A forgási sebesség a különböző szélességi körökön más és más?
A Föld a forgástengelye körül ugyebár egyszer fordul körbe naponta, tehát minden a Földön lévő test egyszer fordul körbe a Föld forgástengelye körül egy nap alatt.
Azonban pl az egyenlítőn lévő testnek a forgástengely körüli körbeforgáshoz jelentősen nagyobb távolságot kell megtennie, mint a más szélességi körökön lévő dolgoknak.
Mégis minden egy nap alatt forog körbe a forgástengely körül.
Akkor viszont különbözőnek kell lennie a forgási sebességnek a különböző szélességi körökön.
Így van, nem?
Persze és ebből sok érdekesség következik.
A nyomóerő pl. nem mg hanem csökkenti a forgás. Ezért indítanak űrhajókat minél délebbről (egyenlítő közeléből).
Pl. ha kelet felé futsz gyorsan :-) akkor könnyebb leszel, ha nyugatra menekülsz, akkor az nehezebb (jobban nyomod a talajt)
Annak oka, hogy az egyenlítő környékén kisebb a nehézségi gyorsulás, a Föld saját tengely körüli forgása miatti centrifugális erőben keresendő.
"Pl. ha kelet felé futsz gyorsan :-) akkor könnyebb leszel, ha nyugatra menekülsz, akkor az nehezebb (jobban nyomod a talajt)"
De mi az oka annak, hogy a nyugat felé történő futáskor nagyobb nyomóerőt fejtek ki a felszínre?
Annak oka, hogy az egyenlítő környékén kisebb a nehézségi gyorsulás, a Föld saját tengely körüli forgása miatti centrifugális erőben keresendő.
Persze logikus, hogy az, hogy az egyenlítőn a legnagyobb a centrifugális erő, annak köszönhető, hogy ott nagyobb a forgási sebesség.
Erre először nem is gondoltam.
Kerületi sebességem?
Kerületi sebessége egy kör alakú mozgást végző testnek van.
Én a nyugat felé történő futásnál miért tennék szert ilyenre?
Igen, amiatt teszel szert.
A kérdésedre pedig: a földön a szögsebesség mindenhol állandó. (w-vel azaz omegával jelöljük) A kerületi sebesség pedig v=w*r azaz a szögsebesség szorozva a forgástengelytől még távolság. Így a szögsebbessége minden kavicsnak állandó, de a (kerületi)sebessége nem.
"Kerületi sebessége egy kör alakú mozgást végző testnek van.
Én a nyugat felé történő futásnál miért tennék szert ilyenre?"
Mivel a gömb alakú Földön futsz, körpályán futsz... persze a Föld görbülete mellett, ha egy km-t lefutsz azon elhanyagolható ez a hatás... ugyanúgy, mint a könnyebbé/nehezebbé válás... de elméletileg ezért... mert visszafele futsz, ergó lassul a körmozgásod.
előző vagyok, folyt.:
...tehát ha mondjuk olyan gyorsan futsz nyugatra, hogy követed a napot (pl folyamatosan a fejed fölött van), akkor - mindamellett, hogy egy nap alatt megkerülöd a Földet:) - a centrifugális erő lényegében nem fog rád hatni, hisz igaziból a Föld fordult el alattad, te nem is végeztél körmozgást...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!