággá az már más kérdés! A Hidrogén tárolható is! Ilyen messzire már akár hatékonyabb is lehet ez a megoldás mint a távvezeték!

2016. aug. 13. 12:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!