Nulla nullával osztva mennyi? Egy, vagy nulla?
A wikipédiáról:
"a 0 minden számmal osztható, a definíció szerint még önmagával is. Más szám nem lehet nullával osztható, hiszen a 0 minden többszöröse 0."
Egyszerűen:
Ha az a/b osztásnak az a definíciója, hogy keressük azt a számot, amit b-vel szorozva a-t kapunk, akkor a=0 (vagyis 0/0) esetén minden szám megfelel, ezért nincs értelme az osztásnak, de végrehajtható, bármilyen más a szám esetén viszont nem találunk olyan hányadost, ami b-vel szorozva kiadja a-t, vagyis lehetetlen elvégezni a műveletet.
Talintullinál a pont. 0/0 végrehajtható ugyan, de az eredmény nincs értelmezve. Ahogy sokan rámutattak, bármely valós számra igaz lehet, hogy 0/0 az ő. Vegyünk egy példát. Azt állítom, hogy 0/0 = 123. Nézzük, ellenőrizzük vissza. 123*0 = 0, jé stimmel. Legyen 0/0 = 39,67. Ellenőrizzük vissza: 0*39,67 = 0, jé, igaz. Vegyünk egy irracionális számot, ami ugye nem állítható elő két egész szám hányadosaként. Legyen mondjuk a pí. 0/0 = pí. Pí*0 = 0, jé, erre is stimmel....
Ugyanakkor más számot nem is oszthatsz nullával, mert ott egy számra sem lesz igaz az eredményed. Pl: 1/0 = 1... nézzük csak, ellenőrizzük: 1*0 nem egyenlő eggyel, nem stimmel. Akkor mondjuk azt, hogy 1/0 = 0, ellenőrizzük -> 0*0 sem egyenlő eggyel, ez sem stimmel. És így tovább.
Az alapvető különbség tehát az, hogy a nullán kívül bármely más számot eleve nem is oszthatsz nullával, mert egy szám sem fog megfelelni eredménynek, míg ha nullát osztasz nullával, bár megteheted, de az _összes_ számot helyes eredménynek fogod találni. Épp ezért a 0/0 osztás ugyanúgy nem értelmezett, mint a többi nullával való....
ez a 0/0 határérték mindig előkerül, pedig semmi köze nincs a kérdéshez
ilyen adatot akkor kapunk, amikor egy bizonyos módszerrel próbálunk határértéket vizsgálni, ami láthatóan nem mindig jön be, ugyanis mint tapasztalható, a határtérték nem 0/0 hanem 5/2 vagy végtelen vagy akármi
A végeredmény egyszerre 0, 1 illetve végtelen, vagyis:
0=1=végtelen.
Mesa_biome: ez a "semmizés" kedvesen naív megközelítés. De csak úgy kiváncsiságból, akkor te mit mondanál arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a semmit emeled a semmiedik hatványra? :) Magyarán nulla a nulladikon... hisz nagy semmik... szóval mi is lesz, hogy, miért? :)
(De gonosz vagyok, tudom...)
"Magyarán nulla a nulladikon... hisz nagy semmik... szóval mi is lesz, hogy, miért? :) "
ez így pl pont nincs értelmezve, hogy 0^0
Atyaúristen! Itt tartunk?
Akkor értem a politika mai helyzetét. Azokat is, akik azt mondják, nem lesz változás. Akkor értem az érettségi, hogy az egyetemeket ma nem öt, hanem 10 év alatt végzik el (mert a tanárok megunják).
Akkor ez nem a tudomány rovat, hanem valami mesevilág. Rossz helyre tévedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!