Miért van az, hogy a fehér emberek teljesen máshogy néznek ki, pl teljesen más alkat, szem, hajszín, kinézet, míg a feketék és az ázsiaiak általában nagyon hasonlítanak egymásra?
"Ne beszéljünk baromságot."
Keveredik két dolog. Az "arcfelismerés" egy genetikailag öröklött evolúciós képesség arra, hogy könnyen megtanuljuk felismerni az arcokat (megkülönböztetni más dolgoktól), és már csecsemőkortól működik. Az, hogy milyen arcokat fogunk könnyebben megkülönböztetni egymástól(!), felismerni, az már tanult képesség.
@9:
"nekem két random ázsiai jobban hasonlít egymásra, mint két fehér"
Tudjuk, pont ezt magyarázzuk neked többen is. Te fehérek között élsz, a fehéreket jobban meg tudod különböztetni egymástól. De egy ázsiainak meg két random európai fog jobban hasonlítani, és az ázsiaiakat tudja jobban megkülönböztetni. Nem olyan bonyolult ez.
"Szerintem alapból változatosabban nézünk ki mi fehérek."
Figyelj: MINDENKI EGYÖNTETŰEN azt mondja, hogy ez NEM így van. Egyértelműen MINDENKI a saját típusát szokja meg, és azt látja sokfélének. A többi típust pedig egyformának.
De ez igaz pl. a tigriscsíkokra is: a tigrisek egymást kiválóan megkülönböztetik, mi pedig őket kevésbé.
Minket nyilván ők is egyformának látnak.
Ez pedig nem "vélemény" kérdése, hanem tény.
#10es/11es: Olvassátátok már el újra az #5ös kommentet legyetek szívesek. -_-
így szól:
"Te fehér ember vagy, fehérek között éltek az őseid évezredek óta, és ezért a fehér emberek megkülönböztetésére specializálódtál genetikailag."
Ez, kérlek szépen, BAROMSÁG.
10es belinkel 3 cikket az emberi arcfelismerésről...Nagyon köszönjük, csak ezt SENKI NEM KÉRDŐJELEZTE MEG. Nem erről volt szó.
Azt, remélem, mindenki tudja, hogy az arcfelismerés az agyban specializális figyelmet kapott képesség.
Ha valakinél nem működik, "arcvakság" (prozopagnózia) a következmény. Az illetőnél a tárgyak felismerése tökéletesen működik. Tehát egészen nyilvánvaló, hogy az agy az arcazonosításhoz "extra" segítséget kap.
Ha valaki - mint én - picit művészetekben is kontárkodik, akkor biztosan ismeri azt a jelenséget is, ahogyan az emberek "belelátnak" arcokat mondjuk, egy dugalyba vagy egy kocsi lámoáiba; bármibe, ami kicsit is emberi arcra emlékeztet (megvan benne a két szem, egy szám). Az sem véletlen, hogy a pálcikaembereket miért rajzoljuk úgy, ahogy.
De tudományos oldalon is esik szó erről, pl. a "Mars arc" kapcsán, és hogy ez a hajlam hogyan vezeti meg az embereket.
De nem erről volt szó xD Ne vigyetek már a sírba.
Arról volt szó - az volt az állítás-, hogy a rasszok genetikailag hajlamosak a saját rasszukat felismerni, ami viszont hazugság.
Ha kérd. Ázsiában nőtt volna fel például, akkor azt a típusú arcfelismerést tanulta volna meg.
Nincs ilyen, hogy "fehér ember felismerő gén".
OK?
Csatlakozom az előttem szólókhoz: feketék között 30x akkora genetikai különbségek vannak, mint fehérek között. Mi, fehérek ugyanis már több ezer éve keveredünk egymással, mivel az életterünk nagy kiterjedésű és szinte mindenhol lakható vagy legalábbis vándorolható volt évezredeken át, míg a feketék az afrikai kontinens földrajzi sajátosságai miatt nagyjából elszigetelt törzsekben vagy legfeljebb néhány törzsből álló populációkban éltek egész addig, amíg meg nem jött a fehér ember és el nem kezdte őket "rakosgatni" ide-oda.
Engem pl. nagyon zavar, mikor két fekete színész apát és fiát játszik egy amerikai filmben, és az egyik valóban majdnem szénfekete, a másik világosbarna bőrszínű. (Persze mivel az amerikai feketék már "törzstől" függetlenül össze-vissza keverednek, ezért előfordulnak a legkülönfélébb konfigurációk, de ilyen azért nincs.)
^ "a feketék nagyjából elszigetelt törzsekben vagy legfeljebb néhány törzsből álló populációkban éltek egész addig, amíg meg nem jött a fehér ember és el nem kezdte őket rakosgatni"
Úristen, kicsit se rasszista. :D
Nagyon-nagyon melegen ajánlok elolvasásra egy Afrika történelme vagy legalábbis kolonizáció kora előtti Afrika témájú könyveket.
Királyságok, konkrét milliós birodalmak is voltak.
"az életterünk nagy kiterjedésű és szinte mindenhol lakható"
Afrika meg min. 3x akkora, mint Európa. (több, ha a domborzatot is figyelembe vesszük.) Még úgy is, hogy jelentős nem lakott, ez a kijelentés nem állja meg a helyét.
Nem tudom, miért kapott pontot egy ennyire elmaradott "minden afrikai törzsben élt" nézet...
Tudok róla, hogy léteztek afrikai államképződmények, "fejlett" civilizációk, ez nem változtat azon, amit írtam. Foltokban alkalmas a kontinens az emberi életre, és ezen foltok között az emberanyag és így a genetikai anyag áramlása nagyon szűk keresztmetszetű. Míg a fehér ember életterében akadálytalan az áramlás. Így értettem, amit írtam, sajnálom, ha félreérthető volt.
Az meg, hogy voltak birodalmak, nem jelenti azt, hogy az emberek nagy része ne élt volna természetközeli, törzsi életmódot az adott birodalomban. Az a rasszista, aki ezt rasszizmusnak bélyegzi. :) Főleg, ha magyar. Ezer éve még mi is törzsközösségekben éltünk, nincs mit lenézni rajta. A civilizált ember "magasabbrendűnek" hiszi magát a természetes emberi lénynél, pedig annyival magasabb rendű, mint egy díjnyertes uszkár egy farkashoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!