Hogy kapcsolódik eheza szénhez 4 atom?
Vann itt valami amit nem értek.
Azt mondták nekünk szerves kémiából hogy a szénatomhoz mindig 4 atom kapcsolódik.
itt van egy ábra, ahol körbe van szénatomokkal, de ott csak 3 atom kapcoslódik
ezt nem értem.
a körben ahol belül kivan jelölve szaggatott volnallal, na ott van hogy csak 3 atom kapcoslódik egymáshoz.
aki érte, tegye már meg hogy megírja nekem.
köszönöm
Kezdem érteni, de vannak még homályos részek :)
honnan lehet tudni, vagy látni hogy a szenek közt 3as kötés van? Miből lehet rájönni a képek alapján?
Tehát akkor a 2 szénatom között kettős kötés van?
Könyvembe nekem így van lerajzolva és így se nagyon világos: [link]
bocsi, ha kicsit értetlne vagyok...
Köszönöm szépen, hogy vetted a fáradságot, hogy megírtad, nyílván nem mondom azt hogy álmomba felköltve is tudni fogom ezt, de már érthető valamennyire, addíg amíg a tanárok elnem magyarázzák mert eddig csak felületesen vettük ( vegyész technikus képzés)
Irigylem a tudásod! :)
Köszönöm mégegyszer
nem.
a benzol gyűrű egy érdekes szerkezet. minden C-C kapcsolat azonos benne (azaz nem felváltva egyes és kettős kötés), de a C atomok közötti távolság nem felel meg sem az egyes kötés hosszabb (147pm), sem a kettes kötés rövidebb (135pm) távolságának, hanem a kettő között foglal helyet (140pm).
gyakorlatilag az történik, hogy a "hiányzó" plusz hat elektron a gyűrű fölött és alatt helyezkedik el és egyenlő arányban tartozik minden C-hez. ezért rajzolják egy vonallal és karikával. (a felváltva egy és két vonal jelölés csak maradvány abból az időből, amikor még nem tudtuk mi a helyzet)
"A benzol hatszögében 3db kettős kötés van és 3db egyes, amik felváltva mennek körbe."
Ahogy a 7. válaszoló is írta, ez így nem igaz. (A benzolok közötti kötés némi egyszerűsítéssel másfélszeresnek tekinthető.)
"(a felváltva egy és két vonal jelölés csak maradvány abból az időből, amikor még nem tudtuk mi a helyzet)"
Ez így nem egészen igaz, ezt az ábrázolási módot nevezzük rezonancia határszerkezetnek. Egyetlen ilyen határszerkezet ugyan tényleg nem ábrázolja pontosan a molekula szerkezetét, de több rezonancia határszerkezettel jelölhetőek azok az állapotok, amik közé a molekula szerkezete ténylegesen esik.
Előnye ennek az ábrázolásnak a körössel szemben, hogy egyértelműen kiderül, hány elektron vesz részt a delokalizált pí elektronszerkezet kialakításában (ami nem mindig olyan egyértelmű).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!