Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiai reakciók?

Kémiai reakciók?

Figyelt kérdés

itt van egy pár amit nem értek, légyszi maragyázzátok meg köszi!!:)

::

3O2 + 4NH3 = 2N2 + 6H2O

itt értem h ez keletkezik meg minden, de egy gázt hogyan gyújtok meg? vagy ha folyadék állapotban reagáltatom oxigénnel akkor miért ez keletkezik? nekem nem logikus

AgCl + 2NH3(aq) = [Ag(NH3)2]Cl(aq)

mi azh komplexképző

NO2 + H2O = HNO2 + HNO3

vegyes anhidridek nél miért így reagál? úgyértem sztem nem ez lenne a számára legkedvezőbb állapot (ennél alacsonyabb energiaállapotba is tudna jutni)

3Cu + HNO3 = 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O

itt csak annyi hogy egyáltalán nem látom, h itt ez fog keletkezni. mármint honnan tudjam, h ez így fog reagálni??

aztán... van ilyen törvény h savaknál és fénynél bomlik. de mire? h2o és vasdfasdv vmire de ezt honnan tudom? úgyértem minden anyagnál külön külön meg kell tanulni?

N2 + 3H2 --><-- 2NH3

ennél meg honnan tudom, h oda - vissza lesz? :o

köszönöm

2015. dec. 18. 22:24
 1/2 anonim ***** válasza:
84%

Ammóniához ezt találtam: "Az ammónia levegőn nem gyújtható meg, de a 16-25% ammóniát tartalmazó levegő-ammónia gázelegy robbanékony. Tiszta oxigénben az ammónia meggyújtható és elégethető, sárgászöld lánggal ég. Égésekor elemi nitrogén és víz keletkezik" (2. googli találat...) Forráspontja -33°C körüli, így érthetően nem akar úgy meggyulladni. Amire gondolhattál, az a vizes oldata.

A komplexekhez: léteznek komplexionok. Röviden a jelen esetben az [Ag(NH3)2]+ egy ilyen ion lesz, az ezüstionhoz hozzákapcsolódik 2 db ammónia.

Az NO2 + H2O = HNO2 + HNO3 reakciónál nézd meg az oxidációs számokat.

A réznél is. Szóval, az nem sav-bázis reakció, hanem redoxi: az elemi réznek réz(II)-ionná kell oxidálódnia, tehát valaminek redukálódnia kell. Evidensen ez a nitrogén lesz.

A következő részt kérlek fogalmazd át, nem tudtam értelmezni

Az ammóniaszintézisnél meg be kell magolni, mert triviális dolog.

Illetve: minden reakció egyensúlyi reakció lenne. Ami nem az, az pl azért, mert nem gázból gáz keletkezeik, s azt elvezetjük, vagy 2 oldatból rosszul oldódó csapadék válik le (pl Ba(OH)2 + H2SO4 -> BaSO4 + 2 H2O.

2015. dec. 19. 12:25
 2/2 sadam87 ***** válasza:

"egy gázt hogyan gyújtok meg?"

Azt hiszem, nem nagyon szoktál sütni. Próbáld ki egyszer a gáztűzhelyt.

"mi azh komplexképző"

Komplexeknek nevezik azokat a vegyületeket, amelyek egy központi fémionból és a hozzá datív kötéssel kapcsolódó ligandumokból (ionokból vagy molekulákból) állnak. Főleg átmenetifémek tudnak ilyeneket alkotni. Az ő ionjaik általában nagy töltésűek (+2, +3, igaz az ezüstnek csak +1), és kis méretűek, így nagy a felületi töltéssűrűségük, emellett a d pályák általában csak részben töltődtek fel elektronokkal, emiatt tudják a ligandumot arra "késztetni", hogy a nem kötő elektronpárjával kovalens kötést létesítsen a fémionnal.

2015. dec. 19. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!