Miből következtetnek a geológusok arra, hogy 400 millió évvel ezelőtt a Föld légkörének nagyobb volt az oxigén-koncentrációja, mint a mai légkörnek?
Figyelt kérdés
Ezzel magyarázzák az akkoriban élt óriási rovarokat.2015. nov. 7. 11:20
11/15 hollófernyiges válasza:
Szerintem te kamuzol és most már félsz az arcvesztéstől, azért fölényeskedsz és azért akarod rám tolni a bizonyítékkeresést (amúgy a borostyán nem 400 millió éves és a tektonikus mozgások miatt a barlangok földtörténeti skálán általában nem túl hosszú életűek).
12/15 Titusztitusz válasza:
Hát jó...Lásd kivel van dolgod, nemrég nekiültem akkor, és egy szomorú sóhaj kíséretében,keresésbe kezdtem a neten...(Merthát tájékozatlanságod okán ÉN vagyok kénytelen "linket" keresni NEKED olyan dolgokrol, ami dolgokat ÉN "linkek" nélkül is jól ismerek...)Gondolom bele se bírsz gondolni abba, hogy mennyire jó kedvvel kezdtem bele ezen tevékenységbe, aminek az eredménye az lett, hogy kb.16 percnyi kutakodás után találtam egy rövid cikkecskét, ami ARROL SZÓLT VÁZLATOSAN, amiröl ÉN is beszéltem többek között...Viszont mivel én nem tudom hogyan kell "idelinkelni" a számodra a cikket, hát leírom akkor a cikk címét, és az alcímet, csak azt kell beírnod a keresőbe, és akkor olvashatod a cikket, amihez egy másik hsz-ben részletes leírást-magyarázatot is mellékelek a témárol a számodra,csakis azért,hogy művelődjél egy kicsit...Na szóval, a cikk címe az hogy:"Heti hírösszefoglaló az élettudományok világábol"...Ha kijött a cikk, görgesd lejjeb a cikkeket addig, amíg meg nem leled ezt az alcímet:"Borostyánkő mutatja a kréta kor levegőjének az összetételét"...De mivel ez a cikk csak rövid utalás a témánkra, a következő hsz-ben majd részletesen leírom neked a módszer lényegét, ami álltal meghatározzák az ősi idők levegőjének az összetételét...(Egyébb módszerek mellett...)Csak hogy okosodj egy kicsit, értetlenkedés helyett...
13/15 Titusztitusz válasza:
Na szóval...Mint azt gondolom idővel majd olvasni fogod, a vázlatos cikkecske arrol szól amiröl ÉN BESZÉLTEM eddig, és amiröl te sajnos ezek szerint még életedben nem hallottál...De akkor most itt az alkalom hogy okosodjál...Tehát kezdjük akkor azzal, hogy a "borostyánkő" neve nem véletlenül BOROSTYÁNKŐ(!!), ugyanis bár eredetileg ez ősi fenyőfélék gyantájaként látott napvilágot sok tíz-sok százmillió évvel ezelőtt, de mára már NEM szerves anyagként van számon tartva hanem ÁSVÁNYKÉNT...Pont úgy, mint mondjuk az üledékes kőzetek is, mint pl. a MÉSZKŐ is, ami ugye eredetileg tengerek iszapjábol keletkezett, és így lett a szerves anyagbol "kőzet"...Szóval eddig a bevezető...A folytatás pedig úgy szól, hogy a borostyánkő azáltal nevezetes, hogy miközben csordogált a gyanta az ősi fák törzsén lefelé, hol kisebb-nagyobb élőlényeket, hol pedig LÉGBUBORÉKOKAT zárt magába, ami légbuborékok sértetlenül megmaradtak több tíz-több száz millió éven keresztül is...Éshát a mai laborokban ezeket a buborékokat ki tudják szívni az egykori gyantábol, és analizálni is tudják...De ez csak a módszer ALAPJA...Bár a borostyánkőgyanta max. néhány százmillió éves maradvány lehet csak,(Bár valszeg belefér még a 400 millió év is közvetlenül,de erre mondjuk nem esküdnék azért meg...) azért a módszer segítségével jóval régebbi korok levegőjének az OXIGÉN-SZÉNDIOXID arányát is meg tudják becsülni...Pl. úgy, hogy mondjuk veszik a MAI levegő oxigén-széndioxid arányát,a növényzet milyenségét,a kontinensek elhelyezkedését,a mai vulkáni tevékenységeket, és összehasonlítják mondjuk egy 200 millió éves borostyánkő légmintájával...Mivel a geológusok nagyjábol ismerik az ezen időszak kontinenseinek a méreteit, és az AKKORI NÖVÉNYKLÍMA milyenségét, és kiterjedtségét is, illetve nagyjábol ismerik az akkori idők vulkáni tevékenységeit is, hát becslés alapján fel tudnak állítani egy összefüggést a növényzeti flóra, a kontinensek elhelyezkedése, és a vulkáni működés alapján, a borostyánkő korszaka ELŐTTI IDŐK oxigén-széndioxid arányát illetően is...Csak ismerni kell tehát az arányokbol fakadó összefüggéseket...Ez a dolgok egyik bizonyítéka,miszerint "kb.400 millió évvel ezelőtt TÖBB OXIGÉN VOLT A LÉGKÖRBEN MINT MA"...Ezt a módszert kiegészítí egy másik, BIOLÓGIAI módszer is, amit a kérdésfeltevő is említett:A biológiai kiegészítő módszer lényege az, hogy a biológusok nagyjábol ki tudják számolni azt, hogy adott oxigénarány mellett MEKKORA LEHET EGY-EGY ROVAR MÉRETE...Éshát mivel pl. a karbon korszakbol ismertek kb 110 centis szárnyakkal,és méter hosszú törzsel rendelkező szitakötők is, hát az összehasonlító becslések alapján kapott oxigénarányt tovább valószínüsíti az, hogy EKKORA óriásrovarok éltek-élhettek sok-sok százmillió évvel ezelőtt...Mivel a MAI oxigénarány mellett ekkora rovarok hamar megfulladnának...Röviden, a teljesség igénye nélkül tehát ennyit akkor az értetlenkedéseidröl, meg a kötekedéseidröl...Próbáld meg akkor értelmezni az olvasottakat, én a magam részéröl befejeztem az okításodat...További szépeket...
