Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lenne ez számokban...

Hogy lenne ez számokban kifejezve? (fizika)

Figyelt kérdés

"Vizsgáljuk meg egy asztalon nyugvó testet. A testre a Föld vonzóereje hat, iránya függőlegesen lefelé mutat. Tehát a test nyomja az asztalt, vagyis az alátámasztást, ezért súlya van. Viszont nem csak a test nyomja az asztalt, hanem az asztal is nyomja a testet, méghozzá ugyanakkora erővel, mint a test nyomja az asztalt. A két erő egyenlő nagyságú, ellentéte irányú (Hatás - ellenhatás törvénye.) A harmadik erő a súly. Mindhárom erő nagysága ugyanakkora ( m*g ), de csak kettő hat a testre, a nehézségi erő és az asztal visszanyomó ereje. E két erő kiegyenlíti egymást, és ezért van nyugalomban a test. A harmadik erő a súlyerő az alátámasztásra hat."

Tegyük fel, hogy az asztalon lévő test tömege 10 kg.

Mi lesz ez a három erő és mi lesz az értékük?

(Az a gond, hogy én a harmadik erőt nem tudom megtalálni.)

2010. márc. 20. 12:29
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Helyesebben fogalmazva az emlegetett 3 erőből csak 2-t "látok".
2010. márc. 20. 12:30
 2/11 A kérdező kommentje:

Lenne egy kérésem.

Az asztalon lévő test legyen inkább 20 kg-s.

10 a nehézségi gyorsulás értéke is, ezért a test tömege legyen inkább 20 kg.

2010. márc. 20. 12:33
 3/11 anonim ***** válasza:

A harmadik erő nem harmadik, hanem első. A súly a testre ható gravitációs erő másik megnevezése.

200N lefele + 200N felfele = 0, ezért nyugalomban fekszik a test az asztal lapján.

2010. márc. 20. 13:01
 4/11 A kérdező kommentje:

Ki van írva, hogy három erő van.

A súly pedig az az erő, ami az alátámasztást nyomja, vagy a felfüggesztést húzza.

2010. márc. 20. 13:10
 5/11 anonim ***** válasza:

"Tehát a test nyomja az asztalt, vagyis az alátámasztást, ezért súlya van."

Ez ugye a súly.

"A harmadik erő a súly."

Miféle harmadik erő? Az előbb már szerepelt a súly. Hány bőrt akarsz még lehúzni róla?

Itt összesen két erő van: a test súlya és az asztal ellenereje. Ezek egyensúlyban vannak, ezért a test nem mozdul el.

2010. márc. 20. 19:33
 6/11 A kérdező kommentje:

[link]

(legalul)

Olvassátok el ezt. Nyilvánvalóan három erőről van szó, de én sem értem, hogy miért, ezért tettem fel a kérdésemet.

2010. márc. 20. 20:09
 7/11 anonim ***** válasza:
Ezt nem tőlünk kellenem megkérdezni, hanem a Wiki ezen cikkének írójától. Személes véleményem szerint vagy nagyon félre értek valamit, vagy ez úgy baromság ahogy van.
2010. márc. 20. 20:39
 8/11 anonim ***** válasza:

Nagyon nem szerencsés ez a cikk: ki kellene javítani. A nehézségi erő ugye a testre hat - de ennek hatására lesz a testnek súlya. Ez ugyanaz az erő, csak különböző nézőpontból.

Ezzel szemben hat az asztal ellenereje. Csak ez a 2 erő van, és nincs harmadik.

2010. márc. 20. 21:17
 9/11 A kérdező kommentje:

Nos, akkor eddig 2:0 az állás azok között, akik szerint a cikk rossz, és azok között, akik szerint jó.

Várom az állás további alakulását.:)

Én maradok semleges pozícióban, bár én sem értem, hogy miért három erőről van szó.

2010. márc. 20. 21:24
 10/11 anonim ***** válasza:

3:0

maci

2010. márc. 21. 23:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!