Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szakáll és a bajusz törzsfej...

Laji2 kérdése:

A szakáll és a bajusz törzsfejlődési értelme? S a nőknek miért nincs?

Figyelt kérdés

A haj, hónalj-, szemérem- és piheszőrzet nagyszerűen magyarázható. De a szakáll és a bajusz tökéletesen értelmetlennek, sőt, nagyon káros dolognak tűnik.

Úgy vélem, csakis olyan ötlet jöhet számításba, mely rögtön magyarázatot ad arra is, miért nincs a nőknek. (S talán az alfajták közti eltérésekre is - miért jóval kevésbé szőrősek az ázsiaiak?) Tudom, a herezsír[testosteron]szint szabályozza, de ez nem válasz az okra.

Viszont kérem, aki az ivari kiválasztással magyarázná, várjon pár hozzászólásnyit, adjunk esélyt másnak! Természetesen elismerve létezését, nekem úgy tűnik, az utóbbi időben valahogy általános bohócként [joker] alkalmazzák rögvest, ha nincs más ötletük. Továbbá, az ivari kiválasztás azért mindig úgy indul, hogy valamelyes előnye tényleg van az adott tulajdonságnak (agancs = fegyver és levélszőnyegkotró), csak aztán sokszor túlcsap (óriási agancs). A szakállnál viszont semmi értelmet sem találtam. Az egyetlen lehetséges, az egészség- és rátermettségjelző szerep kizárható - arra ott a haj, további hasznos tulajdonságokkal is (hővédelem,...).

2016. febr. 15. 08:30
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

[link]

Nekem ebből az jött le, hogy most már csak nemi szerepe van. Nemi megkülönböztetés.

Meg olvastam egy másik cikket is, amiben a férfi szakállat ahhoz hasonlítják, amikor az állatvilágban a hím egyed díszes, feltűnő, hogy kitűnjön a párválasztás során.

2016. febr. 15. 11:52
 12/25 A kérdező kommentje:
Igen. Már nekem is egész meggyőzőnek tűnik a nemi megkülönböztető szerep, csak az előbb nem akartam a saját vállam veregetni. :D
2016. febr. 15. 12:03
 13/25 Cerevisiae ***** válasza:
82%

Az arcszőrzetnek mindig is fontos szerepe volt a főemlősöknél, de fajonként, sőt alfajonként is a dominanciája változó. A testszőrzet különböző helyeken való rikító, vagy túlzott megnövése egyértelmű üzenet egyrészt a nőstények felé, hogy ő aztán az igazi hím, másrészt a csoportban betöltött szerepe nyilvánvalóan az érettség feltüntetését és a tisztelet kivívását elősegítő jel. Nemcsak könnyebben lehet vele nőstényt becserkészni, de meghatározó volt abban is, hogy ha perpatvarra került sor (pl. a nőstények megtartásában), akkor legalábbis nagyobb óvatosságra intette a nagy és egészséges szakáll a trónkövetelőt, és ez már fél siker. A szakáll régebben az embereknél is a bölcsességet jelképezte (ill. ma is sok helyen és kultúrában, de szerintem nálunk is ösztönösen ez jön le), és aligha kérdéses, hogy ez ne működött volna a főemlősöknél is, és szerintem a tapasztalatra való hagyatkozás a csoport részéről egy kényes helyzetben tényleg segíthette a csoport túlélését (ösztönösen kövesd a szakállas megoldását), és így maga a rokonszelekció, ill. a csoportszelekció működését ez elősegítette. Az arcszőrzet további előnye, hogy a korai, de állandó viselete mellett később tűnnek fel az öregedés jelei is (korántsem elhanyagolható tényező!)

[link]

[link]

[link]

Ezek a benyomások az emberi társadalomban is divathullámszerűen hol megerősödtek, hol háttérbe kerültek (ill. népcsoportonként is változik), de mindig valamilyen formában jelentkeztek. Itt még a bulvárlapok infóira is támaszkodhatunk.

[link]

Tehát állítólag megint kezd divatba jönni a szakáll, bajusz.

„A szexualitás szempontjából legfontosabb vegyület a feromon, amely a szőrszálakon megpihen, majd onnan továbbillan az adott személy közvetlen környezetébe. Minél kevesebb szőr van egy férfin, annál kevesebb feromont bocsát ki, s annál kevésbé férfias – összegezte a szakember.”

Bár, szerintem ennek az emberek esetében nincs olyan túlzott szerepe, de még mindig egy kicsi lehet.

Azt egyébként nem értem, hogy miféle problémát okozna pl. a bajusz, szakáll (nyilván lehet némi hátránya is, ha nem tartjuk tisztán).

[link]

Az evolúció nem pusztán biológiai szempontból részesítette előnyben az egyes biológiai jegyek fejlesztését.

