Ha a tavak teljesen befagynának az evolúció megakadt
volna?
1/13 anonim válasza:
0 es 4 fok kozott kulonosen viselkedik a viz?
2015. szept. 3. 13:09
2/13 A kérdező kommentje:
Ha a tavak teljesen befagynának, ott nem az evolúció állna meg, hanem az élőlények élete.
Ha a víz így viselkedne, akkor teljesen más élet lenne itt, és lehet, hogy hidegebb körülmények között nem lennének magasabb szintű vízi élőlények.
De ügyebár akkor az óceánok mélye is halott lenne, mert nem süllyedne le az oxigén dús víz a mélybe, és nem jönne utánpótlás sem.
Meg az egész fizika is másmilyen volna, hiszen anyagi tulajdonság miatt van így, ergo a víz atomjainak is másképpen kéne viselkedniük.
2015. szept. 3. 14:11
Szerintem extrémebben el kellene mennie a hőmérsékleti viszonyokban ettől ahhoz, hogy igazán hatalmas különbségek legyenek az életfeltételekben. A világtengerek hőmérsékleti tartománya sokkal szélesebb (és az is lenne mindenképpen) ennél a 0-4 foktól.
Képzeljük a földet a Mars pályájára, na az már biztosan okozott volna jelentő eltéréseket (de tutira nem lett volna az élet kialakulásának AKADÁLYA).
Szerintem megvizsgálandó lenne az is, ha a légnyomás térne el jelentősen.
2015. szept. 3. 15:03
5/13 A kérdező kommentje:
Utolsó, te szerintem félreértetted a kérdést...
Az élet kialakulásához cseppfolyós vízre van szükség. Ha a tengerek nem fagynának be akkor is lenne élet, ha viszont azok is, akkor semmiképp.
2015. szept. 3. 15:11
Az élet azokhoz a körülményekhez alkalmazkodik, amik vannak (bizonyos határok között azért). Ha minden évben teljesen befagynának a tavak, akkor ezt is megoldanák, fagyálló fehérjékkel vagy egyéb módszerrel. Mint ahogyan meg is oldják, vannak a teljes átfagyást jól toleráló soksejtes élőlények is, mint a fonálférgek vagy medveállatkák.
2015. szept. 3. 15:39
Nem arról van szó hogy évente befagyna. Arról volt szó ha folyamatosan fagyott állapotban lenne, legalábbis csak erre enged következtetni a kérdés.
2015. szept. 3. 18:12
Oh, közben leesett. Tehát ha egyszer csak befagyna minden mikor már van élet. Akkor is. Ha az élőlények erre nincsenek felkészülve akkor igen. Ha fel vannak, akkor is. Ha TELJESEN befagynának akkor a vízben élő organizmusok sem tudnának mihez kezdeni, valamint a felszíni élőlények is szomjan halnának. Bakteriálisan megmaradna, de kétlem hogy bármilyen komolyabb fejlődés is végbemenne a "katasztrófa" után.
2015. szept. 3. 18:28
Lehet, hogy tévedek, de szerintem még mindig nem fogod a kérdést :) A víznek a specialitása, hogy a jég könnyebb, mint a folyadék, vagyis a tó felszínére kerül, ahol leszigeteli a további hideg levegőtől. Ha lesüllyedne, mint ahogy logikus lenne, akkor az egész tó befagyna telente. De csak telente és csak ott, ahol ahol van tél. Vagyis az élet simán kialakulhat a trópusokon és alkalmazkodhat a fagyott állapotokhoz a mérsékelt övben.
2015. szept. 3. 18:44
Kapcsolódó kérdések: