Hogy lenne ez számokban kifejezve? (fizika)
"Vizsgáljuk meg egy asztalon nyugvó testet. A testre a Föld vonzóereje hat, iránya függőlegesen lefelé mutat. Tehát a test nyomja az asztalt, vagyis az alátámasztást, ezért súlya van. Viszont nem csak a test nyomja az asztalt, hanem az asztal is nyomja a testet, méghozzá ugyanakkora erővel, mint a test nyomja az asztalt. A két erő egyenlő nagyságú, ellentéte irányú (Hatás - ellenhatás törvénye.) A harmadik erő a súly. Mindhárom erő nagysága ugyanakkora ( m*g ), de csak kettő hat a testre, a nehézségi erő és az asztal visszanyomó ereje. E két erő kiegyenlíti egymást, és ezért van nyugalomban a test. A harmadik erő a súlyerő az alátámasztásra hat."
Tegyük fel, hogy az asztalon lévő test tömege 10 kg.
Mi lesz ez a három erő és mi lesz az értékük?
(Az a gond, hogy én a harmadik erőt nem tudom megtalálni.)
Ennek amit a wikipediára leírtak nem sok értelme van. Aki ezt írta össze-vissza keveri a tömegvonzásból származó erőket a súlyerővel, gravitációval, szerintem ez a cikk még arra se jó, hogy laikusoknak magyarázzanak vele, de ez lassan elmondható az egész wikipédiáról. A gravitációs erőre ugyanazt a találatot dobja mint a nehézségi erőre, a súlyerő meg benne sincs.
A kérdésre a válasz: két erő van ami kiegyenlíti egymást, nincs harmadik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!