Élelmiszer-kémia: mi a különbség a hidegen sajtolt és a szűz kókuszolaj között? Illetve előállításuk között?
Annyi egymásnak ellentmondó véleményt olvastam ebben a témában.
Mi az igazság?
"A nemzetközi szóhasználat a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonimaként használja, ám ez nem pontos mivel a tudományos jelentésük mást takar."
Cocos nucifera, Oleum Cocois, kopra
Köszi, hogy írtál!
Most csak ezt adom meg: [link]
Ez alapján a "A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték."
Ja!!! Még nem kóstoltam! De az előbb leírt alapján arra tippelek, hogy a szűznek is van íze.
És a finomított az, aminek nincs íze:
"Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre."
Saját tapasztalatom nincs, jó lenne, ha írnátok, ha nektek van! Milyet kóstoltatok már?
Amúgy szerintetek létezik egyáltalán olyan kókuszolaj, amelyik valóban hidegen sajtolt?
Ez vajon? [link]
Bár ez hidegen sajtolt és szűz is elvileg (szerintem egyszerűen elég lenne ráírni, hogy hidegen sajtolt.)
Nagyon fogok örülni, ha írtok még!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!