Miből következtetnek a geológusok arra, hogy 400 millió évvel ezelőtt a Föld légkörének nagyobb volt az oxigén-koncentrációja, mint a mai légkörnek?
Figyelt kérdés
Ezzel magyarázzák az akkoriban élt óriási rovarokat.2015. nov. 7. 11:20
1/15 Titusztitusz válasza:
Pl. onnan, hogy ILYEN IDŐS,(Vagy legalábbis annak tartott...)kőzetek zárványaiban találnak elég gyakran ilyen, régi időkböl származó légbuborékokat...És aztán ezt a zárványokbol óvatosan kiszívott levegőmintát elemzik laborokban...
2/15 A kérdező kommentje:
Hova tűnt az oxigén a kambrium levegőjéből? CaCO3 formájában a mészkőhegységek kötötték meg?
2015. nov. 7. 13:55
3/15 hollófernyiges válasza:
Szerintem 400 millió éves kőzetekben nincsenek légbuborékok, de nyugodtan cáfoljatok meg.
4/15 Titusztitusz válasza:
A hajdani sok oxigén valszeg azért tünt el, mivel voltak a Földtörténetben olyan meglehetősen hosszú időszakok, amikoris csaknem az egész Föld felszíne sivatagos-félsivatagos volt, (Pl. a Perm időszakban...)éshát ezen okbol a növények oxigéntermelő képessége jelentősen leromlott, és növekedett a széndioxid arány...A másik felvetést sehogyse értem...Ugyan MIÉRT ne lehetne 400 millió éves kőzetekben légzárvány??? (Mondjuk sose feledjük azért el, hogy ezeket a kőzeteket ANNYINAK SACCOLJÁK a tudósok...Hogy valójában mennyi idősek, azt azért nem lehet pontosan tudni...)
5/15 hollófernyiges válasza:
"MIÉRT ne lehetne 400 millió éves kőzetekben légzárvány?"
Szóval csak úgy gondolod, hogy így mérik? Esetleg vmi link?
6/15 Titusztitusz válasza:
Valami link??? Ne nevettess már...Az olyan dolgokat, amikröl szól a kérdés, iskolában szokták tanítani, meg az álltalános műveltséghez tartozó dolgok...Jó hogy nem kérsz linket arrol is, hogy honnan veszem én azt, hogy a Föld kering a Nap körül...Szóval én ismerem jól a témát linkek nélkül is, mivel az iskolában a "Földrajz" tantárgy az egyik kedvencem volt mindig is...Úgyhogy hidd el, hogy ÚGY analizálják legfőképpen az ősi Föld légkörének az összetételét, ahogy azt leírtam...(Mondjuk vannak más módszerek is a dologra, de ez a legegyszerűbb, és leggyakrabban alkalmazott módszer...)És bizony a 400 millió évesnek tartott kőzetekböl is ki tudják szívni az ősi légkör összetevőit...Ugyanis a Föld felszíne örökös mozgásban van, a kőzetrétegek állandóan mozognak-gyűrődnek-lepusztulnak-keletkeznek, éshát ezen geológiai folyamatok során, óhatatlanul kialakulnak a kőzetrétegekben légzárványok, amiket aztán műszerekkel meg tudnak keresni...Ha hiszed,ha nem...
7/15 hollófernyiges válasza:
"én ismerem jól a témát linkek nélkül is"
Akkor bizonyára nem okoz nehézséget belinkelni egy tudományos cikket ahol ilyet mérnek, mert egyre gyanakvóbb vagyok.. :)
8/15 Titusztitusz válasza:
Nem érdekel hogy gyanakvó vagy-e avagy sem, azért van egy szint, ami alá nem szoktam lemenni...A fenti hsz-ben finoman céloztam már a dologra, sajnálom ha nem vetted a lapot...De akkor megpróbálom megértetni veled újra azt, hogy miért nem fogok most a kedvedért "linkeket" felkutatni a neten:Azért nem fogok, mivel akkorsem keresnék a kedvedért "linkeket", ha kétségbevonnád azt, hogy a víz folyékony elem szobahőmérsékleten...Vagy azt hogy a levegő gáznemü közeg...Nemtudom hogy értel-e? Szóval ALAPVETŐ DOLGOKAT nem fogok neked "linkekkel" bizonyítani, mert akkor úgy lennék vele, hogy észveszejtő szellemi mélységekbe kéne hogy alászálljak...Ennél pedig ÉN többre tartom magamat azért...Szóval ha úgy érzed hogy hülyeségeket írok, hát szavazz le csak nyugodtan...Teljes lelkiismereti nyugalommal...Én nem győzködlek hogy mindenáron higgyél nekem...
9/15 hollófernyiges válasza:
Kb. 10 másodpercembe került, hogy keressek infót a víz halmazállapotáról, de megértem, hogy neked ez egy kicsit nehezebben megy.
10/15 Titusztitusz válasza:
Na látod...Hát akkor keress magadnak "linkeket" arrol is, hogy MIKÉNT állapítják meg a tudósok azt, hogy milyen lehetett hajdanában a Föld őslégköre...(Többek között...)Valszeg az se fog tíz percnél tovább tartani, úgyhogy csak hajrá...(Nem akarok súgni, de pl. a "borostyánkő" szó ismerete esetleg sokat segíthet neked a keresésben...Vagy esetleg a "földtörténeti ősidőkben elzáródott barlang" szóösszetétel...De több segítséget nem adok, a többi már a te dolgod...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!