Polinomos feladat?!
Ha az m az egy valós szám, akkor négyzetgyökről, köbgyökről, ... szoktak bírni. Szerintem itt a polinom gyökeiről van szó.
Harmadfokú megoldóképlet:
Továbbá, ha a megoldóképletben negatív szám kerül gyökjel alá, azzal úgy számolj, mintha az egy jól definiált szám lenne. Valójában az egy komplex szám:
Illetve várjunk… Valami még nem tiszta. Hogyha x1, x2 és x3 adott, akkor akkor konkrétan 0 (azaz nulla) munka kiszámolni őket, mert megvannak.
Még lehet, hogy az m-et akarod kiszámolni. Ahhoz meg a Viète-formulák kellenek:
Ez alapán m = –1*x1*x2*x3 (az 1-es az x^3 együtthatója, ugye).
Oké, azt automatikusan javítottuk magunkban, illetve én jeleztem is, hogy ezt elírtad. De szerintem a kérdés is hibás, mert te az m-et akarod kiszámolni, legalábbis annak van a legtöbb értelme. Vagy még az lehet, hogy az x1, x2, x3 nincs megadva, csak az m paraméter függvényében ki kell számolni őket.
Mindegy, szerintem mind a két lehetséges verzióra linkeltük a megoldást. Hajrá!
Jah, hogy az adott, hogy a polinomnak gyökei, de a konkrét értékük nem.
> „Hogy tudom kiszámolni az x1,x2,x3-at?”
Az m paraméter függvényében, de nem hiszem, hogy a tényleges feladat kérdezte őket. Szóval az eredeti példát kérjük, ha már velünk oldatod meg.
A formulákból tudod, hogy mennyi lesz x1 + x2 + x3 és mennyi lesz x1*x2 + x2*x3 + x3*x1. Annyi ötletet még adok ezen kívül, hogy az
(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2*a*b + 2*b*c + 2*c*a
azonosságot érdemes használni.
Na, mint minden feladatnál itt is többféleképpen lehet gondolkozni. Ahogy te próbálsz, az az, hogy kiszámolod a gyököket, aztán azokból a többi kérdéses mennyiséget. De ez bonyolult, mert például x1-re ez jön ki:
x1 = 1/6*(-424-108*m+12*sqrt(-1800+636*m+81*m^2))^(1/3)+38/(3*(-424-108*m+12*sqrt(-1800+636*m+81*m^2))^(1/3))-2/3,
az x2 képlete meg kétszer ilyen hosszú. Aztán persze ezeket négyzetre kell emelni, és össze kell adni. A végén kijön majd (ha nem rontod el), hogy x1^2 + x2^2 + x3^2 = 14, mert m kiesik majd, de biztos, hogy ezt akarod csinálni?
Másik megoldásmenet, hogy használod a Viète-formulákat.
Ezekből
x1 + x2 + x3 = –2/1 = –2, illetve
x1*x2 + x2*x3 + x3*x1 = (–5)/1 = –5.
Aztán tudod, hogy
(x1 + x2 + x3)^2 = x1^2 + x2^2 + x3^2 + 2*(x1*x2 + x2*x3 + x3*x1),
ebbe helyettesítve, ami a Viète-formulákból kijön:
(–2)^2 = x1^2 + x2^2 + x3^2 + 2*(–5),
x1^2 + x2^2 + x3^2 = 14.
A te gondolatmeneteddel csak az x1 paraméteres értéke hosszabb, mint a Viète-formulákkal a teljes megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!