Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan állíthatok elő nátrium...

Hogyan állíthatok elő nátrium acetátot?

Figyelt kérdés

Szeretném ha egy "receptet" írnátok le, hogy hogyan és miképp csináljam, mert hármas vagyok kémiából és az egyenletekből (mint pl.: 2H + O = H2O {ez pl lehethogy nem is jó}) nemtudom megállapítani, hogy mit hogyan kell összekeverni, égetni stb.

Köszönöm

2010. márc. 31. 22:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

és még mindig tegnap 23:19:D

A bepárlás egyszerűen fűtőtestre téve kicsit hosszadalmas lesz, jobban jársz ha tűzhelyen csinálod.

2010. ápr. 1. 18:44
 12/20 anonim ***** válasza:

"feloldani azért kell, mert jobban kezelhető egy homogén rendszer a heterogénnél"

Világosan leírtam hogy 7g szódabikarbóna oldódik 1dl vízben! Mi értelme van ilyen híg löttyel csinálni.Egyszerűen venni kell poralakú bikarbonát és önteni hozzá részletekben ecetet pezsegni fog és amikor már nem pezseg kapsz egy oldatot amit be kell párolni.Amúgy az oldatot meg lehet a reakció közben kóstolni mert endoterm és akkor kell abbahagyni mikor savanyú lesz az oldat az azt jelenti hogy elfogyott a szódabikarbóna és az ecet feleslegbe került ahogy valaki jól írta. Az ecet bepárláskor úgyis elillan, mivel illékony sav.

2010. ápr. 1. 19:13
 13/20 A kérdező kommentje:
na emberek megcsináltam a lötyit, azt csináltam hogy a szódabikarbónát oldottam ecetben és akkor ilyen fehér cucc lett belőle és aztán ujra megolvadt, és mikor lekapcsoltam a gázt és lehűlt ilyen kristályszerűen nézett ki és reggelig hagyom állni hátha történik vele valami, jól csináltam?
2010. ápr. 1. 21:12
 14/20 anonim ***** válasza:
Én is csináltam már. Hogyha elég víz párolgott el róla, akkor ha lehűl, még normális átlátszó, viszont hogyha kicsit megérintjük, akkor kikristályosodik és felmelegszik :)
2010. ápr. 3. 00:57
 15/20 anonim válasza:
Na és a hűtés után mi lett vele másnap reggelre? Csak mert én is megszeretném csinálni! Kristályos maradt vagy ilyen folyékony oldat lett belőle??????
2010. ápr. 3. 16:59
 16/20 A kérdező kommentje:
megkérdeztem az egyik oszt. társam apját aki vegyész szakon végzett, hogy hogykell és aztmondta hogy nem szabad forralni hanem olyan helyre tenni ahol elpárolog és igen valóban ígyvan, sikerült megcsinálnom, most tettem hűtőbe és ha lehűlt kipróbálom az instant jeget
2010. ápr. 3. 17:14
 17/20 anonim ***** válasza:

"oszt. társam apját aki vegyész szakon végzett, hogy hogykell és aztmondta hogy nem szabad forralni hanem olyan helyre tenni ahol elpárolog és igen valóban ígyvan,"

Gondolkozz már egy pillanatra ha vegyszereket gyártanak akkor magvárják míg elpárologjon a víz?Hogy lehet így bármit gyártani? A cukorgyártásnál kiteszik az udvarra a cukoroldatot majd csak elpárolog a víz?Gondolkozunk már egy kicsit!Szégyellheti magát aki vegyi szakról ennyit tud!A nátriumacetát légköri nyomáson bepárolható!

2010. ápr. 3. 18:47
 18/20 A kérdező kommentje:
hát én így értelmeztem
2010. ápr. 3. 19:49
 19/20 anonim ***** válasza:

pedig lehet forralni a nátrium-acetát oldatot, nem történik vele semmi. Ha a szilárd sót izzítanánk, akkor valóban elbomlana, de ehhez magas hőmérséklet kell.

Hogy ha melegíted a kristályos sót, akkor az először a kristályvizében megolvad, majd annak eltávozásakor újra megszilárdul, végül ismét megolvad.

Ami bomlik az a nátrium-hidrokarbonát.

egy vegyész

2010. ápr. 4. 11:31
 20/20 A kérdező kommentje:
hát najó nekem nem ment, a víz nem fagyott meg
2010. ápr. 4. 15:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!