Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Pontos a megfogalmazás, hogy...

Pontos a megfogalmazás, hogy a fekete lyuk "elnyel" mindent?

Figyelt kérdés

Kb. egy feneketlen gödörhöz hasonlítják a fekete lyukat, ahova végtelenségig csak zuhanni lehet.

Lehet, hogy eszméletlen nagy a gravitációja és az idő is szinte megáll ott.

Viszont létezik felszíne, a lehető legsűrűbb anyagból van. A felszínétől lejjebb nem lehetne kerülni, mert a sűrű anyagon átjutni sem lehet. Mégis csak csillagok maradványai, valódi anyagból jött létre olyan, ami szintén anyag, de nagyon sűrű. Így teljességgel "elnyelni" nem tudna semmit, mert a felszínénél lejjebb nem lehetne jutni.

Van talán egy elmélet, hogy a fekete lyuk "átellenes oldalán" van egy fehér lyuk. De mi ennek az alapja? Hiszen ha el is érnénk a felszínét, az nagyon sűrű, nem lehetne annál beljebb kerülni és fehér lyukból távozni.

2016. ápr. 7. 23:22
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
53%
Nem pontos. Én úgy tudom, hogy a fekete lyuk elnyel jóformán mindent, ám a közepén kilökődik az anyag. (Nem vagyok benne biztos.)
2016. ápr. 7. 23:51
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Legpontosabban úgy lehetne megfogalmazni, hogy a feketelyuk egy olyan erős gravitációval rendelkező objektum, ahol a szökési sebesség meghaladja a fénysebességet.
2016. ápr. 8. 00:38
 3/21 anonim ***** válasza:
3%
Én már számtalan fórumon feltettem a fekete lyuk eseményhorizontjával kapcsolatos paradoxonra vonatkozó kérdést (amit te úgy fogalmaztál meg, hogy ott nagyon sűrű az anyag, én meg úgy, hogy ott megáll az idő, tehát semmi sem juthat át rajta), de a legnagyobb tudósok is csak össze-vissza hápogtak, értelmes választ nem tudtak adni. Úgyhogy értelmes választ ne nagyon várj, maximum ekézést.
2016. ápr. 8. 01:50
 4/21 anonim ***** válasza:
77%

"Pontos a megfogalmazás, hogy a fekete lyuk "elnyel" mindent?"

nem. kifejezetten pontatlan.

"Viszont létezik felszíne, a lehető legsűrűbb anyagból van."

nem. amit felszínnek szoktak hívni, az az eseményhorizont, semmi esetre sem szilárd felszín. egy nagy tömegű fekete lyuknál az sem biztos, hogy észreveszed azt, hogy áthaladsz rajta.

"Van talán egy elmélet, hogy a fekete lyuk "átellenes oldalán" van egy fehér lyuk."

Sci-fi könyvekben. a részleteket az írótól kérdezd.

2016. ápr. 8. 09:54
 5/21 EagleHUN ***** válasza:
100%

Mindenki keveri a fogalmakat...

A fekete lyuknak az eseményhorizonton belüli "térrészt" értjük.

Az eseményhorizont semminek sem a felszíne!

- Csupán azt a határvonalat jelenti ahonnan már a fény sem szökhet ki. Ezért fekete! Ráadásul nem lyuk hanem gömb kiterjedésű.

Az eseményhorizont mérete függ a szingularitás tömegétől!

- Azaz egy 50millió tömegű szingularitás jóval nagyobb eseményhorizont ("fekete gömböt" azaz "fekete lyukat")- hoz létre mint egy mondjuk 10 nap tömegű.

A szingularitás tartalmazza az objektum összes anyagát, viszont bármekkora tömegű is csupán egy pont az egész közepében!

- Vagyis nincsen felszíne, kiterjedése!

De ha lenne se lenne értelme arról beszélni hogy egy belezuhant tárgy eléri -e ezt a felszínt. Már az eseményhorizonton is csak atomok jutnak át, vagyis az arrafelé tartó anyag "spagettizálódik" és atomjaira szakad. Az eseményhorizonton belül pedig nem áll meg az idő csak nagyon lelassul, de ez is csak a külső szemlélő számára látszólagosan! De ettől függetlenül az eseményhorizonton áteső anyag tovább zuhan, a saját időszámítása szerint gyorsan és "valós időben". Viszont a nyomás növekedésével először az elektronok préselődnek a protonokba, és már csak neutronok zuhannak tovább nem atomok. Amikor pedig eléri a szingularitást végleg megszűnik ép ésszel fölfogható anyagi fogalma. Vagyis ott már csak a tömeg és az energia létezik, kiterjedés nélkül!

