Mit jelent az, hogy az űrben súlytalanság van?
Köszönöm a válaszokat. Kb mindegyiknek örültem, hasznosak voltak.
És ha az űrbe nem a Föld körüli pályára állított űrhajóba van egy ember? Csak ott van 400 km magasan, 0 sebességgel kilépve egy gépből? Akkor mi történik?
Üdv!
Az a gép ment valahogyan.
Ha ehhez képest 0 sebességgel vagy "kilőve", akkor ott maradsz a gép mellett.
Az őrhajós is, ha elég ügyesen enged el egy tárgyat, akkor az ott marad mellette. Ha eldobja, akkor persze elrepül.
"Az a gép ment valahogyan. "
Nem. Azt mondtam, hogy 0 sebességgel van ott. A gép egy helyben van, tehát semerre nem halad.
Jó akkor én hibáztam, lehagytam egy vesszőt, ezért félreértettük egymást.
+ 1 vessző kijavításával: " Csak ott van 400 km magasan, 0 sebességgel, kilépve egy gépből? Akkor mi történik? "
Üdv!
Az űrben elég nehéz megmondani, hogy mikor áll valami.
De rendben - tegyük fel, hogy áll, pl. a Naphoz képest.
Mi történik ekkor?
Nos, elsőnek tegyük fel, hogy a Föld éppen nincs a közelben, mert ez akkor kb. 30 km/mp sebességgel fog mozogni (ráadásul merőlegesen), ami biztos nem egészséges, ha eltalálja ezt a tárgyat.
A tárgy ebben az esetben elkezd esni a Nap felé, majd egy idő múlva belezuhan. Közben végig súlytalan.
A probléma ott van, hogy elég nehéz azt megoldani, hogy PONTOSAN nulla legyen a sebessége a Naphoz képest, és közben se térítse el valami kósza bolygó gravitációja.
Ha csak egy kicsit is eltér, akkor valószínűleg nem zuhan bele a Napba, hanem elsüvít mellette, és egy olyan ellipszispályára áll, aminek a nagytengelye az, ahonnan indult, a kistengelye pedig elég közel van a Naphoz.
Aztán egy idő múlva a bolygók megzavarhatják, módosíthatják ezt a pályát. Közben persze végig súlytalan.
Szerintem azt fontos megérteni (egyébként Mojjo #10es válaszával tökéletesen egyetértek, szóról szóra), hogy az, amit a hétköznapi életben "nehézség"nek/"könnyű"ségnek nevezel, azaz hogy valami nyúlik, öszenyomódik a saját súlya alatt, vagy nyújt/feszít más dolgokat, amikről függ vagy amiken rajta van, az két dolognak a következménye: hogy a gravitáció a Föld felé húzna folyamatos erővel, DE ezt valami útban lévő dolog megakadályozza, tehát a súly érzetéhez az is szükséges, hogy két tárgy egymással is kapcsolatban legyen. Ha valami a levegőben van (pontosabban a légüres térben, hoszen a levegőnek is van valamennyi felhajtó ereje, amivel visszanyom), akkor ezt nem érezheti, tehát a Mojjo által említett 2. definíció szerinti súlytalanság nem hat rá.
Tehát te bármilyen test vagy egy másik test gravitációs mezejében, ez a két lehetőséged van:
1. vagy folyamatosan haladsz felé (mert állandó erővel húz)
2. vagy már a felszínén állsz és nem tudsz tovább haladni, viszont még mindig állandó erővel húz, tehát belső nyomást/húzást (mechanikai feszültséget) tapasztalsz.
És igazából a "súlytalanságnak" ez (a 2.es) az egyetlen valós definíciója, mivel a súly 2 definíciója közül csak ez tud megszűnni (azzal, hogy a felfüggesztést/alátámasztást eltávolítod, és hagyod, hogy valami továbbra is szabadon essen).
Az 1. definícóban a gravitáció vonzása soha nem szűnik meg, max. a távolság növekedésével csökken.
