Ha a fénysebesség a maximum, akkor miért állítja a tudomány, hogy a nagyon távoli galaxisokat azért nem láthatjuk meg soha, mert gyorsabban távolodnak, mint a fénysebesség?
Kíváncsi vagyok, tud-e valaki értelmes választ adni, mert soha, sehol nem hallottam, hogy ezt megmagyarázták volna, és van, ahol csoportosan teszik fel a kérdést, mert relatíve sokan kiszúrják, de választ kizárólag én tudok adni, akik pedig szintén értik, nem szólnak egy kukkot sem.
Még egy kis adalék: a tudományos tétel szerint a Világegyetem az első másodperc törtrésze alatt több ezer fényév átmérőjűre duzzadt. Amikor a Kozmosz százvalahányezer éves korára már átlátható lett, akkor olyan fotonok (fényrészecskék) indultak el felénk, amik most értek a távcsövünk lencséjébe. Azaz 13,7 milliárd év kellett hozzá. Miközben - ha a Kozmosz csak fénysebességgel tágult volna - nem utazhatott volna egy 150 ezer éves Kozmoszban 13,7 milliárd évig a fény, hogy hozzánk jusson.
Nos, kinek milyen megoldási ötletei vannak? (Plusz aki tanulta, ezért tudja.)
Már legalább háromszor volt a kérdés.
A fénysebesség a TÉRBELI terjedés maximuma.
Maga a tér AKÁRMILYEN sebességgel tágulhat.
Nézd vissza.
"de választ kizárólag én tudok adni, akik pedig szintén értik, nem szólnak egy kukkot sem. "
Ezen sírjak vagy nevessek?
"Kíváncsi vagyok, tud-e valaki értelmes választ adni, mert soha, sehol nem hallottam, hogy ezt megmagyarázták volna"
Ez elég furcsa, ugyanis a válasz pofonegyszerű: a galaxisok távolodása a Világegyetem tágulása miatt van, ami azt jelenti, hogy a tér(idő) tágul, nem pedig az objektumok száguldoznak benne. Ennek a sebességnek ugyanúgy nincs felső korlátja, ahogy annak sincs, hogy egy zseblámpa fényfoltja a falon mekkora sebességgel söpör végig. Tehát csak azoknak a galaxisoknak a fényét látod, amelyek olyan távol vannak, hogy az odáig terjedő tértartomány tágulása nem múlja felül azt a távolságot, amennyit a fény idefelé vezető úton megtesz. Mert ha a fény mondjuk egymilliárd év alatt megtesz egymilliárd fényévet, de közben a galaxis több, mint egymilliárd évvel kerül távolabb, az pont olyan, mint egy csónakban folyásiránnyal kisebb sebességgel felfelé evezni, mint amilyen gyorsan a víz áramlik: ergo nem felfelé haladsz, hanem lefelé.
Remélem, így már érthető.
# 4 Nagyszerű válasz, köszönöm, én is így gondoltam, és akik nem értették, másutt én is a tértágulás válaszát adtam. Bár azt tudatosan kerültem, hogy a tér tágulását korlátlannak nevezzem, mert arra nem láttam elég bizonyítékot, hogy eleget tudnánk a térről. De azt elfogadtam, hogy a tér a fénysebesség legalább több ezerszeresével tágulhat, magával vive azt a látható anyagot és energiát, ami benne van.
Én nem kérdeztem soha, sehol, de sok-sok helyen láttam, hogy mások hiába értetlenkednek (hibátlan helyesírással, értelmes emberek), senki nem ad nekik választ, illetve sok további személy van, akik azért, mert senki nem oldja fel a látszólagos ellentmondást, ezért lecsalózzák és hazugoknak nevezik a tudós társadalmat. Mióta viszont magamtól felfogtam a dolgot, azóta pár helyen már én adtam magyarázatot.
Sok bunkó van a "gyakorikerdesek" oldalon is, furcsa, hogy mégis akadnak válaszképes értelmes emberek.
