Melyik esetben történik munkavégzés (fizikai értelemben) : Ha valaki a felfelé egyenletesen haladó mozgólépcsőn állva tart a kezében egy súlyt - vagy, ha egy pincér egy állandó magasságban tartott teli tálcát visz?
Az elsőnél sincs. Pontosabban van - de azt a lépcső végzi, és nem te.
Persze csak fizikai értelemben, mert biológiailag mindkettőnél van.
Köszi - szerintem is így lehet, de az egyik helyen olvastam, hogy a pincéres sztoriban nincs munkavégzés (fizikai értelemben). Akkor most mi van?
Mint már írtam is, volt még 2 válaszlehetőség, amik simán kiestek.
Munkát akkor végzel, ha erőt fejtesz ki egy adott útvonalon.
A pincérnél vízszintesen nincs erő, függőlegesen meg nincs út (ideális esetben), ezért nincs munka.
A mozgólépcsőn (legyen inkább lift) függőlegesen van út és erő is, ezért van munka is. Azonban ezt a munkát nem te végzed, hanem a lépcső - te csak egy tartóelem vagy itt.
A lépcsőn menet közben semmivel sem nehezebb tartani egy tárgyat, mint a földön állva.
Köszi - én is így gondoltam - csak akkor egyik válasz sem lesz jó, pedig elvileg egynek kellene lennie
Hangsúlyozom, 2 választ eleve kizártam, mert ott kétség sem merült fel.
A mozgólépcsős esetben van egy bizonytalan pont: melyik inerciarendszerben akarjuk ismerni a munkavégzését a vélhetően tartó erőnek. Ne feledjük ugyanis, hogy az energiák és munkák minden fizikai mennyiséghez hasonlóan attól függően vesznek fel különböző számértéket (tehát akár innen nézve nullát, onnan nézve nem nullát), hogy milyen rendszerből mérünk.
Tehát egy álló laborrrendszerből nézve a kéz és a súly közti erő végez munákt, a mozgólépcsővel együttmozgó rendszerben meg nem.
Szóval mire gondolhatott a tankönyvszerző??? Na meg a lektor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!