Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Megtudnátok magyarázni nekem...

Megtudnátok magyarázni nekem ezeket a kérdéseket fizikából? ( harmonikus rezgőmozgás)

Figyelt kérdés

1, Egy vízszintes helyzetű lemez függőlegesen harmonikus rezgést végez egyre nagyobb, lassan növekvő amplitúdóval. Ráhelyezünk egy pénzdarabot. Mekkora amplitúdónál kezd zörögni a pénz, ha a rezgés frekvenciája 3,185 Hz? Megoldás: 50cm, Miért ?? Nem értem, hogy kell ezt kiszámolni!

2, Két körmozgás összegeként, hogy jöhet össze harmónikus rezgőmozgás?

2016. máj. 9. 20:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
1. esetben a lemez gyorsulása nagyobb, mint a pénzérme szabad esése, tulajdonképpen meg van adva a gyorsulás (a>10[m/s^2]) és a frekvencia innen kell amplitúdót számolni.
2016. máj. 9. 21:06
 2/11 anonim ***** válasza:

1. Egyszerű képletbehelyettesítés: Nyílván a gyorsulás

a(t)=-w^2*A*sin(w*t+B) alakú. A szélső pontokban pedig

a_max=-w^2*A. A pattogás szükséges feltétele:

|a_max|>g.

2016. máj. 9. 21:09
 3/11 anonim ***** válasza:

Egymással ellentétes irányú, azonos középpontú, kezdőpontú, sugarú és fázisú egyenletes* körmozgások összegeként.

*Remélem, nem hagytam ki semmit…

2016. máj. 9. 21:10
 4/11 anonim ***** válasza:

2. Egy körmozgásból a vetületével származtatható egy rezgőmozgás.

Kettőből szintén, viszont ez nem ad semmilyen többletet a feladathoz...

5/11 anonim ***** válasza:
Dehogynem, például azt, hogy ez a második kérdésre a válasz.
 6/11 anonim ***** válasza:

Három válasz egy percen belül, ilyen is régen volt már…

Ugye ilyenkor a kezdőpontot a középponttal összekötő egyenesre merőleges vetületei a körmozgásoknak kiejtik egymást, így ezen egyenes mentén történik majd a mozgás, ami a körmozgások vetületének összege, egy 2*r amplitúdójú harmonikus rezgőmozgás lesz.

(Persze nem egészen világos, hogy mi a mozgások összege, én a r(t) = r1(t) + r2(t) pályával jellemzett mozgást érteném alatta, ahol r1(t) és r2(t) az eredeti mozgások pályája.)

2016. máj. 9. 21:14
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat először is!!

1, Értem, de meg tudnátok mondani nekem, miért pont a>g gyorsulásnál kezd el pattogni/zörögni a pénz?

2, Ezt egyszerűen nem tudom elképzelni, meg tudnád/tudnátok valahogy egyszerűbben/máshogyan közelíteni a dolgot?

2016. máj. 10. 09:38
 8/11 anonim ***** válasza:

"1, Értem, de meg tudnátok mondani nekem, miért pont a>g gyorsulásnál kezd el pattogni/zörögni a pénz? "

Nyílván tudjuk, hogy a harm.rezgőmozgást végző test gyorsulásának absz. értéke a holtpontokban maximális.

Gondold meg, az érme szabadon akar esni g-vel, ha alatta a lap ennél gyorsabb, akkor tapasztalunk koppanást.

Próbáld meg, veszel egy keménytáblás vízszintes helyzetben lévő könyvet. Ráteszel mondjuk egy kulcscsomót. A könyvet elmozdítod lefelé. Ha a könyv lefelé vett gyorsulása nagyobb mint g, a kulcscsomó utána valamikor ráesik a könyvre, azaz koppanik.

Lassú mozgás(könyv gyorsulása<g) esetén a kulcscsomó a könyvhöz képest nyugalomban marad, nincs koppanás.

2016. máj. 10. 09:51
 9/11 anonim ***** válasza:

"2, Ezt egyszerűen nem tudom elképzelni, meg tudnád/tudnátok valahogy egyszerűbben/máshogyan közelíteni a dolgot?"

Körmozgás vetülete külön-külön is már harmonikus rezgőmozgás. A kérdésmegfogalmazás pontatlan.

Ezt úgy szokták bemutatni, hogy veszük egy tárcsát, a peremére rászerelsz egy csapot, vagy rányomsz egy darab gyúrmát. Ha a tárcsa lapjára merőlegesen tekintünk, a csap körmozgást vágez. Ha a szem és a tárcsa normálisa valamely 0°<ß<90° szöget zár be, akkor azt látjuk, hogy a gyurmadarab olyan ellipszispályán mozog, amelynek a kis- és nagytengelyének az aránya cos(ß), ezt nyílván látjuk. Ha ß=90°, az azt jelenti, hogy a tárcsára élével nézünk rá. Ekkor a csap ide-oda mozog, pl. föl-le, ha a tárcsa tengelye vízszintes volt.

Namost az előző válaszolók (ha jól vettem ki) azt boncolgatják, hogy ha veszünk két ilyen tárcsát, vajon mikor fog a két tárcsa csapja egymást mellett mozogni, azaz harmonikus rezgőmozgást végezni.

Vagyis ha fedésbe hoznánk a két tárcsát, mikor látnánk azt hogy -két csap mozgása ellenére- mintha csak egy csap mozogna le-föl.

Persze a kérdésfeltevés már alapjában rossz és pongyola, mert a körmozgás önmagában nem rezgés, hanem csak annak merőleges (ß=90°) vetülete.

Namost egy másik lehetőség, ha a két tárcsa szimmetriatengelye párhuzamos, de nem azonos. A tárcsák síkjai essenek egybe!

Ha a két tárcsa egymással szemben forog (pl. dörzshajtás) és a két csapot összekötő egyenes minden pillanatban párhuzamos a tárcsák középpontjait összekötő egyenessel (legyen eg egy "e" egyenes, és kivéve mikor a csapok esetleg fedésbe jönnek) akkor az eredető felfogható úgy, hogy az "e" egyenessel párhuzamos komponensek kiejtik egymást. Vagyis így tényleg csak egy harmonikus rezgőmozgásra jellemző komponensek maradnak meg.

2016. máj. 10. 10:07
 10/11 A kérdező kommentje:
Akkor körmozgásból nem lehet valódi harmonikus rezgőmozgást csinálni, csak ha a nézetünk megváltoztatjuk, akkor láthatjuk annak? Ja és ez még nem világos a végén, hogy miért oltják ki egymást a párhuzamos komponensek? Ami leírtál, abból nekem az jön le (ha a megfelelő nézetből nézzük a mozgást), hogy így két harmonikus rezgőmozgást láthatunk r1 és r2 amplitudóval.
2016. máj. 10. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!