Így az összes szingularitás tömegtől függetlenül ugyan akkora!

Szóval a "fekete lyuk" nem pontos megfogalmazás. De Magyarul még nem találtunk jobbat. A "fekete eseményhorizont" pontosabb lenne de sután hangzik.

Használd nyugodtan a külföldiek által bevett "szingularitás" kifejezést. Bár ez sem fedi a teljes objektumot, hiszen ebben nincs benne az eseményhorizont, de azért a világon mindenki tudni fogja miről beszélsz.

2016. ápr. 8. 10:25
 6/21 anonim ***** válasza:

"Már az eseményhorizonton is csak atomok jutnak át, vagyis az arrafelé tartó anyag "spagettizálódik" és atomjaira szakad."

vagy nem és épen, egészségesen átesel rajta, hogy észre sem veszed.

a spagettizálódás ugyanis nem a gravitáció, hanem a gravitációs gradiens eredménye (pongyolán fogalmazva a gravitáció különbség a fejed és a talpad között) ez pedig egy nagyméretű fekete lyuknál az eseményhorizonton kisebb mint itt a földön.

egy ilyen fekete lyuk esetén már bőven átzuhantál a horizonton, amikor elkezd kényelmetlen lenni. és még sokat kell zuhannod ahhoz, hogy tényleg darabokra szakadjál.

2016. ápr. 8. 11:53
 7/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

"egy ilyen fekete lyuk esetén már bőven átzuhantál a horizonton, amikor elkezd kényelmetlen lenni. és még sokat kell zuhannod ahhoz, hogy tényleg darabokra szakadjál."

Addig elfogadom, hogy az eseményhorizont eléréséig nem szed szét az árapály, de hogy UTÁNA mi fog történni, arra szerintem még tippelni is kár nem hogy kijelenteni bármit.

Még az is lehetséges, hogy ott lógva láthatod egy szempillantás alatt elpusztulni az univerzumot (idődilatáció).

2016. ápr. 8. 13:13
 8/21 anonim ***** válasza:

"Addig elfogadom, hogy az eseményhorizont eléréséig nem szed szét az árapály, de hogy UTÁNA mi fog történni, arra szerintem még tippelni is kár nem hogy kijelenteni bármit."

ebben teljesen igazad van, de hozzátenném, ezen a szinten. én kifejezetten a kolléga spagettifikálódására reagáltam, mert amióta ezt Hawking (asszem ő volt) leírta, azóta az összes sci-fi, meg tudományos bulvár ezzel jön, ha fekete lyukakról van szó. az k**vaúristen, hogy ha belezuhan valami egy fekete lyukba (és miért ne zuhanna, amikor az mekkora király dolog), akkor azt tuti úgy ábrázolják, hogy szétszakad, megnyúlik, szétesik, ledarálódik stb. előtte.

pedig ez marhára nem így van.

olyanokba meg már bele sem mentem, hogy tankönyvi, álló fekete lyuk nem igazán van. leginkább az összes forog, azoknak meg olyan energia kibocsátásuk van, hogy fényév távolságból leég a haja az embernek, nemhogy belezuhanjon...

meg olyanokba se, hogy tűzfal, Hawking-sugárzás, holografikus-elv stb.

2016. ápr. 8. 14:31
 9/21 Wadmalac ***** válasza:
Ez így jogos. Valószínűleg már az eseményhorizonton jócskán KÍVÜL csak plazma maradna a páciensből, mert ha nem is az "ekliptikán" érkezik, minimum kereszteznie kéne párszor az akkréciós korongot.
2016. ápr. 8. 14:57
 10/21 anonim ***** válasza:
Ha kívülről nézünk befele haladó anyagot, annak fénye az eseményhorizont felé közeledve egyre később ér a szemünkbe, mivel egyre erősebb hatással van rá a gravitáció. Az eseményhorizontot elérve gyakorlatilag végtelen ez az idő. Mindez azt jelenti, hogy az összes eddig beszívott anyag fényét (vagyis az összes ilyen anyagot) egyszerre és folyamatosan látnunk kell pontosan az eseményhorizontnál, jól gondolom?
2016. ápr. 8. 21:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!