A kerékpáros dinamó egyenáramot vagy váltóáramot generál?
Permanens mágnesű, egyfázisú váltóáramú generátor. Váltóáramot.
Többnyire a forgórész a permanens mágnes, az álló a tekercselés, de láttam már csúszógyűrűs Bosch generátort is, egyenáramút még sosem.
Én most készítettem róla videót mérésekkel! A hagyományos dörzsdinamók 19 mm átmérőjű kerékkel rendelkeznek, ami egy 26"-os guminál 60-61 cm átmérőnél kapcsolódik hozzá, tehát az áttétel 30-32X-es. Terheletlen állapotban simán ki lehet csikarni belőle 30-32V-ot! De 2 hagyományos lámpa rákötésekor is a feszültség elérheti a 9 V-ot. Az össz leadott áramerősség 0,6 A ilyenkor. A frekvencia, mivel váltóáramot állít elő a fordulatszámmal arányos. A biciklikerék/gumi 26X1,95-ös méretesetében 1 fordulat/s értéknél a dinamó 32-őt forog. Mivel 4-4 pólust tartalmaz, ezért 32/s X 4 = 128 Hz az ilyenkor előállított áram frekvenciája. A kerék kerülete 2,075m X 1 ford/sec = 2,075 m/s X 3,6 = 7,47 km/h csak a sebesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!