Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fénysebességet nem lehet...

A fénysebességet nem lehet átlépni, de mihez képest?

Figyelt kérdés
Például ha A test 0,9-szeres fénysebességgel mozog a C testhez képest egyhelyben álló B test felé. Ha B sebességét C-hez képest 0,2 c-re növeljük, akkor A B-hez viszonyított sebessége már átlépheti a fénysebességet, ugyanakkor C-hez képest fénysebességnél lassabban mozognak.

2015. okt. 25. 21:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Azért osztja le c^2-tel, mert így van a képletben. A sebesség dimenziója ugyanis út/idő. Aki ezt nem érti, az ne akarjon olyan mértékegységrendszerben számolni, ahol c-t 1-nek veszik.
2015. okt. 27. 12:05
 12/16 anonim ***** válasza:

Aki meg nem tudja értelmesen elmagyarázni az ne tanítson.

Tök mindegy hogy mik vannak előtte a végén mindig 1el osztás történik tehát mi értelme van valamit 1 el elosztani?

2015. okt. 27. 13:33
 13/16 Wadmalac ***** válasza:

"a végén mindig 1el osztás történik tehát mi értelme van valamit 1 el elosztani?"

Például, hogy a mértékegységek stimmeljenek?

2015. okt. 27. 13:47
 14/16 Tom Benko ***** válasza:

A relativisztikus sebességösszeadás képlete:

|u+v|=\frac{|u|+|v|}{1+\frac{u}{c}\frac{v}{c}}

[link]

Az abszolútérték-jeleket per pillanat csak azért írtam ki, hogy világos legyen, mit hogyan kapunk.

2015. okt. 27. 18:07
 15/16 anonim ***** válasza:

"Aki meg nem tudja értelmesen elmagyarázni az ne tanítson."

Akinek pedig a 2+2=4-et magyarázni kell, az ne oktasson ki másokat arról, hogy hogyan kell magyarázni.

A relativisztikus sebességösszeadás képlete fel lett írva, a nevezőben a két sebesség szorzatát pedig le kell osztani c^2-tel. Ennyi.

Mi az, amit ezen nem lehet érteni?

2015. okt. 28. 10:06
 16/16 anonim ***** válasza:

Mivel én nem tanultam ilyet nem értettem hogy lehet a c több mint 1!

Mostmár értem hogy nálatok ebben a helyzetben a c= km/h vagy m/s tehát oda az kerül hogy 300 000 a négyzeten.

De én nem így számolok és le is írtam hogy A és B a sebesség c ben kifejezett törtje tehát már előtte átváltom a km/h t c hányadosba így azok nem lehetnek nagyobbak 1 nél és a végén elmarad ez a leosztás c^2 tel . A km/h ra visszaváltást utána végzem el.

2015. okt. 28. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!