Hogyan tudom megoldani ezt az elemi trigonometrikus egyenletet?
cos(x+1,2)=0,3
0 kisebb egyenlő x kisebb egyenlő 4
bevezetem a következő változót: t=x+1,2
cost=0,3=72.54239688
x+1,2=72.54239688
x+1,2=0,3
x=(-0,9)
cos(t)=154.15806724
Ez így jó, vagy nem jó? Direkt csak egy megoldást számoltam ki. Mi a baj vele, egy szoftver azt mondta, hogy rossz az eredmény.
Ez, bocs, csak odáig jó, hogy:
x+1,2=72.54239688
De ha az 1,2 nem fok, akkor odáig se. Fok az, csak lehagytad? Vagy radián a feladat?
Ez így abszolut nem jó. Katyvasz az egész.
Nem 0,3-mal egyenlő az x+1,2, hanem a 72,5424...-gyel, ráadásul nem fokba kell átváltani, hanem radiánba.
De ha az 1,2 nem fok, akkor odáig se. Fok az, csak lehagytad? Vagy radián a feladat?
1,2 az nem fok, bár át lehet váltani mindkettőt radiánba, de akár fokba is, mivel a radiánt is átválthatom fokba.
Én úgy értelmeztem a feladatot, hogy 1,2-vel van eltolva a cos(x) függvény, ami 0,382 pi. Azért, mert ugye 3,14 az pi, tehát 1,2/3,14 pi a konstans érték. Nem így van? A számegyenesen, ha haladunk 3,14-et, akkor fél cos periódust mentünk, ami pi és az egyenlő 180 fok. Ha 1,2-t haladtunk az x tengelyen, akkor az pedig 1,2/3,14. Nekem ez tűnik logikusnak.
0,3-nál a cosinus az 72,54239688 fok, tehát ennyi fokot haladt az óramutató járásával ellentétesen az egységnyi sugarú kör. Mivel pi 180 fok, ezért 72,54239688/180 = 0,403 pi lesz az cos. Ezt át lehet váltani radiánba, csak igazából teljesen fölösleges. Az egy mértékegység átváltás lenne, 180/pi=radián=57,296 fok.
Akkor radiánban a cos(x)=1,266
A konstans értéke pedig 1,200
A lényeg akkor is ugyanaz marad, hogy cos függvény megoldását kell eltolni nem? Cos(0,3)=72,54239688 fok, 1,2-vel kell arrébb tolni a cos(x+1,2)=0,3 függvényt, mert ott van az 1,2-es konstans. Ez a konstans pi-ben, fokban és radiánban is meghatározható a számegyenesen, szóval tökmindegy milyen lesz a mértékegység, csak ugyanarra kell átváltani a konstanst is, amivel el van tolva a függvény képe.
Szerintem ez logikus, csak egyszerűen nem tudom, olyan megoldást kiszámolni, ami helyes lenne, de szerintem a gondolatmenetben nincs hiba. Van egy rohadt függvény, amelyet az x tengely mentén pozitív irányban el kell tolni 1,2-vel.
cos(x)=1,266
Ne írd ezt, mert én ugyan tudom, mit akarsz írni, de mások esetleg nem értik.
Mi az, hogy"az egy mértékegység átváltás lenne"? :) Az tilos? Hát nem keverheted egy egyenlőségjel két oldalán a fokot és a radiánt... Egyikre rá kell állni, és abban számolni.
"Mi az, hogy"az egy mértékegység átváltás lenne"? :) Az tilos? Hát nem keverheted egy egyenlőségjel két oldalán a fokot és a radiánt... Egyikre rá kell állni, és abban számolni."
De, ha mindkét oldalon ugyanaz van, akkor nem gáz, akkor úgy lehet számolni vele.
"De, ha mindkét oldalon ugyanaz van, akkor nem gáz, akkor úgy lehet számolni vele."
Ja, csak te az egyik oldalra írtál 1,2 radiánt, a másik oldalra 72 fokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!