Hogy lehetséges hogy a császárkori Rómában több mint 1 millió ember élt? Utána néztem térképen és a területe alig volt nagyobb mint Soproné (ahol 60 000-en élnek).
A több emeletes lakóházakat ne olyannak képzeld el, mint a mostaniak. Az ókori Róma "insula" (= sziget) nevezetű épületeinek földszintjén kis üzletek voltak, feljebb pedig egyre kisebb méretű "lakások". (A szó alatt akár egy-egy szoba vagy egy kamraszerűség is értendő.)
Pl. itt olvashatsz erről bővebben:
Az insulákban akár többszáz ember is összezsúfolódott; a Capitolium mellett lévő öt emeletes insulában például 380 (!) ember lakott.
Egyébként kíváncsi lennék a pontos adataidra (Róma területe), ugyanis én nem találtam ilyet. Érdekes lenne kiszámolni a népsűrűséget.
Okay, gondolom, aránylag pontosan számoltál. (Akár le is írhattad volna az eredményedet...)
De nézzük: Sopron területe a Wiki szerint 169,06 km², a teljes népesség 61.390 fő volt 2012. január 1-jén, így a népsűrűség 353,04 fő/km².
A császárkori Róma esetében a népsűrűség így 1.000.000 fő / 170 km² = 5882,35 fő/km². (Jelenleg 2.134 fő/km².)
Néhány adat:
Budapest: 3.313,79 fő/km² (Magyarország legsűrűbben lakott városa.)
Olaszországban északról délre haladva:
Torino: 6.928 fő/km²
Milánó: 7.140,8 fő/km²
Firenze: 3.593 fő/km²
Palermo: 4.154,44 fő/km²
Nápoly: 8.214,9 fő/km²
Ha pedig már Gyv2 említette, akkor legyen New York is: 26.720 fő/km².
Biztosan lehetne relevánsabb adatokat találni, de nekem ennyi most elég volt. Ezek közül szerintem Palermo és Nápoly lehet a legmegfelelőbb; az előbbi népsűrűsége jóval alacsonyabb. Viszont az utóbbié jócskán meghaladja a császárkori Rómáét, de még a két város átlaga is (6.184 fő/km²).
Szóval ezeket figyelembe véve szerintem nem is lehetett olyan nagyon veszélyes. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!