„Az ember evolúciójáról egyébként fontos megjegyezni, hogy az utóbbi ötven-százezer évben elsősorban kulturálisan fejlődtünk, és nem biológiailag. Ezért nem várható a szőrzet további eltűnése sem: mivel az emberiség létszáma mára igen magas, nem lenne esélye egy szőrtelenségre hajlamosító mutáció elterjedésének.”

Ill. itt van néhány élettanilag is előnyös tulajdonság felsorolva (sajna magyarban nem találtam):

[link]

UV sugarak – rák megelőzés; por- és pollenallergia ellen; hőszigetelés a megfázással szemben; fertőzésekkel szemben azon a területen jobban véd; mechanikai védelmet nyújt; a hideg szél, szennyezett környezet és borotválkozás miatti kiszáradása ellen is védelmet nyújt.

Ezek azonban nem jelentenek akkora előnyt, hogy pl. a nők ne nélkülözhetnék, hiszen ők más téren kompenzálják az arcszőrzet hiányából adódó hátrányokat, pl. a nők amúgy is átlag 5-6 évvel élnek tovább, mint a férfiak, ill. az állatok körében is ez többnyire igaz. Általában véve egyre jobban tetszett nekünk a szőrtelenség, és mivel a nőknél nem volt akkora szimbolikus jelentősége a szőrpamacsoknak, így ott az általános szőrtelenség, mint szépség motívum, jobban érvényesült, mint a férfiaknál, de pl. náluk meg a haj hosszabbsága, selymesebbsége domborodott ki.

Másrészt az emberiséget nem szabad minden területen egyforma genommal elképzelni. Pl. a laktóz tolerancia is területtől függően változik, tehát más egy kissé az emberek genomja, attól függően, hogy melyik területen szoktak jobban hozzá a tejhez. Van, ahol a szakáll hiányából adódó hátrányokat az evolúció másképp oldotta meg, pl. a más területeken élő emberek arcbőre jobban kivédi pl. az UV sugárzásból adódó káros hatásokat.

2016. febr. 15. 12:19
 14/25 Cerevisiae ***** válasza:
58%

Kedves kérdező (11:18):

„Arc, hővédelem: elvileg rendben, de akkor más testtájakon miért nem?”

Miért kellett volna? Ahogy az ember egyre több eszközt használt, egyúttal a teste köré egy látható és egy láthatatlan védő kört is emelt. Egyre jobban védte a testét nemcsak ruhával, de kunyhóval, házzal, tűzhasználattal, és messziről ölő fegyverrel is, és azzal is, hogy egyre jobb és jobb ötletekkel tudták úgy megszerezni az élelmet, hogy a testük minél távolabb kerüljön a sérülésektől és a veszélyektől, egyáltalán az igénybevételtől. Egyszerűen fokozatosan szükségtelenné vált a teljes testszőrzet. Általában a hőmérséklet változásokkal magyarázzák ezt (kétségkívül ez is igaz lehet), de szerintem az előbbiek sokkal dominánsabbak voltak. A szőrünk pont úgy, és olyan okból fogyatkozott, mint ami miatt a farkunk is kezdett csökevényesedni.

Viszont az arcunk mindig védtelenül maradt többnyire, és a szaharai népek megoldása szvsz. eléggé kényelmetlen, de lényegesen szükségszerűbbnek tűnik, mint más területeken.

2016. febr. 15. 12:32
 15/25 A kérdező kommentje:

Cerevisiae: hasznos és bő kifejtés, köszönöm szépen!

"Azt egyébként nem értem, hogy miféle problémát okozna pl. a bajusz, szakáll"

Egyrészt valóban a tisztántartási kényszerre gondoltam, tehát fertőzésforrás; másrészt vágás nélkül zavaróan lengedez össze-vissza - gondozáskényszer; ha nem tökéletesen ápolt, taszítja a nőket - megint csak gondozáskényszer; ha nem tiszta, még magunkat is zavarhat a bűze; evés közben óhatatlan koszolódik, tehát naponta többször is alaposan tisztogatni kell (példa: jókorát harapunk a zsíros cupákba - csupa zsír lettünk). Nekem ezért nagyon szembetűnőek a hátrányai.

Az egyik ( [link] kapoccsal [link] viszont több gondom is akad; azokból fakadóan nekem kissé sétány[bulvár]ízűnek tűnik:

1. Bőrrák és nap: a részemről eddig nagyon érdekesnek, jónak megismert Szendi hivatkozásai szerint (hiszen ő nem kutató, csak jó anyagokat kutat fel) a helyzet pont ellentétes; s legalábbis nincs köze hozzá.

2. Túlérzékenység, túlérzékeny hörghurut (allergia, asthma broch.): megint csak a Szendi által előtárt adatokat érzem megggyőzőnek: mai, társadalmi [civilizációs] betegség, vagyis a kőkori és korábbi törzsfejlődésben nem lehetett szerepe.

