Hogyan állíthatok elő nátrium acetátot?
Szeretném ha egy "receptet" írnátok le, hogy hogyan és miképp csináljam, mert hármas vagyok kémiából és az egyenletekből (mint pl.: 2H + O = H2O {ez pl lehethogy nem is jó}) nemtudom megállapítani, hogy mit hogyan kell összekeverni, égetni stb.
Köszönöm
2H2+O2=2H2O
Mosószóda vízmentes + 20%-os ecet (vagy lehet 99%-ost is venni ha nem akarod a %-okat számolni mert a 20%-os ecet 1l-ében 200g tömény sav van.)
Na2CO3+2CH3COOH=2CH3COONa+H2O+CO2 (ezt be kell párolni mert vízes oldatban van)
NaHCO3+CH3COOH=CH3COONa+H2O+CO2 ( ez a szódabikarbónából előállított)
NaHCO3 + H3C-COOH = H3C-COONa + CO2 + H2O
nátrium-hidrogénkarbonátból (szódabikarbóna)kb. hidegen telített oldatot készítünk, majd ehhez apró részletekben, kevergetés közben hozzáadjuk a 20% -os háztartási ecetet. Az ecetsavat a reakció tökéletesebbé tétele érdekében kis feleslegben (kg 5-10%) alkalmazzuk. Az oldatot a pezsgés teljes megszűnéséig állni hagyjuk, esetleg vízfürdőb melegítve hajtjuk le.
A kapott oldatot hártyásodásig bepároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Kristályosítás során sem az apró, sem a nagy kristály nem megfelelő, leggyakrabban az 1-3 mm átmérő (hossz, stb) a megfelelő
"A legegyszerűbb magát a nátrium-acetátot megvenni. Nem túl drága"
De nem mindenhol lehet vegyszereket kapni szódabika meg ecet az viszont van és nem ördöngősség egy kis Jénaiban megcsinálni és bepárolni.
amit ezekből leszűrtem:
oldjak vízben szódapikarbónát, és ezután ecettel egy kicsit tovább higítom és ezt a trutyit valami meleg helyre teszem mint pl fűtőtest(?) és várok pár napot hogy kristályosodjon
ugye jól értelmeztem?
köszönök minden választ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!