Két dolgot lehet még érdemes megjegyezni:
az egyik, hogy bár a gravitációt nem lehet legyőzni, lehetséges pályára állással kijátszani. Az összes bolygó/hold keringése ezen alapul: ha van egy oldalirányú mozgásvektorod, és had rád egy gravitáció, lehetséges ezeket olyan módon kiegyenlíteni, hogy beálljon egy egyensúlyba egy örök keringési pályán (Kepler-pályák).
A másik, hogy amit az iskolában tanulsz (majd) a gravitációról, hogy F=m*g (erő=tömeg*gravitációs gyorsulási állandó), az egy egyszerűsítés, amiben a "g" egy már kiszámolt érték 1. egy Föld tömegű testre 2. közvetlenül a földfelszín feletti magasságban.
Ahogy távolodnál a felszíntől, "g" úgy csökkenne (jobban vonz a Föld a Mariana-árok mélyén, mint a Mount Everest csúcsán), ha pedig más bolygóra mennél, annak az össztömegével arányosan újra kellene számolni.
(Létezik egy egyszerű képlet, ami bármilyen két test közti gravitációs vonzást megmutatja: [link] ahol G egy univerzális állandó, m1 a bolygó tömege, m2 a te tömeged (vagy bármilyen tetszés szerinti testé), r pedig a köztetek lévő távolság. És igen, ez azt jelenti, hogy te éppúgy húzod a Földet, mint ő téged - csak ő a nagyobb tömege miatt sokkal kevesebb te irányú mozgást nyer ezáltal.))
Tehát az eredeti kérdésre visszatérve, valóban egyre inkább "lebegni" éreznéd magad, ahogy távolodsz a Földtől, hiszen egyre kevésbé hat rád a vonzás (persze ha hagyod, hogy visszaszívjon, akkor egyre inkább felgyorsulna a zuhanásod, ahogy közelednél hozzá).
Viszont amíg be nem csapódsz (vagy amíg -előrelátóan- ki nem nyitod az ejtőernyődet), addig végig "súlytalannak" érzed magad a légellenállástól eltekintve. (És az ejtőernyő jó nagyot ránt rajtad, és visszaadja a "súly" érzést, hiszen onnantól ismét függeszkedsz egy másik tárgyról :D - ha egy kisebb, lassabb lefelé mutató mozgás meg is marad, most már megint a gravitáció ellenében "visszafogva" vagy. :D)
Esetleg annyit lehet még hozzátenni, hogy az emberi szervezet egy bizonyos szintű állandó belső mechanikai feszültségre, megterhelésre van tervezve. Az űrhajósoknak, mint biztos tudod, napi 2 óra edzés kötelező, hogy lelassítsák az izmok és csontok leépülését, és az érzékeik is meg tudnak zavarodni, mert nem tudják a "súly" alapján betájolni a fel és le irányokat. :)
Köszönöm szépen a válaszokat!
Valaki megtudná mondani, hogy mi történik ebben a rövid videóban?
https://www.youtube.com/watch?v=p4V-SRWG4SM
3:25 -ig a kamera forog, mintha súlytalanul lebegne az űrben, utána pedig elkezd zuhanni a földbe. De azt már megértettem, hogy nem lebeghet, mert ahhoz kb. 28000 km/h órás oldalirányú sebességre lenne szüksége, ami pedig egyértelműen nincs.
Mi történik itt? (..meg mi ez a rugó, ami leválik?)
Üdv!
Fellőtték a kamerát rakétával (82 km magasra, mint írják), de nem állították Föld körüli pályára. A kamera lényegében a rakéta leállásától a sűrűbb légrétegekbe való beérkezésig szabadon esik (az más kérdés, hogy az "esés" elején még felfele megy), ezért ezalatt (lényegében teljesen) súlytalan - azok alapján, amit korábban is írtak (pl. Mojjo). Kb. úgy kell elképzelni, mint amikor feldobsz egy labdát. Az is az elengedéstől a Földre esésig (a légellenállástól eltekintve) súlytalan.
3:25 után szerintem pusztán annyi történik, hogy leválik a rugó, ami addig rajta volt, és ezért jobban, és szabálytalanabbul kezd pörögni a kamera.
A rugó szerintem csak arra kell, hogy lelökje a fedőt, ami az indításkor a kamerát védte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!