Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A sziklákban lévő radioaktív...

A sziklákban lévő radioaktív anyagok miért bizonyítják, hogy a Föld valamikor létrejött?

Figyelt kérdés

2016. júl. 15. 14:11
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak.

Vree,

pár kérdés még felmerült bennem - bocsánat, de hát ez ilyen, a válaszok néha több kérdést vetnek föl, mint amennyi magyarázatot. :D

"amikor végignézel többszáz csillagrendszert, amik mind az életciklusuk más-más állapotában vannak, akkor lesz egy elég jó elképzelésed, hogy egy csillagrendszer természetes életciklusa hogyan nézhet ki, és ez alapján az egyes rendszerek, csillagok kora mi lehet."

Ezt most nehezemre esik elképzelni. Például (valszeg hülye példa, de a lényeg talán átmegy belőle) egy alien vagyok, aki ellátogat a Földre. Nem tudom, hogy a különböző életkorú embereknek hogyan kell kinéznie, de ha összehasonlítom őket, abból hogyan fogom felismerni a különféle életkorok sorrendjét?

"Van egy girokronológia nevű metódus is, ami az égitestek forgási idejéből következtet a korukra. Ennek az a felismerés az alapja, hogy a csillagok forgása az idő előrehaladtával lassul."

A forgás lassulása gondolom sokkal lassabb, mint amit néhány emberöltő alatt meg lehet figyelni. Mitől olyan biztosak benne?

"Aztána csillagok fénye szintén halványul, ahogy öregszenek, tehát a hozzánk elérő fény is információt hordoz."

Ezt miből derítették ki? Itt eszembe jutott a vöröseltolódás (bár gondolom, a fényhalványodást nem abból következtetik), amiről viszont azt hallottam, hogy nem is biztos, hogy azért van, mert az égitestek eltérő sebességgel távolodnak tőlünk. Mert egy hangoknál megfigyelt effektust (a Doppler-effektus)fényekre "kivetített" verziója, amit még nem igazoltak kísérletileg. Ez igaz?

2016. júl. 16. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!