Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a vízben úszik egy ember,...

Ha a vízben úszik egy ember, akkor a viszkozitása csökken a folyadéknak? Miért?

Figyelt kérdés

2015. szept. 21. 20:35
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Akkor ezek szerint a vizet és a mézet ugyanolyan erővel ugyan olyan sebességgel tudod keverni egy kanállal?"

Öcsém, ha a folyadékot is átcseréled egy másikra, akkor persze, hogy változik a viszkozitása. Más a viszkozitása a méznek, más az olajnak és más a víznek. És a bacikkal tele lévő táptalaj sem víz, hanem baktérium szuszpenzió. A viszkozitás anyagi minőségtől és hőmérséklettől függ...

Ha egy medencényi vízben egy ember úszkál - nem változik a víz viszkozitása.

Ha egy medencényi mézben egy ember mozog - nem változik a méz viszkozitása.

Ha egy medencényi baktérum-szuszpenzióban egy ember úszkál - nem változik a baktérium-szuszpenzió viszkozitása.

Így már érthető?

2015. szept. 30. 12:32
 12/15 A kérdező kommentje:

"Akkor ezek szerint a vizet és a mézet ugyanolyan erővel ugyan olyan sebességgel tudod keverni egy kanállal?"

Ez a kérdés hülyeség, csak azért írtam, hogy ironikus próbáljak lenni az #5. válaszára.(mivel jó nagy hülyeséget írt)

Már megtaláltam a cikket, és az hogy mozognak a vízben a baktériumok, igen hatással van a viszkozitásra. Ha nem mozognának akkor ugyanolyan lenne a viszkozitás.

Öcsém a cikket elküldöm üzenetben.

2015. szept. 30. 15:05
 13/15 anonim ***** válasza:

Nézd öcsém, a kérdés alapján először azt hittem, hogy egy kis teenager vagy, aki valami képes női hetilapban olvasott valami félrefordított vackot és úgy merült fel benne a kérdés.

Ezért aztán köszönöm a privátban történő tájékoztatást, mert nagyban segített tisztán látni. Külön köszönöm a mélyen leereszkedő stílust, és az igyekezetet, hogy úgy próbáltál írni, hogy még én is megértsem.

Kiderült, nem a Kiskegyed félrefordítását, hanem a Nature-t olvasod eredetiben.

Kár volt a fotózással fáradni, csak a forrást kellett volna pontosan megadni, [Frictionless fluids from bacterial teamwork; M. Cristina Marchetti; Nature 525, p37–39, (03 September 2015)] mert magam is olvasója vagyok e folyóiratnak.

Az általad hivatkozott cikk magáért beszél:

[link]

[link]

[link]

[link]

De a cikk alapján arra a következtetésre jutni, hogy a folyadékban úszó ember csökkenti a folyadék viszkozitását, teljességgel érthetetlen.

Nem is kívánom kommentálni a dolgot.

Ugyanis két teljesen külön világban élünk, és a te világod meg az én világom még határfelületeken sem érintkezik egymással.

Az én világomban egyáltalán nem következik a fenti Nature cikkből, hogy az úszó ember csökkenti a víz viszkozitását...

2015. okt. 1. 11:50
 14/15 A kérdező kommentje:

Miért szabadidőmben nem olvashatok Nature magazinból cikkeket? Kikérem magamnak, lehet hogy nem egyetemen végeztem meg nem értek hozzá, de attól még nem kell nagyképűnek lenni. Vélemény szerint még mindig úgy gondolom, hogy az ember csökkenti a víz viszkozitását ha úszik. Na és? Ha egy bacilus képes rá egy ember már nem?

Jól van értem, túl okos vagy a témában, hülye a kérdés meg jómagam is. Oké megértettem.

2015. okt. 1. 20:48
 15/15 anonim ***** válasza:

"Ha egy bacilus képes rá egy ember már nem?"

Na látod, ehhez kellene egy kis latin tudás is. A cikkben szó nincs arról, hogy EGY baktérium okozza. Nincs is "bacterium" szó a cikkben. A "bacterium" latinul az egyes szám, aminek a többes száma "bacteria". A cikk baktériumok szuszpenziójáról beszél, ahol sok milliárdnyi baktérium van!

["...suspended bacteria... ...control of the bacterial concentration..."]

Itt nem arról van szó, hogy beleteszek egy darab baktériumot a vízbe, és ettől megváltozik a víz viszkozitása. A baktérium mellett is, meg a medence túlsó végében is más lesz a víz viszkozitása attól az egy baktériumtól.

Erről szó sincs.

Ha elszuszpendálok egymilliárdszor szor ezermilliárd baktériumot, akkor azt tapasztalom, hogy már nem a víz viszkozitását mérem, hanem a baktérium szuszpenzióét, és a baktérium szuszpenzió viszkozitása más, mint amennyi a víz viszkozitása volt.

Ja, és ne haragudj, de a fellengzős stílust nem mi, kommentelők, és nem én kezdtem...

És természetesen szíved joga, hogy mindezektől függetlenül te higyj abban, hogyha egy ember úszik egy medencében, akkor ettől az egész medencében megváltozik a víz viszkozitása...

Ha ragaszkodsz hozzá, mi, itt kommentelők már nem tudunk tenni ellene semmit, hiszen már minden fontosat elmondtunk neked a témában...

2015. okt. 2. 10:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!