Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért van ez így (kémiai...

Miért van ez így (kémiai reakciók)?

Figyelt kérdés

3Fe + 4H2O --> Fe3O4 + 4H2

Igen, értem és látom, hogy a vasreszelék és híg savak küzti reakcióknál hidrogéngáz keletkezik, de miért?

Úgyértem vegyünk egy db vasat rakjuk bele egy pohár vízbe és abból hogyan lesz égett vas és hidrogén?

2. Én meg akarom érteni a kémiát és elég sok egyenletet írok fel és reakciót magolok be, de igazából nem értem, hogy miért pont az adott anyag(ok) keletkezik. Egy idő után meg fogom érteni, mikor már az 1000.-iket tanulom meg, vagy hagyjam az egészet? :ss

2015. aug. 25. 18:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nem fog történni változás, ha egy pohár vízbe egy darab vasat teszel. Ez a reakció izzó vas esetén megy csak végbe, tehát igen magas hőmérsékleten. A vas elbontja a vizet. Pontosabban az elemi vas redukálja a vízmolekula hidrogénatomját elemi hidrogénné, vagyis hidrogéngázt tesz szabaddá, miközben ő maga oxidálódik.
2015. aug. 25. 18:48
 2/5 anonim ***** válasza:

feháromónégy? az meg meg mi?

Fe2O3 az oxigén mindig -2 a rozsda meg híresen +3

a nyersvas például úgy rozsdásodik, hogy

Fe + H2O -> Fe(OH)2 + H2 (szerintem itt még csak vas(II) van de nem biztos)

Majd ez alakul át Fe2O3-má.

"Igen, értem és látom, hogy a vasreszelék és híg savak küzti reakcióknál hidrogéngáz keletkezik, de miért? "

Azért, mert negatív a standardpotenciálja, a tömény savak meg anyag szerkezeti okokból passziválják a felületet. (de nem minden negatívnak csak speciálisan a vasnak)

2015. aug. 25. 18:49
 3/5 anonim ***** válasza:

ja hát igen, hematit

de kétlem hogy a kérdező a hetamtitgyártásról beszélne

2015. aug. 25. 18:54
 4/5 sadam87 ***** válasza:

Kérdező!

A második kérdésedre próbálok választ adni. Önmagában attól, hogy magolod a reakciókat, nem hiszem, hogy meg fogod érteni a kémiát (legalábbis elég nagy csoda volna). Inkább a reakció típusokat kell megismerni (pl. redoxireakciók, sav-bázis reakciók), és ezután, ha tudod, hogy az egyes anyagok milyen jellegűek, következtethetsz arra, mely anyagokkal és hogyan fognak reagálni. (pl. a savak várhatóan bázisokkal fognak reagálni).

Had tegyem hozzá, bár sok reakciót ki lehet következtetni a fentiek alapján, sok kivétel, nem egyértelmű eset is van (például sok olyan anyagpár van, ami között, a körülményektől függően többféle reakció is végbe mehet). Tehát teljes bizonyossággal a reakciókat a reaktánsok ismeretében nem lehet kikövetkeztetni, de azért lehet következtetni arra, milyen reakció várható.

#2/#3

Talán a magnetitra gondoltál...

[link]

A rozsdásodás pedig nem megy végbe (elemi) oxigén jelenléte nélkül.

2015. aug. 25. 19:46
 5/5 anonim ***** válasza:

A vízben a vas nem bontja a vizet elektromos áram nélkül.

A vas rozsdásodását a vízben oldott O2 okozza.

2015. aug. 25. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!