14/15 hollófernyiges válasza:
Köszönöm szépen a fáradozásodat, szóval jól gondoltam, nem mérték meg a karbonkori oxigénmennyiséget (csak a krétában, ami kb. 100 millió éve volt és nem tért el lényegesen a maitól) hanem csak abból következtetnek, hogy ha akkor nagyok voltak a rovarok, akkor több kellett, hogy legyen az oxigén.
15/15 Titusztitusz válasza:
Azt pontosan nem tudom most hirtelen, hogy mekkora az az időtávlat, ameddig el tudják végezni a hajdani légkör közvetlen analízisét, a cikk, amit a figyelmedbe ajánlottam, az nem hiszem hogy a végső határrol szólt, CSAK AKKOR PONT A KRÉTA KOR levegőjét elemezték, amikor írták a cikket...De gondolom végeztek más korokra vonatkozóan is elemzéseket, legfeljebb azokbol nem írtak netcikkeket...Szóval szerintem nem a kréta kor lehet a végső határ azért a közvetlen mérésekre...Márcsak azért se, mivel én úgy tudom, hogy a legidősebb borostyánkőleletek kb. 300 millió évesek lehetnek, vagy attol valamivel idősebbek...Ez az egyik...A másik a rovarok kérdése...A rovarok ősidők óta gyakorlatilag változatlan formában léteznek, éshát van egy EGYEDI SAJÁTOSSÁGUK, mégpedig az, hogy NINCS VÉRKERINGÉSÜK, vagy legalábbis olyan értelemben nincs, mint pl. nekünk...Náluk az oxigént egy un. "trachea" rendszer szállítja a testük minden sejtjéhez, ami rendszer FINOM,VÉKONY LÉGCSÖVEK RENDSZERÉT JELENTI...Nos...Ez a trachearendszer APRÓ ROVAROK ESETÉBEN alacsony oxigénkoncentráció esetén is megfelelő mennyiségü oxigénnel tudja ellátni a rovar sejtjeit, viszont ahogy NŐ A ROVAR MÉRETE, úgy romlik a trachearendszer hatékonysága...Éshát mivel ugye az egy MÉTER HOSSZÚ ÓRIÁSSZITAKÖTŐ trachearendszere a MAI OXIGÉNSZINT mellett gyakorlatilag képtelen lenne megfelelően ellátni az óriásszitakötő oxigénellátását, a tudósok szinte már csak EZÁLLTAL IS bizonyítottnak látják(Éshát szerintem igazuk is van...)azt, hogy a karbonkori óriásszitakötő, és egyébb HATALMASRA NŐTT ROVAR, csakis úgy létezhetett, ha a mainál JÓVAL TÖBB OXIGÉN VOLT AZ AKKORI LÉGKÖRBEN...Lehet, hogy kétszer-háromszor is több, mint manapság...Szóval mind a borostyánköves módszer és az azok alapján végzett számítások, mind pedig az akkori óriásrovarok léte EGYÜTTESEN ARRA ADNAK IGAZOLÁST, hogy tényleg több oxigén volt az ősidők légkörében...(Viszont van egy másik megállapítás is,mégpedig az, hogy az ősi idők légköre SŰRŰBB VOLT mint manapság...És nagyobb volt a légnyomás...Na...Hogy EZT a megállapítást honnan szedték az ezzel foglalkozó tudósok, azt már énsem értem...És elképzelni sem tudom hogy honnan vették, és mi alapján állítják ezt a szerintem képtelen marhaságot...Pedig ezt olvasni mindenhol a téma kapcsán...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!