A régi fórumok, az Internet hajnalán és gyermekkorában kiközösítették a bunkókat. Ma már azt látni, hogy olyan sok a bunkó, hogy a Világháló fórumairól az értelmes emberek tűnnek el, hogy ne zavarja őket a sok mocskolódó, primitív bunkó és tahó. Így a fórumok jobbára népi disznóólakká váltak, a felsőbbrendűek pedig távoztak a disznóól bűzéből.
Kedves kérdező bár ne eszméltél volna rá a nagy igazságra mert mos megint belebuktál.
"De azt elfogadtam, hogy a tér a fénysebesség legalább több ezerszeresével tágulhat, magával vive azt a látható anyagot"
Tényleg ? Nem is tudtam hogy a fénysebességnek van több ezerszerese miközben a fénysebesség fogalmát arra érti a fizika hogy maximális terjedési sebesség.
Elmagyarázzam privátba mit jelent az a szó hogy maximális?
Magával vitte az anyagot ??? Kéremszépen miről teccik beszélni ön ? Ön megértette a relativitás elméletét?
Én már az előző kérdésnél is megválaszoltam hogy nem kell itt nagy dolgokon agyalni csupán egy szó IDŐDILATÁCIÓ.
A mélyen tisztelt kérdező és a válaszolók 99% nem jut el agyilag odáig hogy a "tudományos tétel szerint" eltelő első másodpercben eltelő egy szájbatett másodperc hossza nem azonos a most a földgömbön a távcsöved előtt ücsörgő 1 szájbarakott másodperc hosszával mert a különböző sebességekkel mozgó testeken másképp telik az idő . Tök jó hogy éppen a relativitás elméletét nem értitek de meg akartok magyarázni egy relativisztikus effektust.
Ezt a tér lufi tágulási agybajt is be lehet fejezni ,vagy ha mindenáron el akarod hinni hogy ez bármit is megmagyaráz magyarázd meg magadnak hogyan juthatsz el egy nagyon gyors rakétával 10 fényévre lévő bolygóra a földről 9 év menetidőd alatt és közben meg sem közelíted a fénysebességet!
Úgy tűnik, a 7-es válaszoló kicsit be volt lőve, mert köze sincs a kérdéshez. Itt nem objektumoknak a térben történő mozgásáról van szó, hanem a Világegyetem tágulásáról, azaz a téridőt leíró metrika időbeli fejlődéséről (lásd pl. a Friedman-modellt). Idődilatáció jelen esetben szóba sem jön, mivel egyrészt az egymástól távoli objektumok sajátidejét az általános relativitáselmélet szerint elvileg sem tudjuk egymásra vonatkoztatni, másrészt pedig a kérdésben eleve fel sem merül, mert a kérdés csupán a relatív sebességre vonatkozik.
Ami pedig a GYK-ra írt válaszok minőségét és azok szerzőit illeti: igen, fizikusként én magam is meglepődöm, hogy mennyi hozzá nem értő ember ad meglehetősen magabiztos, sőt néha kifejezetten arrogáns válaszokat, miközben teljesen tájékozatlan és nyilvánvaló, hogy sem magas szintű matematikai ismeretekkel, sem a tudomány iránt tanúsított kellő alázattal nem rendelkezik, legfeljebb csak lelkes sci-fi-rajongói szinten hallott bizonyos tényekről, és azt hiszi, akkor már eleget tud mindenhez. Holott még egy szakember sem tudhat mindent, nemhogy egy laikus.
Miért erőlködsz a kimagyarázásán.
Direkt az ilyen kimagyarázások miatt tettem fel az utolsó kérdésemet a rakétával kapcsolatban ,na nézzük tudsz e rá magyarázatot adni a buta tértágulásos téveszméddel!
