Megfelel-e egy egy fuggolegesen felallitott femcso villamharitokent?
Tökéletesen megfelel. A villámot a potenciálkülönbség "érdekli" semmi más.
Nem tudom az első válaszoló ezt a rézlapos dolgot honnan vette, reméljük, nem szinesfémben utazik.
" ezt a rézlapos dolgot honnan vette"
Utánanézhetnél a villámhárító felépítésének mielőtt leszólsz valakit.
"A villámhárító rúd egy vagy több hegyes csúcsban végződik. A villámhárítót fémdrót köti össze a nedves földbe ásott rézlemezzel."
Ezúton kérem elnézésedet. Második válaszoló.
A vékony csővel az a gond, hogy nem bírja az áramot és szétreped. Ha rozsdásodik, akkor pedig előbb-utóbb elvékonyodik a vastag is.
Ha pedig nincs rézlap (tehát nem földeled le rendesen) - akkor ugyan belecsap a villám, de utána nem a földbe megy le, hanem szétoszlik a környéken, és veszélyesebb lesz, mintha semmi nem lenne ott (akkor ugyanis nem feltétlenül oda csapna be).
Én a rézlap helyett aluminiumot használnék, az sem rozsdásodik és lényegesen olcsóbb ...
maci
A vh. a tetejen nalam is egy rezhegyben vegzodik ami bele van menetelve a csobe.A cso atmerete fentrol lefele no 3; 4,5; 6 cm. A cso fala kb 3-4 mm.
A rezlapos foldelesnel lehet-e egy foldelesre tobb villamharitot kotni?
Ha valaki elmgyarazna konkretan hogyan is mukodik egy villamharito megkoszonnem... a net-en utananeztem, nem igazan egyeznek a velemenyek.
A villámhárító lényege, hogy a védeni kívánt dolgoknál eltereld a kialakuló villámot. A villám mindig a legkönnyebben (értsd legkisebb ellenállás irányában) elérhető utat fogja választani. Maga a villám egy elektromos kisülés. A kiegyenlítődő elektronok, pedig a legkisebb ellenállást fogják legyőzni. Célszerű tehát ezt a pontot "kiemelni". Ha eléred, hogy alacsonyabb földpotenciálja legyen a villámhárítónak a környezeténél, akkor oda fog becsapni. Ez ilyen egyszerű. Hogy ezt rézlemezzel, vaslemezzel, vagy alumíniummal éred el tökmindegy. Gyakorlatban megfelelő a földelési ellenállás, ha egy 230V 60W teljesítményű izzó a fázis és a földelési pont közé kötve világít. Ha tudod a talajvíz szintje alá tenni a földelés végét (lemezt) az a legjobb. Nem célszerű közösíteni a földelési lemezt (ugyan hogy is oldanád meg? Odavezeted kábelen?) A különböző anyagok együttes alkalmazásától meg, szerintem tartózkodj, mert ott (víz jelenléte miatt) kialakul az elektrolízis, és az ugye erősen korrodáló jelenségEgyrészt rendszeresen cserélgetni kell az "alkatrészeket", másrészt az átmeneti ellenállás is romlik az idő során, ami egy villámhárítónál nem túl szerencsés dolog.
maci
"Én a rézlap helyett aluminiumot használnék, az sem rozsdásodik és lényegesen olcsóbb"
És mit gondolsz miért nem csinálnak sehol alumíniun földelést villámhárítónak?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!