Végül jó döntés volt hogy a világon a váltóáram terjedt el?
Ugye még az elektromosság hajnalán Nikola Tesla harcolt a riválisával, hogy a váltóáram vagy az egyen áram legyen a szabványos. És végül a váltóáram terjedt el a világban. De ha én most szétnézek körülöttem mindenben van valami ami a váltóáramot egyenárammá alakítja, a TV a számítógép, a hűtő, a háztartási gépek, szerszámgépek.
Nagy részük mind egyenáramú. Akkor nem lett volna jobb a világban ha az egyenáram terjed el? Kíváncsi vagyok erre nagyon.
Az egyenáramot nem tudtuk volna olyan olcsón nagy távolságra továbbítani, mert a nagy áramerősséghez nagy keresztmetszetű vezetékek kellettek volna. De a váltóáramot nagy feszültségen viszonylag kis keresztmetszetű vezetéken is lehet továbbítani, a felhasználás helyén meg a szükséges feszültségre letranszformálni. Az egyenirányítás szintén nem nagy gond az említett készülékekben.
Ha pedig nagy feszültségen továbbítottuk volna az egyenáramot, hogy ne kelljen nagy áramerősség, akkor a felhasználás helyén mondjuk 10 kV-os egyenfeszültségből nem könnyű például 230 V-os egyenfeszültséget csinálni. De váltakozó áram esetén ugyanez csak egy trafó kérdése.
Az egyenáramnak az a problémája, hogy nem transzformálható így relatíve kis távolság esetén is nagy a veszteség. Ergó Paks mellé kellene költöznöd, hogy jelentősebb veszteség nélkül tudj egyenáramú hálózatról egyenáramú berendezéseket működtetni.
Jó döntés volt a váltóáramú hálózat felállítása.
Nem minden fogyasztónak jó az egyenáram, a háztartási gépek nagy része váltóáramot igényel.( Szinte minden ami forog.) Az ipari szerszámgépek a háromfázisú váltófeszültséget igénylik.
Egyenáram megszakítása, kapcsolása problémásabb. A képződő ív (szikrák) kioltása nehezebb. Az egyenáram hamarabb "megeszi" a motorok kommutátorát.
Köszönöm a válaszokat, páran úgy fogták fel mintha azt mondanám, hogy hülyeség a váltó áram stb. De pont hogy nem értek hozzá és, most már tudom, hogy milyen hátrányai vannak az egyenáramnak ilyen téren. Persze így se értem tisztán, de értem a lényegét. Én úgy tudom a szerszámgépeknek pont a kommutátora alakítja a váltó áramot egyen árammá.
Egyébként nagyon érdekelnek engem az ilyenek, nem csak az elektromosság hanem az ilyen hétköznapi fizikai, vagy inkább hétköznapi tudományt.
Ti akik ilyen jól válaszoltatok nekem ezeket pl honnan tudjátok? Szerencsére hatalmas a tudás szomjam, de pl nem érdekelnek a száraz tények, abban nincs sok izgalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!