Komplex kémiába valaki segíteni megérteni ezeket? ;]
Szóval van a kémia ezen szószerinti "komplex" területe, ahol az ismereteim kissé labilisak. Valaki segítene? =)
Legfőbb kérdéseim azok lennének, hogy hogyan határozzuk meg a komplexünk képletét, ha tudjuk a központi iont, ligandumot és a koordinációs-számot? Valaki erre írna egy konkrét példát, hogy kell ily módon haladnom?
Másrészben hogy hallottam még a tanáromtól és nem ment bele, hogy 2-féle elmélet alapján jöhet létre egy komplex és ki-ki döntse el, hogy melyiket hiszi. Sajna nem ismertette, felületesen súroltuk ígyis ezt a témát.. valaki elmondaná ezeket nagyvonalakba?
ÉS utoljára pedig hogy a mindennapi életben hol találkozunk komplexekkel, még ez is érdekelne?
Előre is köszönöm ha valaki időt szán erre a kérdésre, tényleg érdekelnének ezek az infók! =)
Legyen Me^2+ koordinációs száma 4, a ligandum meg H2O. Ekkor a képlet [Me(H2O)4]^2+
Vagyis veszed a ligandumon annyiszor, amennyi a koorinációs szám, és az össztöltést kiviszed a zárójelen kívülre. Ha pl. a ligandumom most egy negatív töltésű lett volna, akkor az össztöltés -2 lett volna (2-4*1), és ez kerül a zárójelen kívülre. Ha a ligandum több helyen is kötődik a központi atomhoz, akkor minden kötés egy helyet foglal el a koordinációs számból. Mondjuk az EDTA 4 helyen komplexálja az ionunkat, akkor [MeEDTA] a képlet, és nem [Me(EDTA)4]
Ennyi a képlet felírás.
Nem tudom, milyen két elméletre gondolt, én csak egyet ismerek. A ligandum egy kötését a központi atom üres pályájára donálja. Ez bőven elég a komplexek felületes megértéséhez.
Fogalmam sincs, hogy a hétköznapi életben hol találkozunk komplexekkel. Sehol leginkább. Ennek a kémiában van szerepe, ha vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész vagy hasonló leszel, akkor fontos, de szerintem aki nem ezzel fog foglalkozni, annak soha életében nem lesz szüksége komplexkémiai ismeretekre.
Köszönöm a választ, mostmár vili a képletfelírás! =)
És igen, alap hogy kémiai pályára készülök, leginkább gyógyszerésznek, viszont ez szakterülete is most kicsit felkeltette az érdeklődésem a kémiában. :D
Apropó találtam egy PPT-t közbe és a végén volt az amire céloztam, hogy a komplexek kötéselméletéhez 2 dolog volt említve; a vegyértékkötés- és kristálytér elmélet.
Úgy a vegyértékkötés elméletet még annó tanulmányoztam, de hogy ezesetben hogy kapcsolódott ez ide az jó kérdés. Ez még egy homály, valamint ez a kristálytér elmélet - amiről még nem hallottam :O
Valaki vágja ezeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!