Van kifejezés arra a módszerre, mikor egy cég felvásárolja a konkurenciát, majd megszünteti?
Igen, van kifejezés:
"A nagyhal megeszi a kishalat!"
Ez a tipikus példa rá.
Biztosan van, de ez nem negatív, maximum annak, akit felvásároltak.
Mert ugye minden relatív...
Lássuk csak: elindítasz egy üzletet, amibe beleölsz pénzt-időt-enegriát. Majd látod, hogy veled szemben is nyílik egy üzlet, amelyik ugyanazt a tevékenységet végzi, amelyet te, és vannak vevői is szép számmal. Mit tehetsz ebben az esetben? Ha van rá lehetőséged, akkor megszünteted a konkurenciát. Például felvásárolod, majd bezárod. Neked mindjárt jobban fog menni.
Tudod, van egy mondás: az erősebb kutya b@szik. Itt is ez történt.
Köszönöm szépen a válaszokat, de én egy szóval sem mondtam, hogy ez jó vagy rossz lenne, csupán a fogalom érdekel.
Egyébként, ha már véleményt mondunk erről... Jogos amit mondtok, viszont ha felvásárol egy cég egy másikat, akkor azzal munkahelyeket szüntet meg (ami ugye elég nagy probléma, főleg nálunk). A legtisztábban úgy lehetne megszüntetni a konkurenciát, ha a felvásárlás után nem szünteti meg, hanem tovább működteti, ezzel magát a gyártást is megnöveli, amire szintén szüksége lehet - hisz a piaca is megnő. A valóság viszont azért tisztességtelen, mert olcsóbb munkaerő miatt "kiköltöztetik" a munkahelyet, mondván itt túl drága a foglalkoztatás, vagy nem a leggazdaságosabb az elhelyezkedése (földrajzilag). Ezzel faszán ledöngölve jó néhány ember megélhetését. Na, ezért volna olyan aljas ez a módszer.
No de a rendszerváltás után nemcsak a cukorgyárakkal csinálták ezt. Mellesleg a cukorgyárak bezárása után ugyanígy padlóra került nálunk a cukorrépa-termelés is. Ugyanez volt a helyzet a konzerv-gyárakkal is, amikor azokat is bezártá, meghalt a zöldség-gyümölcs-termelés. Sőt még az u.n. öblösüveg-gyárak is bezárhattak, mert attól kezdve nem kellettek a befőttes üvegek.
Hagy ne soroljam tovább.
Szerintem a szó amit keresel: monopólium
Ezt találtam a szó meghatározásaként: Veresenytárs nélküli eladó, meghatározott termék, meghatározott földrajzi terület és ide illő piac szempontjából.
Magára a folyamatot úgy írnám h "...cég monopól törekvése". Biztos hallottad már például az "xy árusítása állami monopólium" Ha nem akkor a monopoly játékról biztosan... :)
Ez a szó megvan, köszönöm szépen. A monopólium megszerzésének ezt a fajta módszerét (amit fentebb leírtam) takaró kifejezést keresem, de ahogy írtad, lehet a legközelebbi leírása a "...cég monopól törekvése".
Köszönöm a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!