Segítek ,helyettesítsd be a rakétát a szétrobbanó univerzum során egy galaxissal ugyanis tök mindegy hogy ezt a kérdést mire lövöd el .Pont azért tudja beugratni az ilyen laikusokat mint te mert elkezd kattogni az agyad azon hogy az univerzum robbant szét de ennek semmi jelentősége .Anyag -anyag értsd már meg ,ezt a kérdést egy kilőtt puskagolyóra is el lehetne lőni vs az álló ember órája közti eltérés bemutatására .
Ahogy a puska golyó sem térben repül úgy az a galaxis sem ami az ősrobbanásnál szétrepült.
Valamiért ti foggal körömmel ragaszkodtok egy virtuális fogalomhoz ami a tér hogy abban kell repkednie az anyagnak.
Einstein pont ezt a hibás következtetést javította ki ami az emberi elme látszólagos következtetéses tanulásán alapul de nem igaz .
Newton idejében az emberek úgy gondolták hogy van a mérhető anyag és van a látható megmérhető tér (hosszak) amiben repkednek az anyagok ahol a repkedés megtételét úgy tudjuk megmérni hogy kitalálunk még egy fogalmat az pedig az idő hiszen e nélkül nem tudjuk leírni a két pont közti mozgást.
Csakhogy ez az elképzelés később ellentmondásokat szül (lásd a kérdező kérdését) mert nem szab felső határt a mozgó anyag sebességének ami a gyorsításhoz szükséges energiamérleg tudatában borítja az egész univerzum létét.
A nagy felfedezés ami életidegen a laikus ember tapasztalásának és amiért sokak bolondnak nézték Einsteint hogy ő rájött az idő és tér fogalmak csakis egy jelenségre vonatkozhatnak tehát függőség van közöttük.
Így lett téridő . A függőség pedig az volt hogy amíg az egyik fogalmat mérjük csúcsértéknek addig a másik kötelezően minimál értéket kell mutasson.Nem haladhatunk térben és időben is maximálisan viszont kötelezően haladhatunk térben maximálisan és időben minimálisan .
Ebből lesznek az idődilatációk és be is bizonyította.
Az idő fogalma a sebességet fejezi ki, ha azt mondjuk hogy maximális a sebességünk akkor a térnek vagyis a kiterjedéseknek vagyis a hosszaknak minimálisnak kell lennie ezt nevezik hosszkontrakciónak . Ha azt mondjuk hogy maximálisak a hosszak vagyis a tér akkor a sebességnek (idő) minimálisnak kell lennie . Nem kell félreérteni nem az idő a minimális ekkor hiszen pont hogy ekkor telik maximálisan az időnk ez csak egy példa hogy a téridő fogalmában a tér és az idő mikre utal és ezek között milyen arányosság van, egyértelműen fordított.
Ezek után már nincs abszolút idő a világban mert ha két test nem egyforma sebességgel halad akkor a rajtuk eltelő idő sem lehet azonos érték hiába egyeznek a kimért hosszak pl egy 30km es úttest.
Ez pedig a következő következtetés amitől a régi tudomány és egy átlag ember eldobja az agyát ugyanis ha azt mondjuk az idő relatív akkor a "téridő" miatti kötelező összefüggés miatt azt is mondjuk, hogy a tér is relatív.
Nincs 30km hosszú úttest igazából. Az úttest hossza teljesen relatív attól hogy mennyivel mész végig rajta. Pl fénysebességgel pontosan 0km hosszú.
Na most tedd fel a kérdést kérdező hogy mekkora az a több ezer fényév átmérőjű univerzum? :D
Így hát a probléma két szóval megmagyarázható :idődilatáció -vagy hosszkontrakció. Lehet választani neked melyik tetszik.
Kedves előző!
Ajánlom figyelmedbe az ELTE fizikus szakát, azon belül is pl. az asztrofizika szakirányt, ott rendesen megtanulhatsz mindent, ahogy én is tettem.
Majd ha elvégezted, akkor térjünk vissza a sok zagyvaságra, amit megint sikerült leírnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!