Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van valami egyszerű módszer...

Van valami egyszerű módszer egy másodfokú kifejezés szorzattá alakítására?

Figyelt kérdés

Éppen a racionális törtfüggvények integrálását tanulom, nagyon jól megy és értem is, de van olyan helyzet, amikor szorzattá kell alakítani a 6x^2+8x+2 kifejezést, amiből már megelőzőleg kiemeltem az x-et, és nem tudok rájönni, hogy az melyik szorzat. A példában amit láttam, ott

(2x+2)*(3x+1)-re bontják föl, de én erre magamtól nem tudok rájönni, biztosan van erre valamilyen módszer.

#szorzattá alakítás #integrálás #racionális törtfüggvények
2016. jan. 16. 15:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Na jól van, látom neked nem lesz problémád a későbbiekben, mert hajlandó vagy utánanézni a dolgoknak, így kell csinálni.

Amúgy ha jól megnézed a bme-s cuccot, abból is 5^(-0,5) szorzó jön kimert az a példa, ahol 9^(-1)-el van kiemelve, a végeredményben 9^(-0,5)-szorzóként jelenik meg, tehát ellentmondás nincs.

Viszont még egy dolgot elárulhatnál. Miért is nem lehet szorzattá alakítani? Tanultál már komplex gyököt, ha jól sejtem, a gyöktényezős alak arra is működik!

2016. jan. 18. 12:09
 12/14 A kérdező kommentje:

"Viszont még egy dolgot elárulhatnál. Miért is nem lehet szorzattá alakítani? Tanultál már komplex gyököt, ha jól sejtem, a gyöktényezős alak arra is működik!"

Nem tanultam komplex gyököt. Nincsenek nálunk komplex számok, egyszer átnéztem az anyagot és nem olyan nehéz, de már elfelejtettem.

2016. jan. 18. 12:41
 13/14 anonim ***** válasza:
Milyen szakra jársz, és hova, ha szabad megkérdezni?
2016. jan. 18. 13:08
 14/14 A kérdező kommentje:
ÁVF-re jártam, ami most már IBS, mert megszűnt létezni a főiskola, és a jogutódja az IBS lett.
2016. jan. 18. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!