Az álmoknak, illetve hogy álmodunk, mi az evolúciós alapja?
Ha jól tudom nem csupán az ember de más fajok is (pl. kutyák) szoktak álmodni.
Engem az érdekel, hogy mi a hasznos az álmodásban, ami miatt ez továbböröklődött. Van az álmoknak bármi haszna evolúciós, pontosabban lét- és fajfenntartási szempontból?
Nem tudom, mit írtak a korábbi válasznál, de egy pár dolgot hadd tegyek én is hozzá.
Nem tudjuk egészen pontosan mi a szerepe az alvásnak. Több hipotézis, elmélet is létezik ezzel kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, hogy az alvásnak nagy valószínűséggel szerepe van a hosszútávú memória kialakításában. A különböző memóriatípusok kialakulása különböző alvásszakaszokhoz kötődik. Az REM szakaszokhoz (REM = rapid eye movement, gyors szemmozgásokkal kísért szakasz, ekkor látjuk az álmokat) valószínűleg inkább az úgynevezett non-deklaratív memória kialakulása kötődik.
Emellett azt is megfigyelték, hogy az REM szakaszoknak fontos szerepe van az idegrendszer fejlődésében. Ezeken kívül más elméletek is vannak, de azok kevésbé alátámasztottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!