Milyen hatással van a Föld gravitációs ereje a domborzat alakitására?
Figyelt kérdés
2010. márc. 14. 10:23
1/7 anonim válasza:
Igen nagy. Nem lehet nagyobb a hegy, mint amit a kőzetlemez elbír. Nem véletlen, hogy a nálunk sokkal kisebb Marson a legmagasabb hegy 25 kilométeres, nálunk meg csak 8.
2/7 anonim válasza:
a gravitacio hatarozza meg a testek sulyat.ha nagy a gravitacio,minden nehezebb>gyurodes hatasara nehezebben magasodik,es konnyeben tornek le reszei
4/7 anonim válasza:
Az hogy a földön 8 km az egy relavít érték, méghozzá a tengerszinthez képest, namost a marson nincs olyan h tengerszint. ha úgy tekintjük a himalája nem 8848 hanem hozzáadva a marianna árkot kb 20km magas, ha a minimumhoz képest nézzük.
5/7 anonim válasza:
Hát nem igazán. A kontinentális földkéreg egészen más tulajdonságokkal rendelkezik mint az óceáni. Simán el tudom képzelni, bár konkrétan nem olvastam sehol" hogy pl. a Csendes óceán mélyebb medencéjében olyan "hegy" ami alig lóg ki a tengerszint fölé, saját súlya alatt belesüllyed a földköpenybe, Mount Everest pedig vígan áll a majdnem 9 km-ével.
6/7 anonim válasza:
17:44: Akkor olvasd el a belinkelt cikket a Wikipédiából, ahol leírják, mi a viszonyítási alap.
18:01: igen, úgy tudom, van is az Everestnél nagyobb hegy a tenger alatt.
7/7 anonim válasza:
Nem arra céloztam. Pont fordítva, vékonyabb óceáni kéregnek kisebb a teherbírása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!