Van valami egyszerű módszer egy másodfokú kifejezés szorzattá alakítására?
Éppen a racionális törtfüggvények integrálását tanulom, nagyon jól megy és értem is, de van olyan helyzet, amikor szorzattá kell alakítani a 6x^2+8x+2 kifejezést, amiből már megelőzőleg kiemeltem az x-et, és nem tudok rájönni, hogy az melyik szorzat. A példában amit láttam, ott
(2x+2)*(3x+1)-re bontják föl, de én erre magamtól nem tudok rájönni, biztosan van erre valamilyen módszer.
Na jól van, látom neked nem lesz problémád a későbbiekben, mert hajlandó vagy utánanézni a dolgoknak, így kell csinálni.
Amúgy ha jól megnézed a bme-s cuccot, abból is 5^(-0,5) szorzó jön kimert az a példa, ahol 9^(-1)-el van kiemelve, a végeredményben 9^(-0,5)-szorzóként jelenik meg, tehát ellentmondás nincs.
Viszont még egy dolgot elárulhatnál. Miért is nem lehet szorzattá alakítani? Tanultál már komplex gyököt, ha jól sejtem, a gyöktényezős alak arra is működik!
"Viszont még egy dolgot elárulhatnál. Miért is nem lehet szorzattá alakítani? Tanultál már komplex gyököt, ha jól sejtem, a gyöktényezős alak arra is működik!"
Nem tanultam komplex gyököt. Nincsenek nálunk komplex számok, egyszer átnéztem az anyagot és nem olyan nehéz, de már elfelejtettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!