5. Épp ellenkezőleg, mint fentebb írtam, elősegíti a fertőzéseket. Nem a naponta borotvált arccal kell összevetni, hanem e nem borotválandó törzsünkkel.

6. ua.

2016. febr. 15. 12:43
 16/25 Cerevisiae ***** válasza:

Hajadat is kell gondozni, nem? Mindennek van hátránya és előnye is, de azért csak kell a haj. Fürödnöd is kell. Mellesleg, hogy mi a jó szag, meg mi nem, az kultúrája válogatja. Pl. lehet, hogy a jó büdös szakáll a majomhölgynek azt az üzenetet továbbítja, hogy a fickó sok kajához jut, tehát jó genetikai állománnyal rendelkezik. Nem tudom, hogy réges-régen mennyire volt divat a szakáll-higiénia (gyanítom, hogy nem túlzottan), mégis könnyedén juthattak nőhöz, mert marha sokáig nem ment ki a divatból, igazándiból ma sem.

Szendi Gábor? Bocsika... de az egy sarlatán. Ha beírod a keresőbe, hogy "critical biomass szendi", akkor ott a szakemberek körbenevetik. Elkövette azt a hibát, hogy leállt vitatkozni asszem Varga Máté biológussal... nem kellett volna.

2016. febr. 15. 13:03
 17/25 A kérdező kommentje:

Ugyan már teljesen kikerül az eredeti kérdéskörből...

Szendi: én is látom néhány hibáját, meg természetesen a hátteret. De összegzően, sarlatánnak nevezni - nos, akkor én is állást foglalok: kb. ugyanilyen mértékben ellenkezően ítélem meg. Úgy vélem, ha semmi többet nem tett volna az asztalra, "mindössze" annyit, hogy alaposan bedobta a köztudatba a törzsfejlődéses szemlélet fontosságát, a kőkori ét- és életmód [paleolit dieta] igazát és szükségességét; (nem egyedüliként) a vitaminok (s mennyiségük!) létfontosságát, ezzel s egyebekkel együtt a hazai (és világszintű) egészségügyi maffia súlyos felelősségét: már rászolgált annyira, hogy az egész hazai egészségügyi(nek hazudott) kormányzat elmehessen az utcáját söpörni. Ismereteim és jogom is megvan ilyen nyiltan kifejezni magam, végzettségem folytán.

2016. febr. 15. 13:14
 18/25 Cerevisiae ***** válasza:

"Épp ellenkezőleg, mint fentebb írtam, elősegíti a fertőzéseket."

Mellesleg az sem feltétlenül csak hátrány. A túlzó higiénia ugyanúgy okoz hátrányt, hiszen nem kondicionálja a szervezet védekező mechanizmusait (persze minél civilizáltabbak vagyunk, ennek annál kisebb jelentősége van). Lehet, hogy a szakállasok jobban ellenálltak emiatt egy két hirtelen jött intenzívebb fertőzéshullámokkal szemben.

2016. febr. 15. 13:15
 19/25 Cerevisiae ***** válasza:

"életmód [paleolit dieta] igazát és szükségességét"

Se jót, se rosszat nem okozó áltudomány. Egészében véve mégis csak rosszat okoz, mert a szakemberek véleményéről elterelni figyelmet, így amikor kellene a szaksegítség, akkor a tag Szendit olvas helyette.

2016. febr. 15. 13:19
 20/25 A kérdező kommentje:

"Hajadat is kell gondozni, nem?"

Képzeljük el akkor: testszerte, mondjuk, 20 helyen lobog ilyen szőrcsomó, 10-20 centis. Ezt is gondozni kell. És ennek sincs semmi haszna. Erre azért már nem mondható, hogy "hát a hajat is gondozni kell, nem?" Nem véletlenül szabadított meg minket a törzsfejlődés a szőrzetünk zömétől.

Akkor miért lehetne elfogadni egy darab, feleslegesen lengedező szőrcsomót, ráadásul ilyen zavaró helyen? Tehát kell jó oka legyen, hogy fennmaradt.

"mert a szakemberek véleményéről elterelni figyelmet"

Fentebb említettem: szakember vagyok. Kitüntetéssel, évfolyamelsőként végzett orvos. S én, ha nem is látom tökéletesen alátámasztottnak az elmélet egészét, mindenesetre...

1. Jóval meggyőzőbb, mint az egészségügynek nevezett népirtóipar szólamai.

2. Nem Szendi a lényeg, vagy az eredet. Írtam: ő csak rátalált a jóra. MÁSOK kutatásaira. Nem Szendit kell lesarlatánozni. Az amúgy sem igazán tudományos módszer. Jómagam például inkább utánanéztem a dolgoknak (hónapokig), s bizonyos szinten ellenőrző kísérleteket végeztem.

2016. febr. 15. 13:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!