Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az s=v0t+1/2at2 képletet...

Az s=v0t+1/2at2 képletet hogyan lehet levezetni?

Figyelt kérdés
mert én az s=1/2(v0+v)t képletből kiindultam és azzal az jön ki hogy s=1/2v0t+1/2at2, csak annyi egy 1/2-ed a különbség de miért van ez ?
2015. nov. 15. 14:36
1 2
 11/19 kori80 ***** válasza:

Tehát van ez a 1/2(v0+v)t képlet. v0 a kezdeti sebesség, v pedig a sebesség egy adott időpillanatban később (amikor ki akarjuk számítani az utat).

Valószínűleg ott ronthattad el, hogy v nem egyenlő a*t-vel, hiszen az csak a sebesség megváltozását(!) adja meg, a teljes képlet rá v = v0 + a*t

Ha ezt helyettesíted be, akkor kijön:

s = 1/2(v0 + v0 + at)*t = 1/2(2v0 + at)*t = v0*t + 1/2at^2

Az okoskodóknak meg egy kis okoskodás:

A képlet a helyváltoztató mozgás t0-beli, másodfokú Taylor-polinomja, közvetlenül integrálással pedig a Newton-Leibniz-tételből vezethető le (csak onnan ismertek a konstansok):

Adott "a" konstans gyorsulás:

Integrál(t0->t)a*dt = v(t)-v(t0) = at

ebből: v(t) = v(t0) + at

Integrál(t0->t)v(t)t*dt = s(t)-s(t0) = v(t0)t + 1/2at^2

ebből (ha s0=0) s(t) = v0t + 1/2at^2

2015. nov. 15. 22:56
 12/19 anonim ***** válasza:

Kori80, a válaszod első részében súlyos szakmai hibát ejtettél.

Értsétek már meg, hogy s nem=1/2(v0+v)t. Ez a képlet elvi hibás!

A második részben meg hiába jössz a Taylor-polinommal, teljesen felesleges.

Lemásoltad ugyanazt, amit már egy órával korábban leírtam... Mire jó ez?

2015. nov. 15. 23:05
 13/19 anonim ***** válasza:

#8, nem bántottál meg, de remélem, én sem téged.

#7, már úgy érted, hogy a görbe az terület? :)

2015. nov. 16. 07:15
 14/19 kori80 ***** válasza:

#12 Most így reggel nincs igazán kedvem hosszan vitatkozni, de azért megteszem.

Nem értem mi a bajod ezzel a képlettel. Ha valaki nem akar középiskolás létére bonyolult számításokba bocsátkozni, annak tökéletes egy ilyen egyszerű képlet. Mellesleg egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgásnál még működik is.

Nem tudom, hallottál-e már a Lagrange-féle középérték tételről, de abból egyenesen következik, hogy van egy bizonyos átlagos sebesség az adott időintervallumra, amire egyszerűen igaz, hogy

Integrál(t0->t)v(t)*dt = v(közép)*(t-t0)

Ebből az jön le, hogy

v(közép)=1/(t-t0)*Integrál(t0->t)v(t)*dt=1/(t-t0)*Integrál(t0->t)(v0+at)*dt = v0+1/2a(t-t0) = (v0 + v0 + at)/2

Mivel v = v0 + at, ezért v(közép)=(v0+v)/2

Tehát s=1/2(v0+v)t

Innentől kezdve ne a kérdezőt szívassuk azzal, hogy valami elvileg jó-e vagy sem.

2015. nov. 16. 07:30
 15/19 anonim ***** válasza:

#13, úgy értem, hogy az egyváltozós, valós értékű Riemann integrál geometriai jelentése a görbe alatti terület, mint a példában is.

(Más integráloknál is adható geometriai szemlélet).

2015. nov. 16. 12:47
 16/19 anonim ***** válasza:

#14, ebben az esetben tényleg jó eredmények jönnek ki az s=(1/2)*(v0+v) képlettel, ha v=v0+a*t helyettesítést alkalmazzuk.

Részemről elfogadom ezt a magyarázatot. Azt azonban mindenképp látnunk kell, hogy ez a képlet egy kicsit zavaros és félreérthető. Hiszen magában a formulában már szerepel közvetlen egy integrálási konstans (v0), de ezen túl még a v-be is tartalmaz egy ilyet, azaz inkáb a v=v(t) felírás helyesebb volna:

s=(1/2)*[v0+v(t)].

Ez viszont nagyon speciális eset és tényleg csak az egyenesvonalú egyenletes mozgásra igaz...

Másrészt ha teljesen korrektek akarnánk lenni, akkor az általad írt eredeti s=(1/2)*(v0+v) formulában v-nek egy rögzített értéknek kell lennie (mint tudjuk a Lagrange-középértéktételben is így van), mégpedig v=konst=v0+a*t*, ahol t* rögzített érték.

Tehát nekem pusztán a jelöléstechnikával volt problémám, mert ezek a jelölések így nem korrektek.

2015. nov. 16. 13:03
 17/19 anonim ***** válasza:

@#~5, Ja, hát bocsánat, ezt a dialektust én nem ismertem fel, amelyikben ez:

mikor a homokozóban háromszögeket rajzoltál, az is lényegében foronómiai görbe

ezt jelenti:

az egyváltozós, valós értékű Riemann integrál geometriai jelentése a görbe alatti terület

2015. nov. 16. 13:29
 18/19 anonim ***** válasza:
A #7-es válaszom valójában az #5-nek szólt, csak úgy látszik, hogy a #6 és #7 válasz kb. egyidejűleg született :)
2015. nov. 16. 13:33
 19/19 A kérdező kommentje:
kösz mindenkinek, de nekem csak annyi kellett amit a 11-es leirt az első felében, külön köszi ;)
2015. nov. 16. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!